Snažna podrška borovskim privrednicima

U cilju pružanja podrške privrednim subjektima koji zbog pandemije koronavirusa otežano posluju raspisan je javni poziv putem kojeg je iz opštinskog budžeta izdvojeno 440 hiljada kuna.

Jadranka Jaćimović 10.03.2021.

Opština Borovo dodelila je bespovratna finansijska sredstva privrednicima koji posluju na području ove lokalne samouprave. U Domu kulture u Borovu danas su svečano potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sedstava.

- Danas je potpisano 20 ugovora sa postojećim privrednim subjektima, dva sa novim privrednicima te šest sa poljoprivrednicima sa područja naše opštine. Postojeći privredni subjekti su prema pravilniku imali priliku da dobiju iznos od 15 hiljada kuna, gde je mogla da se koristi jedna od tri punuđene mere. Odnosno sa dodeljenim iznosom može da se finansira plaćanje doprinosa za sebe ili radnika što podrazumeva mera jedan, dok sa merom dva može da se ulaže u poslovni prostor, a sa merom tri da se nabavi neko sredstvo potrebno za rad. Iznos od 20 hiljada kuna predviđen je za nove privredne subjekte, odnosno za one koji otvaraju novi obrt – objašnjava načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović koji dodaje da je za podršku privrednika izdvojeno više od million kuna te se zbog velikog interesa uskoro raspisuje još jedan konkurs.

- Interes za javni poziv koji je objavljen bio je izuzetno veliki pogotovo među postojećim privrednim subjektima i veoma je brzo, u samo nekoliko minuta nakon raspisivanja, poziv i zatvoren. Uvidevši da je interes velik opštinsko Veće imalo je razumevanja da na moj predlog izdvoji dodatna finansijska sredstva odnosno još 230 hiljada kuna i 15. marta otvori još jedan javni poziv. Time ćemo omogućiti i drugim privrednim subjektima koji nisu prošlina ovom javnom pozivu da se prijave i dobiju finansijska sredstva – kaže načelnik Baćanović.

Podrška privrednicima pruža se vlastitim sredstvima opštine Borovo, odnosno svi oni koji su do sada plaćanjem prireza i komunalnih naknada punili opštinski budžet sada su dobili mogućnost da sredstva povuku. Ovo nije prva mera kojom lokalna samouprava pomaže poslovnim subjektima koji se od početka pandemije suočavaju sa brojnim poteškoćama pa i potpunom obustavom rada.

- Odmah kada su prošle godine donešene pandemijske mere koje su onemogućile poslovanje privrednika opština Borovo je svima kojima je delatnost bila obustavljena isplatila jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od osam hiljada kuna i takođe je na opštinskom veću donešena odluka da se prirez sa 10 odsto smanji na 6 te su privrednici za jedan kvartal oslobođeni plaćanja komunalne naknade. Danas idemo korak dalje i verujem da ćemo pronaći način te nastaviti i dalje da podržavamo privrednike – ističe Zoran Baćanović.

Zadovoljni i privrednici

Među preduzetnicima koji su sa Opštinom potpisali ugovore o dodeli bespovratnih sredstava je i Ružica Ostojić vlasnica obrta za proizvodnju kolača „Slatka kuća” koja kaže da joj se od početka pandemije proizvodnja znatno smanjila.

– Zatvorene su igraonice, nema svadbi i krštenja što puno utiče na naš posao i zato ova pomoć znači mnogo. Na javni poziv smo se javili pod merom za plaćanje doprinosa radnicima tako da će ova sredstva biti iskorištena u tu svrhu – kaže Ružica.

Bojan Rakazović vlasnik firme „Brit” koji se bavi programiranjem zahvalan je na pruženoj pomoći jer kako tvrdi otežano posluje upravo zbog nedostatka normalnih uslova i komunikacije.

- Svakako da je pandemija uticala na poslovanje tako da su svaka sredstva dobrodošla i uvek je lepo kada se neko seti da ti pomogne, na bilo koji način. Ova sredstva iskoristićemo za unapređenje poslovanja. Najveći problem je ograničena komunikacija među ljudima, iako se sada sve odvija putem interneta ipak je „stisak ruke” ono što nedostaje i što je potrebno kako bi se posao razvijao – izjavio je Bojan.

Trenutno je na području opštine Borovo oko 40 privrednih subjekata, a prema podacima s kojima načelnik raspolaže ni jedan privrednik nije zatvorio svoje poslovanje tokom pandemije. Cilj lokalne samouprave je da raznim merama pomogne privrednicima da u uslovima otežanog poslovanja i nametnutih ograničenja opstanu, a nakon toga nastave svoj rast.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.