U Boboti obeležili 78 godina od prvog hica na ustašku vlast

U Boboti je 25. jula obeleženo 78 godina od oružanog otpora fašističkim okupatorima i domaćim izdajicama.

Đoko Patković Bobota

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja i Mesni odbor Bobota svake godine na ovaj dan odaju pomen i polažu vence na dva spomen obeležja podignuta u centru sela u čast NOB-a. Na taj način prisećaju se dana kada je prvi put u ovim krajevima ustaškoj vlasti pružen oružani otpor, a zatim podignut narodni ustanak.

– Danas polažemo vence na spomenik NOB-u koje je podigao narod iz mesta Bobota, na spomen pločama nalazi spisak ubijenih meštana među kojima i 190 Roma koji su oterani u Jasenovac i tamo svi ubijeni.  Današnji dan obeležavamo kao dan antifašizma, jer je 25. jula 1941. godine Đoko Patković zajedno sa Slavkom Matić naišao na žandarsku patrolu koja je pokušala da ih legitimiše i najverovatnije i uhapsi te je on pištoljem ubio dvojicu i pobegao. Skrivao se u atarima, a sa njim i nekoliko njegovih drugova. Kasnije je skupio momke i iz drugih sela – rekao je predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Bobota Vlajko Brkić.

Predsednik UABA-e Vukovarsko – sremske županije Lazo Đokić ukazao je na značaj ovog datuma i značaj očuvanja tekovina anifašističke borbe.

– Moramo glasno reći da nema alternative antifašizmu, to je civilizacijska tekovina i mi moramo smoći snage i mogućnosti da mlade naraštaje učimo tome da je fašizam bio pošast koji, kako bi narod rekao, ne daj Bože da se više ponovi – izjavio je predsednik UABA Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

Đoko Patković nikada nije proglašen narodnim herojem

Đoko Patković Bobota Antifašizam

Predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja Jovan Tešanović objasnio je zašto Đoko Patković nikada zvanično nije proglašen narodnim herojem.

– Đoko Patković je bio legenda, o njemu su napisane knjige, bio je dobar čovek i heroj, veoma komunikativan. Inače po struci je bio žandar. Iako mu mnogi u početku nisu verovali, kada su shvatili ko je on, stekao je poverenje svih koji su živeli u okolnim mestima naše opštine. On je prvi digao ustanak u Boboti. Nikada nije proglašen narodnim herojem, jer je izvršio samoubistvo. Došao je iz dalekih šuma, navratio je u Pačetin odakle je hteo u Bobotu gde je planirao da se obrati i ohrabri narod. Noću, 7. februara 1942. godine, krenuo je kroz atar iz Pačetina ka Boboti. Sneg je bio veoma dubok i od umora je zastao da se odmori, međutim zaspao je i dočekao zoru. Izdajnici su dojavili ustašama da je Đoko ovde i oni su opkolili njegovu kuću. Izašao je ispred njih i obratio se narodu, udario je bombu od zid, ali ona nije eksplodirala. Zatim je započeo rafal iz pušaka žandara, ali nijedan ga metak nije pogodio. Đoko Patković je tada uzeo pištolj i ispalio u sebe tri metka. Samo zbog toga nikada nije proglašen narodnim herojem – objašnjava Jovan Tešanović.

„Mnoge nas stvari podsećaju na 1941.“

Program proslave 78. godišnjice početka oružanog otpora fašističkom okupatoru održan je u bobotskom Domu kulture gde se prisutnima obratio i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

– Sramotno je da danas nakon 74 godine od završetka Drugog svetskog rata mi imamo od pojedinih pripadnika hrvatske vlasti iste priče. Ponovo počinju da zabranjuju ćirilicu i srpski jezik. Činjenica je da će srpski narod koji je ostao u Republici Hrvatskoj i dalje nastaviti da se bori i zalaže za antifašizam kao vekovnu i univerzalnu vrednost koja je karakteristika našeg naroda kao jednog slobodarskog naroda u Evropi. Nikada nećemo dozvoliti, da se fašizam vrati u Republiku Hrvatsku. Ovo što se dešava u poslednje vreme, činjenica da gradonačelnik jednog grada sebi daje za pravo da osporava zakon i Ustav RH, pa na kraju i odluku Ustavnog suda RH govori da mi danas živimo u jednom vrlo teškom vremenu koji veoma podseća na period iz 1941. godine. Zato ćemo i mi kao pripadnici srpskih institucija u saradnji sa ostalim međunarodnim institucijama i organizacijama aktivno raditi protiv svega onoga što nas podseća na 1941. godinu – istakao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Nakon pomena ispred spomenika u centru Bobote, vence su položile brojne delegacije među kojima Zajedničko veće opština, Vukovarsko-sremska županija, UABA Vukovarsko-sremske županije, Belog Manastira, Borova, te delegacije iz Srbije SUBNOR Laćarak, Divoš i Martinci, Komunistička partija Sremske Mitrovice i SUBNOR Apatin i Rastina.