Snimanje nastave na daljinu iz srpskog jezika i pravoslavne veronauke

U Zajedničkom veću opština danas je nastavljeno snimanje školskih lekcija na srpskom jeziku i pismu namenjenih za obrazovanje na daljinu učenika koji se obrazuju po modelu „A“ i „C“.

Jadranka Jaćimović 27.04.2020.
Snimanje nastave na daljinu veronauka vukađin cvetojević srđan danguzović

Nakon što su 21. aprila snimljeni prvi školski časovi srpskog jezika za učenike osnovnih škola, danas su snimljene još tri video lekcije za đake srednjih škola, kao i časovi veronauke. Srenjoškolske nastavne lekcije pripremila je te pred kamerama obradila školska nadzornica i savetnica za srpski jezik Jadranka Radošević.

- Pozdravljam ovu inicijativu Odbora za obrazovanje ZVO-a, saborske zastupnice i trudimo se da ovo odradimo najbolje za naše učenike. Svi mi nastavnici srpskog jezika radimo na tome da damo svoj doprinos, video i lekcijama u pisanoj formi, zatim razgovaramo sa učenicima koji imaju tehničke mogućnosti, ali nažalost još uvek ima učenika koji nemaju laptop ili kompjuter, neko nema internet u kućama tako da se dešava da se deca moraju snalaziti i raditi zajedno. Odlično je da nas na ovaj način mogu i videti. Često su lekcije iz književnosti teške da ih obrade sami i na ovaj način ćemo im olakšati i poboljšati zajednički rad. Danas sam pripremila tri lekcije iz srpske moderne što sad rade treći razredi, a maturantima će dobro doći ove lekcije kao priprema za maturu- izjavila je Jadranka Radošević.

Počelo i snimanje veronauke

Veronauka je izborni predmet za učenike koji se obrazuju na srpskom jeziku i pismu, a prve lekcija za učenike od 5. do 8. razreda pripremili su i snimili veroučitelj Miroslav Mišanović, sveštenik Srđan Danguzović i jerej Vukašin Cvetojević.

-To su lekcije o prorocima, zatim socijalne teme siromaštvo, glad i o hrišćanskim vrlinama, te govorimo o svetom velikomučeniku Georgiju. Do sada je veronauka predavana preko određenih platformi i na taj način su učenici dobijali lekcije i zadatke iz ovog predmeta. Ovakav način rada zahteva i malo složenije zadatke, odnosno malo istraživačkog rada, samostalnog razmišljanja i zaključivanja. Mislim da su se i učenici i kolege dobro snašli u celoj ovoj situaciji iako je sve došlo iznenada. Današnje snimanje lekcija je svakako pozitivna i pohvalna stvar, jer imamo priliku da ono što želimo prenesemo i da nas učenici vide. Drugačije je kada sami pročitaju lekciju pa možda ono što želimo da im naglasimo neko ne uoči i ne nauči. Ovako možemo da istaknemo ono najbitnije – rekao je jerej Vukašin Cvetojević voditelj katihetske kancelarije eparhije Osečkopoljske i baranjske.

Sve snimljene lekcije pripremljene su prema nastavnom planu i programu za učenike koji nastavu pohađaju po modelima A i C. Nakon odobrenja Agencije za nauku i obrazovanje, biće postavljene na onlajn obrazovnu platformu za nacionalne manjine Ministarstva nauke i obrazovanja, a u okviru programa „Škola za život“.