Srpski folkloraši ponovo zaigrali u Ostrovu

U Ostrovu je, u subotu, petog oktobra održan Međudržavni festival srpskog folklora „Ostrovo u srcu“. Organizator i domaćin je Kulturno-umetničko društvo „Ostrovo“.

„Ostrovo u srcu“ 2019

Ova manifestacija postoji već sedam godina, a nastala je sa željom očuvanja srpskog narodnog stvaralaštva te međusobnog povezivanja društava koja deluju sa istim ciljem.

– Zamislili smo da okupimo srpska društva iz različitih zemalja, tako smo ove godine imali tri društva iz Srbije, to su „Sloboda“ iz Rumenke, „Izvor“ iz Nakova i „Mladost“ iz Čeneja i jedno društvo iz Republike Srpske, KUD „Velino Selo“ iz istoimenog mesta. Znamo da su Srbi, kada bi pod naletom neprijatelja morali otići sa svojih ognjišta, gde god otišli sa sobom uvek nosili i svoju kulturu, običaje i tradiciju. Naš je cilj da se okupe društva iz različitih zemalja i pokažu kako su oni to uspeli da očuvaju – rekla je predsednica KUD-a „Ostrovo“ Snežana Jovanović.

Program sedmog međudržavnog festivala srpskog folklora „Ostrovo u srcu“ je otvorio domaćin nastupom najmlađih folkloraša. U punom Domu kulture publika je sa velikim interesovanjem ispratila nastupe učesnika koji su se predstavili sa po dve koreografije. Stvarajući sve čvršće veze među srpskim društvima širi se ova mreža čuvara srpskog folklora koju je pre sedam godina počelo da plete društvo iz Ostrova. Tako je ove godine na festivalu prvi put gostovalo društvo „Izvor“ iz Nakova. Sve veći broj saradnika i prijatelja uticao je i na sve aktivnije delovanje van granica Hrvatske, tako se KUD-a „Ostrovo“ može pohvaliti sve većim brojem inostranih nastupa.

– Povezujemo se preko zajedničkih prijatelja, učestvujemo na raznim smotrama i manifestacijama gde se upoznajemo i razmenjujemo ideje. Ove smo godine učestvovali na godišnjim koncertima naših prijatelja u Čeneju i Velinom Selu, a tako smo upoznali i naše današnje goste iz Nakova – objašnjava Jovanović.

KUD „Ostrovo“ svoje korene pronalazi u 1925. godini kada je osnovano prvo pevačko društvo, što se smatra početkom organizovanog kulturnog delovanja u ovom selu. Prvi Prosvjetin pododbor osnovan je 1952. godine, a prvo kulturno-umetničko društvo pod nazivom „Branko Radičević“ osnovano je 1972. godine. Tokom poslednjeg rata prestaje delovanje KUD-a, a 2002. godine ponovo je obnovljen rad društva koje menja naziv u KUD „Ostrovo“. Danas ovo društvo broji oko 50 aktivnih članova u mlađoj i starijoj folklornoj grupi te etno sekciji u kojoj se okupljaju žene.

1 KOMENTAR

Comments are closed.