U Borovu gostovao teatar “Balkan novi pokret”

Sinoć je u kino sali Borovo u susret međunarodnom Danu žena odigrana predstava „Cimet i vanila“. Teatar „Balkan novi pokret” predstavio se komedijom kabaretskog tipa koja donosi savremenu priču o muško - ženskim odnosima.

Jadranka Jaćimović 08.03.2019.
kabare „Cimet i vanila“ Borovo teatar balkan novi pokret

Autorka predstave o ženskom pogledu na ljubav, ženskoj strasti i partnerskim odnosima je Vesna Stanković.

- Neke predstave se rade da bi se poslale poruke, a neke predstave se rade baš suprotno, da ne bude nikakve poruke, osim da publika izađe promenjena, u smislu da kaže: „ovo je kvalitetnih dva sata mog života. Umesto da sam platila psihoterapeuta, da sam išla na ispovest u crkvu ili radila neke mantre ja sam se smejala gotovo dva sata“. Ova predstava zaista ima samo poruku, a to je da verujete sebi, da volite sebe, da uživate u svom životu, jer možda to bude poslednjni dan tvog života, svaki je dan možda poslednji. Da držimo do sebe i da se ne menjamo u odnosu na to kako drugi žele da izgledamo i da činimo ono što drugi želimo da činimo – izjavila je autorka i jedna od glavnih glumica Vesna Stanković.

Tri žene, različitih životnih i ljubavnih iskustava iz svog ugla pričaju o muško-ženskim odnosima. Duhovito i zabavno, one nas uvode u svoje doživljaje, svet koji miriše na cimet i vanilu. Strast, čežnja, bol i radost življenja dočarani su i pesmama iz 60. 70. i 80. godina. U ovom muzičkom vremeplovu glumice uz pratnju pijaniste Jovana Stamatović – Karića izvode numere poput "Ljubav i moda", "Mund harmonika", "Bikini sa žutim tačkicama", "Baj, baj, baj", "Mansarda, mali stan", "Moj si lilihip", "Priča jedne ljubavi".

- Izvodili smo šlagere iz šezdesetih godina prošlog veka jer smatram da je to bio period koji je dao najlepšu muziku, bar za mene i to je nešto što je trajna kategorija. To je muzika koja ostaje i koja se voli, a sa druge strane nigde u Beogradu nisam imala priliku da čujem, ni u kafani ni u pozorištu, tu vrstu muzike – objašnjava Stanković.

"Cimet i vanila" je savremena priča o tri žene koje donose tri pogleda na svet. O večitoj temi diskutuju advokatkinja, medicinska sestra i stjuardesa koje u predstavi pored Vesne Stanković igraju Milica Janketić i Vanja Milačić.

- To su tri žene, koje kad spojite dobijate jednu idealnu. To je suština predstave, svaka ima svoju boju, jarkost i nešto što je dominantno u njoj. Govori se o najškakljivijim stvarima, to su muško-ženski odnosi na jedan vrlo lep i duhovit način – objašnjava glumica Vanja Milačić.

Predstava „Cimet i vanila“ je svojevrsni poklon svim damama Borova, a opštinsko Veće srpske nacionalne manjine je uz podršku Zajedničkog veća opština i lokalne samouprave na ovaj način obeležilo međunarodni praznik.

- Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo želelo je na jedan drugačiji način da proslavi Dan žena, da svojim sumeštankama pokloni nešto neobično. To je ova predstava gde ćemo videti kako to žene vide neke naše navike i to je dobar način da i mi muškarci o tome nešto naučimo- izjavio je predsednik VSNM Borovo Dušan Latas.

Predstava za dame i pametnu gospodu

Povod predstave bio je Dan žena, zato smo o međunarodnom prazniku i načinu na koji se on danas proslavlja i doživljava pitali glumice Vanju Milačić i Vesnu Stanković.

kabare „Cimet i vanila“ Borovo teatar balkan novi pokret

- Moram da priznam, ja sam apsolutni protivnik Dana žena. Za mene je svaki dan dan žena pogotovo ovih žena koje žive u današnjem vremenu. Mislim da biti žena u pravom smislu te reči je jedan herojski čin i veoma zahtevan. Ja sam antifeministkinja, ja sam ontološka žena i vrlo sam ponosna na to. Žena sam u svojoj porodici i svim svojim odnosima. Smatram da su žene danas feminizmom i tim pokretom sebi učinile kontra uslugu i da će nam tebati jedan vek da se vratimo na staro. Dakle, žena je sve ono što je bila i tada, s tim što je u međuvremenu postala i muškarac. Suštinski mislim da biti žena je najzahtevnije, biti majka, supruga što naravno ne isključuje ni posao ni bavljenje bilo čim drugim. Mislim da sve to može da se koordinira, a da ne izađete iz svoje biološke pozicije – objašnjava Milačić čije mišljenje podržava i autorka predstave Vesna Stanković.

- Mišljenja sam da je svaki dan dan žena, dan ljudi, dan ljubavi i dan radosti. Ova predstava jeste malo više ženska i često umemo da kažemo da je ova predstava za dame i pametnu gospodu, jer ponekad se muškarci osete malo napadnuti zato što se mnogo o njima priča, a ponekad malo i u negativnom kontekstu – priča Vesna Stanković.

Kabare „Cimet i vanila“ na sceni teatra „Balkan novi pokret” je pet godina, a gostovanje sedmog marta u Borovu bilo je prvo izvođenje u Hrvatskoj.

- Premijera predstave bila je 26. marta pre pet godina. Igrali smo je na mnogim mestima, gradovima širom Srbije i Evrope. Prvi put smo u Hrvatskoj i nadam se ne i poslednji. U Borovu sam bila pre nekoliko meseci sa predstavom „Milunka Savić“ i veoma sam srećna da imam priliku da se ponovo družim sa publikom iz Borova jer smatram da imate ljude koji cene pozorište – rekla je Vesna Stanković.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.