Sećanje na žrtve Dudika u Vukovaru

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Vukovara i Vukovarsko-sremske županije održalo je danas komemorativni skup na vukovarskom Dudiku.

Nikola Milojević 31.07.2020.
Dudik 2020

Sećanje na najmanje 455 streljanih pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta i civila na Dudiku u Vukovaru od 1941. do 1943. godine tradicionalno se održava svake godine druge subote u maju, ali je ovog puta komemoracija odložena za 31. jul zbog pandemije koronavirusa. Taj datum ujedno je i dan kada su stradale prve žrtve na ovom mestu. Reč je o 15 stanovnika sela Bobota, a u naredne dve godine ustaški preki sud Velike župe Vuka ovde je u smrt poslao meštane iz čak 61 mesta Srema i istočne Slavonije.

- Poruka je i ove godine da se ovaj zločin ne sme zaboraviti, a ne sme se zaboraviti ni ovaj spomenik jer i on je nešto što nas opominje. Moramo nastojati da ga što pre obnovimo, a dok smo živi i zdravi treba da se sećamo naših predaka koji su dali svoje živote u borbi protiv najveće pandemije koja je zadesila čovečanstvo, a to je fašizam – rekao je predsednik UABA Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

Spomen-park Dudik, kod kojeg se i ove godine okupilo nekoliko desetina poštovalaca antifašizma, svečano je otvoren 1980. godine. Rad akademika Bogdana Bogdanovića sastoji se od amfiteatra i pet kamenih buktinja okruženih cvetovima ili šajkama. Znatno je oštećen u ratu 1991. godine. Radovi na obnovi Spomen-parka Dudik traju već nekoliko godina. Prva faza odnosila se na obnovu bakarnih delova spomenika, a sada preostaje da se srede i kamene površine te amfiteatar. Treća faza odnosiće se na uređenje infrastrukture i zelenih površina.

Dudik je nešto ranije ove godine bio na meti vandala koji su po spomeniku ispisivali poruke ljubavi i mržnje, ali su ti grafiti ubrzo uklonjeni.

Za razliku od prethodnih godina kada su na ovo mesto dolazile brojne delegacije iz Srema i Bosne i Hercegovine, ove godine zbog zatvorenih granica okupilo se petnaestak delegacija uglavnom iz Vukovarsko-sremske županije i isključivo udruženja i organizacija pripadnika srpske zajednice. Pored Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, venac je položila i delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske na čelu sa predsednikom Franjom Habulinom.

Dudik 2020 Lazo Đokić i Franjo Habulin

Lazo Đokić i Franjo Habulin

- Ovo je jedno od brojnih mesta ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske gde su stradali ljudi, najvećim delom nevino civilno stanovništvo. Takva mesta su i Jadovno, Jasenovac, Danica, Lobor i da ne nabrajam dalje čitav niz tih mesta stradanja nevinih ljudi. Danas smo ovde da bismo tim ljudima odali počast, da se ne zaborave žrtve iz tog strašnog vremena svetske kataklizme koja je odnela više od 55 miliona života – rekao je Franjo Habulin i dodao da od nove Vlade očekuje promenu kada je u pitanju odnos prema antifašističkom nasleđu, ali da je svestan da do toga neće doći preko noći jer je negativan odnos prema tom nasleđu građen u društvu godinama.

U kulturnom delu programa sa prigodnim recitalom nastupili su članovi dramske sekcije „Nikad nije kasno“ iz Trpinje, a svoj doprinos dalo je i Vukovarsko srpsko pevačko društvo „Javor“ pod dirigentskom palicom horovođe Aleksandre Krtinić.

Za vreme polaganja venaca na Dudiku dogodio se i manji incident kada je jedna muška osoba došla do spomen-parka u automobilu iz kojeg se glasno čula pesma „Kurvini sinovi“ grupe Azra, ali ga je iz Dudika brzo udaljila policija koja je tu bila na osiguranju događaja.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.