Srđan Jeremić:„Ne smemo zaboravljati srpske žrtve u Vukovaru”

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić gostovao je prvog oktobra u emisiji Radio-televizije Srbije "Srbija na vezi" gde je govorio o trenutnoj situaciji u Vukovaru, kao i o položaju srpske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Dušan Velimirović 03.10.2018.
Srđan Jeremić RTS Srbija na vezi

Srđan Jeremić je u emisiji „Srbija na vezi“ upoznao gledaoce RTS-a o stanju u gradu na Dunavu kada je u pitanju položaj srpske zajednice, a posebno se osvrnuo i na najavljene proteste koje je zakazao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

- Razloge protesta koje je Penava zvanično naveo su najmanje bitni u ovoj priči. Da je hteo da uradi nešto na tome da se ratni zločini procesuiraju mogao je tu, ili neku sličnu, inicijativu odraditi mnogo ranije. Činjenica je da unutar Hrvatske demokratske zajednice, koja je vladajuća stranka u Hrvatskoj, postoje unutarstranački sukobi i sigurno je da je ovo povezano s tim – kaže Jeremić na pitanje voditeljke o protestu.

Osudio je sve ratne zločine koji su počinjeni u Vukovaru te izrazio spremnost da pokaže pijetet i poštovanje svakoj žrtvi bez obzira na nacionalnost, ali istakao i da se ne sme dozvoliti da se govori samo o žrtvama jedne nacionalnosti, a da se druge zaboravljaju.

Rekao je i kako sve to ima i korelaciju s napadom u Zagrebu na saborske zastupnike srpske nacionalne Milorada Pupovca i Borisa Miloševića. Naglasio je kako to neće pomoći poboljšanju odnose pripadnika srpske zajednice i većinskog naroda u Republici Hrvatskoj.

„U Vukovar se ne ulaže dovoljno“

On je govorio i o području posebne državne brige kojem pripada grad Vukovar te je zbog ratnih razaranja u ovom gradu donešen zakon kako bi se preduzetnicima koji ovde investiraju dodelile posebne beneficije. Cilj ovoga zakona je bio da se podstakne investiranje u grad Vukovar, ali, kako Jeremić kaže, nije pokazao zadovoljavajuće rezultate.

- Postoje samo dve ili tri firme koje su došle na područje grada Vukovara i u njega investirale te zaposlile određeni manji broj ljudi iako smo očekivali da će priliv investitora, upravo zbog ovog zakona, ali i čitav niz komparativnih prednosti koje Vukovar i područje oko njega imaju biti znatno veći. Taj region predstavlja bogato poljoprivredno područje – rekao je on.

Predsednik ZVO-a je napomenuo da i dalje raste trend iseljavanja stanovništva, iako je ovo područje na geografski veoma povoljnom mestu i nalazi se u priličnoj blizini susednih država i nekih velikih evropskih gradova. Takođe rekao je i da je činjenica da nema dovoljno radnih mesta, investicija i sadržaja koje će pružiti mladim porodicama i ljudima uslove da bi ostali da žive na ovom području.

Pričalo se i o ustavnim pravima nacionalnih manjina, o proporcijalnom zapošljavanju u javnim ustanovama i kako se ta prava ne ispunjavaju u praksi. Takođe spomenut je dugogodišnji problem neregistracije srpskih škola i prenos osnivačkih prava za osnovne škole sa Vukovarsko-sremske županije na opštine Borovo, Markušica i Negoslavci.

Od srpskih problema u Hrvatskoj spomenuti su još i neuvođenje dvojezičnih natpisa, ali i najavljeno osnivanje Kancelarije za Srbe u regionu i dijaspori koja bi radila pri vladi Republike Srbije.