Program osječke Prosvjete posvećen likovnom stvaralaštvu Baranje

U Osijeku je 21. decembra otvorena izložba radova nastalih na likovnoj koloniji „Petar Dobrović“ u Dardi.

Jadranka Jaćimović 27.12.2018.
Prosvjeta Osijek

U prostorijama osječkog pododbora SKD-a „Prosvjeta“ izložena su 32 umetnička dela inspirisana motivima Baranje. Izložbu je otvorio i radove predstavio likovni kritičar profesor Pero Matić.

- Kolonija nosi ime poznatog srpskog slikara Petra Dobrovića iz Mađarske. Reč je o internacionalnoj koloniji jer učesnici dolaze iz svih država u okruženju kao i iz cele Hrvatske. Kolonija je retka po umetničkim vrednostima slika te nosi dominatni motiv i orijentaciju da umetnost nema granica, ona je i multikulturalna i multietnička. Izložbe radova sa ove kolonije bile su organizovane širom Hrvatske pa i tamo gde nema srpske zajednice - priča profesor Matić.

Iz godine u godinu rastao je broj učesnika likovne kolonije i tako je stvoren značajan fond slika od skoro 500 radova. Uglavnom dominira tema pejzaža jer kolonije nikada nisu bile tematski određene. Obično je kao podtema isticana arhitektura Darde.

- Ovo je jedan miks radova sa više saziva ove kolonije koja je ove godine doživela svoj četrnaesti saziv. Ovi slikari pokazuju da su oni hroničari koji su zabeležili stari deo Darde i drugih baranjskih mesta koje uništava vreme novog urbanizma. Uglavnom umetnici slikaju stare trošne kuće, pokrivene trskom, one nastale još u vreme Marije Terezije, odnosno uglavnom ambijent Darde. Pored radova amaterskih slikara izloženi su i radovi akademskih slikara koji su malo hrabriji i veštije se koriste tehnikama i upravo taj miks profesionalnih i amaterskih slikara doprineo je tome da kolonija izgradi jedan standard slika – rekao nam je Pero Matić.

Izložba likovnih radova kolonije „Petar Dobrović“ poslednji je ovogodišnji program osječkog pododbora SKD-a „Prosvjeta“ koji je prema redovnom planu u 2018. godini realizovao devet aktivnosti.

- Ovo je treća po redu likovna izložba, a imali smo pesničke susrete, nekoliko promocija knjiga i predavanja koja smo organizovali u periodu od februara do decembra ove godine. Za narednu godinu dogovoreno je značajno više programa koji će, što se tiče naših redovnih aktivnosti, biti slični dosadašnjim. Nastojaćemo da ojačamo povezanost sa Novim Sadom tako da ćemo u skladu sa finansijama organizovati i nekoliko predavanja koja će održati predavači iz tog grada. Trenutno imamo 43 člana, među kojima nema baš mnogo mladih, pretežno su to stariji građani. Pokušavamo dovesti mlađe ljude i mogu reći da je u odnosu na prethodne godine došlo do povećanja broja članova, a mi ćemo i dalje da radimo na tome – rekao je predsednik pododbora SKD-a „Prosvjeta“ Osijek Zdenko Čikara.