Pozorišna predstava za pomoć nastradalom mladiću

Dramski ansambl KUD-a „Branko Radičević“ iz Pačetina izveo je 29.11. u Borovu predstavu „Baci mamu iz voza” u sklopu humanitarne akcije ”Zajedno za Đoleta”.

Jadranka Jaćimović 01.12.2018.
predstava „Baci mamu iz voza” kud branko radičević pačetin borovo 2018 za đoleta

„Zajedno za Đoleta” je humanitarna akcija koju je Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo pokrenulo nakon saobraćajne nesreće u januaru ove godine kada je Đorđe Drobić iz Borova teško povređen. Humanitarnu akciju podržala su gotovo sva borovska udruženja i zahvaljujući lepom odazivu uspešno su prikupljena sredstva kojima je porodica nastradalog mladića uspela da plati troškove smeštaja i prisustvuje procesu rehabilitacije koji je pokazao željene rezultate.

Humanitarna akcija traje i dalje, a u sklopu nje opštinska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke i borovski pododbor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” organizovali su u četvrtak,  29. novembra,  pozorišnu predstavu u borovskom Domu kulure. Dramski ansambl Kulturno-umetničkog društva „Branko Radičević” iz Pačetina predstavio se komedijom „Baci mamu iz voza” u režiji Cvetina Aničića, a sav prihod od prodaje ulaznica namenjen je za pomoć u nastavku lečenja Đorđa Drobića.

- Naš sumeštanin Đorđe Drobić zadobio je teške telesne povrede u sabraćajnoj nesreći i tri meseca je bio u komi. Celokupan proces rehabilitacije u Krapinskim toplicama bio je skup, zbog činjenice da su tamo bili i njegovi roditelji koji mu pomažu u oporavku. Prvo je Veće srpske nacionalne manjine u opštini Borovo pokrenulo akciju da se sakupi novac za troškove stanovanja njegovih roditelja u Krapinskim toplicama. U akciju su se uključila i različita udruženja, dominantno s područja Borova, da se sakupe određena sredstva koja bi pomogla porodici Drobić da obezbedi prehranu i ono što je osnovno za život. Ovoga puta Opštinska organizacija SDSS-a Borovo i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Borovo odlučili su da zajednički organizuju humanitarnu pozorišnu predstavu. Cilj nam je bio da prikupimo određena novčana sredstva koja ćemo dati na raspolaganje porodici Drobić. Ono što je dobro, Đorđe je danas devet meseci nakon rehabilitacije mnogo bolje, počeo je da govori, sve razume, a počeo je i da jede. Ranije je jeo samo kašice, a danas može da jede sve i mi smo odlučili da damo svoj doprinos da mu sve što je potrebno od prehrane i omogućimo -  izjavio je predsednik opštinske organizacije SDSS-a Borovo Srđan Jeremić.

Pačetinski glumci se rado odazivaju na humanitarne akcije

Predsednik pododbora SKD-a „Prosvjeta” Danko Nikolić zadovoljan je odazivom Borovčana koji su popunili Dom kulture i na ovaj način pomogli mladom sumeštaninu u nastavku lečenja.

- Nažalost nesrećni slučaj je doveo do potrebe da se pomogne jednom mladiću . Mi smo se priključili i odlučili da zajedno sa opštinskom organizacijom SDSS-a Borovo organizujemo prikazivanje pozorišne predstave. Pozvali smo jednu pozorišnu grupu koja je poznata na ovim prostorima i mislili smo da je to vredno da vide i naši meštani. Odaziv je zadovoljavajuć i nadam se da ćemo humorom stvoriti pozitivnu energiju koja će pomoći našem Đoletu- rekao nam je Danko Nikolić.

Pačetinski glumci amateri rado su se odazvali pozivu organizatora i zahvalni su na ukazanoj prilici da radeći ono što vole, ujedno nekome i pomažu.

- Prezadovoljan sam odazivom, publika je prava. Zahvaljujem se organizatoru što nas je pozvao, a Đorđu želim da što pre ozdravi. Humanitarne predstave smo davali i ranije i ko god nas bude pozvao u humanitarne svrhe rado ćemo se odazvati. Ovo je humoristična predstava, režirana prema američkom filmu, u kojoj glumi 14 glumaca amatera. Inače nikada ne naplaćujemo naše predstave i najveće zadovoljstvo je kada glumom možemo nekome da pomognemo - ističe Petar Musić predsednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” pododbora Pačetin i glumac u ovoj predstavi.

„Zajedno za Đoleta 2” je humanitarna akcija namenjena za pomoć u lečenju sedamnaestogodišnjeg Đorđa Drobića iz Borova koji je 18. januara doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Svi koji žele da pomognu, da se priključe akciji ili uplate donaciju, mogu da se obrate Veću srpske nacionalne manjine opštine Borovo. Donacije se takođe mogu uplatiti u Radio Borovu i Zajedničkom veću opština Vukovar, radnim danima od 8 do 15 časova ili na žiro-račun broj: HR73 2500 0091 5011 4843 6.