Rusko veče: Dašak istoka u Belom Manastiru

U sklopu svojih redovnih aktivnosti Baranjsko-rusko društvo prijateljstva, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske, organizovalo je još jedno Baranjsko-rusko veče.

Zoran Popović 30.05.2018.
Rusko veče Beli Manastir

Kao nikada do sada amfiteatar belomanastirskog Etnološkog centra baranjske bašine bio je ispunjen do poslednjeg mesta, a nemali broj posetilaca na nogama je propratio ovogodišnje Rusko veče. Zasluge za dobru posećenost mogu se pripisati bogatom i sadržajnom programu te ugodno subotnje veče koje je prosto pozivalo na provod.

Sa petnaestak „akademskih“  minuta zakašnjenja program je otvorila prezenterka koja je u kraćem govoru govorila o Ana Mariji Papež, skretarski društva bez koje, uz dužno poštovanje ostalima, ovakvih i drugih programa ne bi ni bilo. Kao što je to uobičajeno prisutne je pozdravio i predsednik društva Svetozar Vakanjac koji se prisutnima zahvalio na dolasku i podršci.

Devedesetominutni program otvorili su Filip Golubov Car i Marija Ivanković, a potom su se na bini smenjivali Hranislava Podrumac i Milan Kliba, Biljana Nikolić, Ana Marija Papež, Blanka Došen, Jelena Vetro, Folklorni ansambl Baranja, Umetnička škola Beli Manastir, Natali Pandur, Momčilo Laketa, Ivana Košalin, Korina Tomašić Deak, Polaznici male škole ruskog jezika i članice Baranjsko-ruskog društva prijateljstva, Kristijan Frank, Romsko kulturno umetničko društvo Darda te Folklorni ansambl Nikola Tesla.

Prisutni posetioci svaki su nastup propratili burnim aplauzom što je izvođačima bila i najbolja nagrada, kako za sam nastup tako i za sav trud koji ulažu tokom godine. Skromni i samozatajni izvođači su na kraju poručili „vidimo se neki drugi put“, a samo je pitanje dana kada će Baranjci ponovo moći uživati u čarima ruske kulture koja se baš i ne viđa često na ovim prostorima.