Sportski susreti u Borovu ponovo okupili brojne takmičare i goste

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova još jednom je uspešno organizovalo sportske susrete u tradicionalnim disciplinama.

Sportske igre 2

Sportski tereni „Ozren“ u borovskom naselju Savulja i ove su godine bili poprište sportskih susreta uz mnogobrojne takmičare i goste. Reč je o susretima koje je Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine organizovalo po 11. put u nedelju 18. jula. Igre su prošle godine održane bez gostiju iz inostranstva, ali su ove godine ponovo došli neki od takmičara iz mesta koja sa Borovom neguju prijateljske odnose.

– Ove godine su nam gosti došli iz Broda u Republici Srpskoj, iz opština Jagodnjak, Negoslavci, Markušica i Trpinja, a još su nam tu i gosti iz Brčkog i Šida. Najavili su nam se i iz Banja Luke, Doboja i Prigrevice, ali zbog situacije sa koronavirusom nisu bili u prilici da na kraju dođu. Prošle godine bilo je manje takmičara, ali na sreću ove godine korona malo popušta i više je vakcinisanih i drago nam je što nas ima više. Generalni cilj svega je da se okupimo, družimo i ne zaboravimo stare sportove – kaže predsednik Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova Rajko Lukić.

Takmičenja su trajala čitavo pre podne, a discipline su bile balotanje, bacanje kamena s ramena, navlačenje štapa, potezanje konopca i skok u dalj iz mesta. Za ljubitelje fudbala organizovan je turnir, a za najmlađe takmičare dispicpline kao što su skakanje u vreći i nošenje jaja u kašikama. Veliku pažnju, kao i svake godine, izazvala je disciplina bacanje kamena s ramena, a od desetak takmičara najbolji je na kraju bio načelnik opštine Brod u Republici Srpskoj Zoran Vidić.

sportske igre načelnik opštine brod
Načelnik opštine Brod pobedio je u disciplini bacanje kamena s ramena

– Prijavio sam se na nagovor ostalih članova ekspedicije iz Broda koji su zajedno sa mnom došli ovde da prvenstveno posetimo naše prijatelje u opštini Borovo. Nisam očekivao da ću pobediti. Imamo i mi u našoj sredini slična takmičenja. Imao sam dobre rezultate i ranije u ovoj disciplini, ali danas je prvenstveno najbitnije druženje. Drago nam je da negujemo ove prijateljske i bratske odnose i ovo popuštanje mera nekako je doprinelo tome da se ljudi osećaju slobodnije i komotnije i svima nam je ovde u Borovu baš prijatno, a to je i najvažnije – rekao nam je načelnik Vidić nakon što je najdalje bacio kamen s ramena.

Takmičenje je otvoreno disciplinom skok u dalj iz mesta, a sa dva metra i 27 centimetara najbolji skok imao je Saša Beljić iz Vukovara.

– Bio sam drugi pretprošle godine u ovoj disciplini. Prošle godine se nisam takmičio, a ove godine sam bolje skočio i zauzeo prvo mesto. Rekao bih da sam prirodni talenat pošto nisam trenirao jer gde ću trenirati sa 110 kilograma. Tehnika nije komplikovana, zaljuljaš se, skočiš što dalje možeš i gledaš da glava ide napred – kaže pobednik ovogodišnjeg takmičenja u skoku u dalj iz mesta.

Za najuspešnije takmičare u svim disciplinama organizator je i ove godine pripremio pehare, medalje i različite poklone, a nakon sportskog dela programa usledio je i kratki kulturno-umetnički program. U njemu su sa svojim tradicionalnom ozrenskom igrom i muzikom nastupili članovi udruženja domaćina, a pored njih predstavili su se i folkloraši iz Ostrova, Silaša, Negoslavaca kao i muška pevačka grupa „Naši koreni“. Nakon što je ovogodišnje sportske susrete zatvorila saborska zastupnica Dragana Jeckov  druženje se na sportskim terenima Ozren i dalje se nastavilo što je, uz očuvanje starih običaja i sportova, osnovni cilj ovih okupljanja.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.