Sveti Sava proslavljen u vukovarskim osnovnim i srednjim školama

Praznik Svetog Save obeležen je i proslavljen u svim crkvama i sredinama Hrvatske gde živi srpska zajednica, a posebno je svečano bilo na svetosavskim akademijama u školama u kojima se uči srpski jezik.

Sveti Sava TŠ Nikola Tesla naslovna

Savindan je jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne crkve, a s obzirom na to da je Sveti Sava bio začetnik školstva kod Srba, tradicija proslavljanja ovog praznika u školama živi i dalje. Tako je bilo i ove godine 27. januara kada su u školama deca i njihovi učitelji pripremili školske priredbe u čast prvog srpskog prosvetitelja.

Najveći broj osnovnih i srednjih škola sa nastavom na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nalazi se u Vukovaru, a škola sa najvećim brojem učenika je OŠ „Siniša Glavašević“ u Borovu naselju gde oko 180 dece pohađa nastavu na srpskom. Ova škola je druga u Hrvatskoj po broju đaka po modelu „A“ manjinskog obrazovanja odmah iza one u susednom Borovu.

Deca su i ove godine pripremila program kojim su podsetili na značaj lika i dela Svetog Save, a čast im je ukazao i vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim koji je prisustvovao priredbi i osvetio slavski kolač i koljivo.

– Pripremali smo priredbu proteklih nedelja koliko je to bilo moguće zbog štrajka koji smo imali u školama. Deca su svojim trudom i zalaganjem i ove godine pokazala ljubav i posvedočila svetosavski duh koji nije umro ni kod nas, ali ni širom sveta. Verujem da je Sveti Sava kod nas umesto Deda Mraza jer deca željno iščekuju Savindan i raduju mu se. Prema ovom prazniku postoji jedan osećaj svečanosti i svetinje koji ova škola održava već decenijama – kaže veroučitelj u OŠ „Siniša Glavašević“ Jovan Sekulić.

OŠ Siniša Glavašević Sveti Sava episkop Heruvim
OŠ „Siniša Glavašević“

Školsku slavu proslavila su i deca koja pohađaju vukovarske osnovne škole „Dragutin Tadijanović“ i „Nikola Andrić“ čiji učenici već drugu godinu održavaju nastavu, ali i proslavljaju Savindan u obližnjoj OŠ „Antun Bauer“ dok čekaju da njihova škola konačno bude obnovljena.

Savindan obeležen i u vukovarskim srednjim školama

Svetosavske svečanosti održane su i u sve četiri vukovarske srednje škole u kojima postoji i nastava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Najveći broj učenika pohađa Tehničku školu „Nikola Tesla“ u kojoj postoji duga tradicija proslavljanja školske slave.

– Nama ovaj praznik puno znači jer tako pokazujemo da na ovim teritorijama i dalje ima Srba koji proslavljaju Svetog Savu. To je jako značajno za našu školu – ističe učenica drugog razreda i učesnica u ovogodišnjem programu Vanja Toma.

Ove godine u TŠ „Nikola Tesla“ bilo je posebno svečano jer je škola naručila i kupila stihare za učenike pa su učesnici programa bili obučeni onako kako i priliči za ovaj dan, a svečane odežde ostaće i budućim generacijama za proslavu školske slave.

TŠ Nikola Tesla Sveti Sava tekst
Učenici srednje tehničke škole „Nikola Tesla“

– Svake godine pripremamo spoj igrokaza i recitala u čast Svetog Save. Deca su već na taj način rada navikla. Ove godine su to učenici drugog razreda smerova elektrotehničar za računarstvo i ekološki tehničar, a imamo i jednu učenicu trećeg razreda. Ranije smo bili uglavnom muška škola pa nije bilo tako lako organizovati priredbu, ali sada imamo puno devojčica u školi i drago mi je da se svi rado prijavljuju da učestvuju u programu – govori profesorka srpskog jezika i književnosti u TŠ „Nikola Tesla“ Jelica Lipovac Dudaš.

Akademije su pripremili i srednjoškolci u Gimnaziji, Ekonomskoj školi, ali i strukovnoj školi „Marko Babić“ gde se na srpskom jeziku školuje stotinak učenika, a škola je pretrpela velika oštećenja u nevremenu koje je zadesilo vukovarski kraj prošlog leta pa su deca u prvom polugodištu bila izmeštena dok škola nije sanirana.

Strukova škola Marko Babić Sveti Sava
Strukovna škola „Marko Babić“

– Program smo ove godine posvetili najvećim srpskim svetinjama, manastirima i zadužbinama Nemanjića i time se nadovezali na obeležavanje 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Puno se dece odazvalo da učestvuje u ovogodišnjoj priredbi i mogu da kažem da su presrećni i zbog slave, ali i zbog povratka u svoju školu – kaže profesorka srpskog jezika i knjiženosti u strukovnoj školi Danijela Atlagić.