Pupovac: „Ako bude trebalo traktorima ćemo ići u Brisel“

Zbog uništavanja predizbornih plakata SDSS u Zagrebu održao konferenciju za medije na kojoj su poslane poruke ohrabrenja Srbima da izađu na izbore za EU parlament.

Slavko Bubalo 03.05.2019.
Milorad Pupovac SDSS plakati predizborni

Samostalna demokratska srpske stranka sazvala je danas u Zagrebu konferenciju za medije zbog velikog broja uništenih i oštećenih predizbornih plakata kojima ova stranka predstavlja svoje  kandidate na skorim evropskim izborima. U nizu hrvatskih gradova SDSS je pre nekoliko dana postavio plakate kojima svoje glasače poziva da im daju podršku na izborima za EU parlament. U nekim mestima plakati su pocepani, dok je plakat u Splitu išaran govorom mržnje. Ustaški pozdrav i krilatica „Srbe na vrbe” te poruka „Palite traktore” jasno govore o tome na koji način pojedinci u Hrvatskoj razmišljaju i šta žele svojim sugrađanima Srbima.

- Ovu konferenciju sazvali smo zbog „intervencija” na plakatima, ali i da pošaljemo poruku svima koji su do sada smatrali i koji će odsad smatrati da je lista kandidata SDSS lista njihovog izbora - rekao je u uvodu predsednik SDSS-a Milorad Pupovac i dodao da i na taj način stranka želi da pošalje poruke ohrabrenja jer poruke koje se čuju imaju nameru da produbljavaju strah i mržnju.

- Svima želimo reći da su naši predizborni plakati protiv straha, a za slobodu, naši plakati su protiv mržnje, a za oslobađanje - rekao je Pupovac i naglasio da je porazna činjenica da ćirilica, kao slovensko pismo, u Hrvatskoj ne može imati pravo građanstva.

Obraćajući se novinarima Pupovac je podsetio i na reči pesnika Dragutina Tadijanovića izrečene krajem devedesetih godna prošlog vela nakon što je neko skinuo ima kipara Vojina Bakića sa skulpture u centru grada.

„Nekom je to ime smetalo pa ga je skinuo, ali nikom ne smeta što je to ime nekom moglo da smeta”.

„Neki bi, umesto da se stide što je narod traktorima otišao u egzodus, i preostali deo tog naroda terali na traktore”

Osvrnuvši se na one koji kažu da je korišćenje plakata i ćirilice izvrsna medijska domišljatost. - Jeste ako je u pitanju sloboda - rekao je Pupovac i naglasio da treba proširiti prostor za ljude koji u nekim sredinama ništa ne mogu reći niti se izjasniti za ono za šta se zalažu.

- Neki kažu da danas u 2019. trebamo paliti traktore, ali ne plašite se, reč je o crnim kukavicama - rekao je Pupovac.

Na novinarsko pitanje hoće li SDSS zvati policiju Pupovac je odgovorio da neće i da ih neće podsećati šta im je posao.

- Dosta je da stvari iz politike prelaze u sferu policije, a vodeći ljudi zemlje trebali bi da kažu šta ima pravo građanstva. Ako treba dopunićemo kampanju i traktorima, ali nećemo ih okrenuti tamo gde nas šalju, nego ćemo ići u Brisel. Neki, umesto da se stide što je narod traktorima otišao u egzodus, oni bi i preostali deo tog naroda terali na traktore - naglasio je i podvukao da bi glas u Briselu bio efikasniji od glasa državnog vrha kojeg nema.

Osim Pupovca, konferenciji za medije prisustvovali su vanstranački kandidat na listi SDSS-a Dejan Jović i predsednik Kluba zastupnika ove stranke Boris Milošević.

Poruke ostavljene na oštećenom plakatu u Splitu nemaju političku konotaciju, što bi u izbornim procesima bilo očekivano, već predstavljaju neskriven govor mržnje, ističu u SDSS-u.