Privedena petorica Srba

Hapšenje u Oroliku.

Srđan Sekulić 11.07.2024.

Foto: Ilustracija

U ranim jutarnjim časovima, u sredu 10. jula, u Oroliku je privedeno šest meštana srpske nacionalnosti. Hapšenje je izvršeno oko šest časova ujutro. Kako su nam rekli meštani Orolika hapšenju je prethodio pretres kuća. U poslepodnevnim časovima jedan od uhapšenih (B.P.) je pušten na slobodu, a u pritvoru su zadržani S.V, P.M, B.M, D.B i M.M.

Do ovog momenta nema reakcija na navedeno hapšenje, niti su vest o ovom događaju preneli drugi mediji, dok se o ovom slučaju ništa ne može saznati ni na zvaničnoj stranici PU Vukovarsko-sremske. Pretpostavka je da su navedena lica uhapšena za navodno učestvovanje u zločinu u mestu Berak 1991. godine.

Takođe, svi uhapšeni su sve vreme nakon rata živeli u Oroliku i bili su dostupni hrvatskoj policiji i pravosuđu, dok su neki od njih već ranije bili privođeni i procesuirani, ali je državno tužilaštvo odustalo od optužnice tokom samog postupka.

Mesto Orolik nalazi se između Vukovara i Vinkovaca u Opštini Stari Jankovci, danas ima oko 350 stanovnika, Srba i Hrvata. Do 1991. godine Srbi su ovde činili većinu od gotovo dve trećine ukupnog stanovništva.