Rekordan broj takmičara na Prvoj harmonici

Na festivalu Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema koji je održan 2. jula izabrani najbolji harmonikaši pristigli iz nekoliko okolnih država.

Nikola Milojević 03.07.2023.
Prva Harmonika naslovna

Uz standardne i prepoznatljive muzičke goste te u potpunosti ispunjenu salu borovske osnovne škole, održan je još jedan međunarodni festival harmonike u organizaciji Udruženja čuvari srpskog identiteta. Bila je ovo jedanaesta po redu manifestacija pod nazivom Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, a okupila je rekordan broj takmičara. Ukupno se u svim kategorijama prijavilo čak 25 majstora na dugmetarama te još dva dueta.

- Takmičari su pristigli iz Rumunije, Srbije, Bosne i Hercegovine i domaći iz Hrvatske. Takmičare prati Narodni ansambl RTS-a inače pod upravom Siniše Vićentijevića koji zbog tehničkih problema nije uspeo da dođe, pa njime večeras rukovodi Novica Todić. Prisutni su i naši, da se tako izrazim, osvedočeni prijatelji, estradni umetnici Milan Topalović Topalko i Snežana Babić Sneki, kao i voditelj Živorad Nikolić. Ova manifestacija pokazuje da ima mogućnost da napreduje i da okuplja sve veći broj takmičara tako da od sledeće godine očekujemo i više od 30 takmičara. Imamo saradnju sa Turističkom organizacijom Sokobanje pa je naš festival predtakmičenje za njihovu manifestaciju Prva harmonika koja ove ove godine ima svoje jubilarno šezdeseto izadnje. Presrećni smo zbog svega ovoga – govori organizator i predsednik Udruženja čuvari srpskog identiteta Dragan Todić.

Sve veći broj takmičara koji dolaze iz daleka potvrda je uspešnosti ove manifestacije, a pored takmičarskog karaktera važno je i ono što će reći žiri.

- Meni je na ovakvim takmičenjima najbitnije da se pokažem, da se družim sa svojim kolegama muzičarima i da me žiri posavetuje kako bih znao na čemu da poradim i šta mogu da popravim ubuduće. Zadovoljan sam kako sam danas odsvirao i to mi je najbitnije, i meni i mom profesoru. Harmoniku sviram od svoje pete godine, a ljubav prema tome mi je preneo moj otac koji je bio veoma vešt harmonikaš - kaže osamnaestogodišnji Dario Mihaljević iz Zrenjanina koji se takmičio u seniorskoj kategoriji.

Takmičare je ocenjivao stručni žiri kojeg su činile profesorke Nada Stanić i Gordana Đurić, muzička urednica RTS-a Mirjana Drobac, a na čelu žirija bio je i ovoga puta dugodišnji umetnički rukovodilac Narodnog ansambla RTS-a Branimir Đokić. Domaćini su ovom prilikom Branimiru Đokiću dodelili i prikladno priznanje za njegov dugogodišnji doprinos ovoj manifestaciji.

Titulu apsolutnog pobednika ovogodišnjeg međunarodnog festivala harmonike poneo je Josip Knežević iz Zenice. Najbolji u kategoriji petlića bio je osmogodišnji Dušan Šakota iz Banjaluke.

Dušan Šakota i Dragan Todić

Dušan Šakota i Dragan Todić

- Puno mi znače pehari, medalje i diplome. To ću ostaviti za uspomenu i neću nikome to davati. Kao mali nisam baš voleo harmoniku, ali me deda, koji me uči narodnjake, nagovorio da sviram harmoniku i tako sam ja to svirao, svirao, svirao i na kraju je i zavoleo – kaže nam mali pobednik iz Republike Srpske.

U programu su, pored poznatih izvođača narodne muzike i takmičara na harmonikama, nastupile i članice plesne grupe Venera iz Vukovara, a mnogobrojna publika bila je i ovoga puta sasvim izvesno veoma dobro zabavljena. Potvrda za to je svake godine do kraja ispunjena sala na ovoj manifestaciji koja čuva harmoniku i tradicionalnu muziku.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.