U Dalj planini održan 12. Sajam cveća i seoskog turizma

Jedno od najposećenijih dešavanja u opštini Erdut je Sajam cveća i seoskog turizma. Tradicionalno prolećno okupljanje ljubitelja cveća, gastronomije i proizvoda ručne izrade i ove godine privuklo je brojne izlagače i posetioce.

Jadranka Jaćimović 02.05.2018.
sajam cveća u dalj planini

Na prostoru oko novoizgrađenog Doma kulture u Dalj planini, 28. aprila, uživalo se u šarenilu boja, mirisa i ukusa ponuđenih na štandovima s ručnim radovima, slatkim i slanim kulinarskim specijalitetim, medom, vinima, a najviše sadnica cveća te balkonskih i vrtnih ukrasa.

Prošlo je 12 godina od kada je održan prvi Sajam i kada se na istom ovom prostoru okupilo tek nekoliko lokalnih izlagača, a danas se opština Erdut i cela Osječko – baranjska županija ponose ovom manifestacijom koja je postala prepoznatljiva na turističkoj karti dešavanja Hrvatske.

- Mislim da je dovoljno reći da će danas nakon što se završi ovaj sajam krenuti pripreme za sledeći. Mi u svakom od naših mesta imamo jednu veću manifestaciju i svakom selu dajemo mogućnost da pokaže šta ima. Ovaj sajam je na samom početku i bio zamišljen kao prodajno-izložbeno dešavanje na kome naši proizvođači mogu da se predstave i prodaju svoje proizvode, što je u zadnje vreme zaista i ostvareno. Danas je prekrasno vreme, idealno za rad sa cvećem što je i povod ove manifestacije. Puno je ljudi došlo upravo sa namerom da ukrase svoje okućnice, vrtove i balkone i ovo je idealna prilika za to - rekao je zamenik načelnika opštine Erdut, Slobodan Narančić.

štandovi

Iako je najviše bilo cveća prodajno-izložbeni štandovi odisali su tradicijom ovog kraja. Ponuda seoskog turizma nezamisliva je bez dobre hrane pa je i na ovom Sajmu posetiocima obezbeđeno gastronomsko uživanje.

Svoju kuhinju i kulturu prikazali su pripadnici mađarske nacionalne manjine koji u opštini Erdut žive zajedno sa Hrvatima i Srbima. Sajam je održan u saradnji s opštinom Erdut i Turističkom zajednicom, a pod sloganom “Čari mađarskih delicija, dođi, vidi, kušaj i uživaj!

- Naša je opština multikulturalna sredina. Zajedno ulažemo u naša naselja, tako je izgrađen i ovaj Dom kulture, uređen i prostor u njegovoj okolini, a planiramo još mnogo toga. Pomažu nam kako mađarska vlada tako i županija i mi se trudimo da očuvamo tu multikulturalnost na koju smo posebno ponosni. Ovaj sajam koji se održava u jednoj maloj Dalj planini ne može se postideti ni mnogo zvučnijih imena, jer domaćin je i pored toga što se u ovo vreme održava još nekoliko sajmova, uspeo da animira veliki broj izlagača - ističe zamenik Narančić.

Na dvanaestom Sajmu cveća i seoskog turizma bilo je oko 40 izlagača sa područja cele Hrvatske. Učestvovalo je osam kulturno-umetničkih društava i brojna udruženja, a svi su imali priliku predstaviti se, ali i prodati svoje proizvode. Najveće interesovanje vladalo je na štandovima uzgajivača cveća.

otvaranje sajma

- Na ovaj sajam dolazim već šest godina i jako sam zadovoljna prodajom. Ove godine vreme je divno što utiče i na prodaju cveća, najviše se prodaju muškatli, karanfili, trajnice, begonije, sitno i krupno, jeftino i skupo cveće, odnosno sve se danas dobro prodaje, zadovoljna je vlasnica osječkog OPG-a Kolarić koji se bavi uzgojom i prodajom cveća.Na otvaranju Sajma okupljenima su se obratili zamenik načelnika opštine Erdut Slobodan Narančić, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, dožupan osječko-baranjski Goran Ivanović, saborski zastupnik Robert Janković, generalni konzul Mađarske u RH u Osijeku Antonio Đovani De Blasio.

Tokom celog dana okupani mirisom i bojama cveća posetioci su uživali u specijalitetima kako domaće slavonske tako i mađarske kuhinje te kulturno umetničkom programu koji se odvijao na prostoru ispred Doma kulture.