Pripreme za popis stanovništva u Osječko-baranjskoj županiji

Veće srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije održalo je 30. juna u Crkvenom domu u Dardi desetu redovnu sednicu.

Zoran Popović 06.07.2021.
popis stanovništva 2021

Centralna tema proširene sednice Veća srpske nacionalne manjine (VSNM) Osječko-baranjske županije bio je predstojeći popis stanovništva 2021. godine koji je od iznimnog značaja, kako za većinski narod, tako i za sve pripadnike nacionalnih manjina, a prvenstveno srpske. Predavači na ovu temu bili su Jovan Vlaović i Jelena Nestorović iz Srpskog narodnog veća (SNV). Prva faza popisa, kako je istaknuto, održavaće se od 13. do 26. septembra elektronskim samopopisom građana Hrvatske putem platforme E-građani, a druga faza popisa predviđena je od 27. do 17. oktobra kada će popisivači Državnog zavoda za statistiku vršiti redovan popis stanovništva.

Zbog svih političkih, kulturnih i prosvetnih prava koja konzumiraju pripadnici nacionalnih manjina, prema rečima predavača, ovaj je popis veoma značajan. Podsetimo, prema poslednjem popisu stanovništva koji je održan 2011. godine Srba u Hrvatskoj ima 186.633 ili 4,4 odsto, a u Osječko-baranjskoj županiji ih je 23.671 ili 7,76 odsto. Na sednici je zaključeno da VSNM OBŽ bude deo kolektivnog koordinativnog tela koje za istok Hrvatske, zajedno sa SNV-om, vodi Zajedničko veće opština (ZVO) iz Vukovara.

Osim spomenutog zaključka dogovoren je i novi sastanak koji bi se trebao održati u narednih mesec dana. Sednici su, pored većnika VSNM OBŽ, prisustvovali načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić i načelnica Opštine Jagodnjak Danijela Mlinarević te predsednici manjinskih veća Magadenovca, Koške, Šodolovaca, Darde, Kneževih Vinograda i Popovca, a u ime Srpske pravoslavne crkve (SPC) namesnik baranjski Đorđe Kovačević. Sve prisutne na kraju sednice pozdravio je predsednik VSNM OBŽ Dejan Jeličić.