Šimpraga i Milošević posetili Bjelovar

Potpredsednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga i saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević pružili podršku Srbima u Bjelovaru.

Dušan Velimirović 22.02.2024.
Anja Šimpraga Boris Milošević Bjelovar

Nakon što je u subotu provaljeno u parohijski dom u Bjelovaru, u utorak su ovaj grad na severu Hrvatske posetili Anja Šimpraga i Boris Milošević. Politički predstavnici Srba u Hrvatskoj ovom su posetom iskazali podršku porodici paroha bjelovarskog Stefana Maksimovića.

- Jerej i njegova familija su dobro iako su potreseni, a mi smo im pružili podršku kao što su to učinili i u Gradu i Županiji. Poseta Bjelovaru završila je u pozitivnijem tonu jer smo se sastali s mladim članovima naše zajednice koji neguju svoju kulturu i identitet te učestvuju u aktivnostima koje organizuje Srpsko narodno veće, Srpski demokratski forum i Veće srpske nacionalne manjine grada Bjelovara. U našem društvu važno je osuditi svaki oblik nasilja i govora mržnje. Zajedno živimo, zajedno se suočavamo s izazovima i zajedno čuvamo prostor koji delimo - rekla nam je Anja Šimpraga.

Paroh bjelovarski jerej Stefan Maksimović zahvalio je Šimpragi i Miloševiću na brizi i ukazanoj podršci.

- Izuzetno smo zahvalni na poseti gospođi Anji Šimpragi i gospodinu Borisu Miloševiću. Došli su pre svega da bi pružili podršku i reči utehe porodici sveštenika, te su nas pažljivo saslušali o svim događajima koji su u poslednja dva meseca zadesili parohiju bjelovarsku. Ovom posetom su pokazali da nismo sami kad naiđu teški trenuci, a nadamo se, uz Božju pomoć, da će ih biti sve manje - kaže jerej Maksimović.

Sastanak sa mladim Srbima

Boris Milošević je istakao da je ovo bila prijateljska poseta kako bi porodici Maksimović dali do znanja da uz njih stoje srpske institucije iz Republike Hrvatske.

- Poklopilo se da je na dan naše posete bio i sastanak SDF-a u Srpskom kulturnom centru „Pavle Solarić“ pa je bilo nekoliko mladih koji su izrazili želju da se aktiviraju u zajednici. Mi smo došli da ih pozdravimo i družimo se s njima. Pretresli smo nekoliko tema, između ostalog i o znamenitim Srbima u Hrvatskoj. Umesto planiranih pola sata, ostali smo više od sat i po - ispričao je saborski zastupnik SDSS-a.

 Anja Šimpraga Boris Milošević Bjelovar Stefan Maksimović

Boris Milošević i Anja Šimpraga u poseti jereju Stefanu Maksimoviću i njegovoj supruzi Neveni
Foto Fejsbuk

Bila je ovo iznenadna prilika da Srbi iz Bjelovara popričaju sa političkim predstavnicima svog naroda koji su se u poslednje vreme dosta aktivirali, pre svega nakon formiranja novog VSNM-a kojeg čine uglavnom mladi članovi.

- Mnogo više se okupljamo, u naš rad su se uključili i srednjoškolci i studenti, a mi većnici se trudimo da ih što više privučemo. Čak 50 dece se prijavilo na Program plus, što je mnogo više od svih naših očekivanja. Organizovali smo izlet u Bijeljinu, kolektivni odlazak na doček Srpske Nove godine u Zagrebu, izložbu ikona Perside Žutinić, književno veče nekoliko umetnika iz Čazme, a uskoro planiramo još jedan izlet. Naše aktivnosti zavise od budžeta pa ne možemo da planiramo mnogo unapred. Takođe, Srbi u Bjelovaru imaju udruženje „Pavle Solarić“ pa planiramo da konkurišemo na konkursu kako bismo dobili novce za Dane srpske kulture što bi bila prva aktivnost ovog udruženja čiji je predsednik Radovan Dožudić - ističe neke od aktivnosti bjelovarskih Srba potpredsednica gradskog VSNM-a Danka Jarić.

Podsetimo, provala u parohijski dom u Bjelovaru u kojem živi porodica sveštenika Stefana Maksimovića desila se nepuna dva meseca nakon što su po pravoslavnoj crkvi iscrtani ustaški grafiti.