U prvi razred sa besplatnim knjigama i torbama

Nova školska godina počela je u Republici Hrvatskoj trećeg septembra, a u školama u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu uspisao se 181 prvak.

Bijelo-Brdo-prvi-dan-škole
Foto: Arhiva

U školama u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dočekali su svoje prvačiće kratkim i svečanim programima kojima su najmlađim osnovcima poželeli dobrodošlicu. Sve prvake dočekali su u školskim klupama besplatni udžbenici koji su donacija Vlade AP Vojvodine na inicijativu Zajedničkog veća opština. Vrednost kompleta knjiga je 16.000 evra, a prvaci su još ranije od pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje dobili besplatne školske torbe.

U Hrvatskoj je tim povodom prvog dana školske godine boravio predstavnik Vlade Vojvodine Nebojša Vojnović koji je na svečanostima povodom dolaska prvaka zajedno sa predsednikom ZVO-a Srđanom Jeremićem dodelio udžbenike u Negoslavcima, Bijelom Brdu i Borovu.

– Prošle godine smo obezbedili udžbenike za sve polaznike škole po A modelu u gradu Vukovaru, a ove godine smo to nadogradili i obuhvatili sve učenike na ovom području. Pokrajina je sa velikim zadovoljstvom podržala ovu inicijativu i podržavamo svaki vid obrazovanja dece na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. U poslednje dve godine je evidentan i transparentan napredak saradnje između Republike Srbije i Srba sa ovog područja i to nije samo što se tiče finansijskog momenta. Finansijska pomoć može da bude nekada bolja, a nekada lošija. Bitnije od toga je povezivanje i podrška koju Srbi ovde sasvim sigurno imaju iz svoje matice – rekao je Nebojša Vojnović, inače i sam poreklom iz Vukovara te sin prvog predsednika ZVO-a Miloša Vojnovića.

Da je pomoć Srbije neophodna u očuvanju identiteta saglasan je bio i Srđan Jeremić.

– Nama je ta pomoć od ogromnog značaja, jer očuvati svoj nacionalni identitet bez pomoći matične države je nemoguće. Drago nam je da je to prepoznato od strane Republike Srbije i drago nam je da sve institucije deluju u tom pravcu – ističe Jeremić.

U Negoslavcima 12 prvaka

Malu svečanost prvačićima u Osnovnoj školi Negoslavci pripremili su učenici petih razreda, a zatim su najmlađima uručene već pomenute školske torbe i knjige na srpskom jeziku. Prvaci su i od načelnika opštine dobili poklon bonove za kupovinu školske opreme u vrednosti od 500 kuna, a ukupno je u školske klupe u Negoslavcima selo 12 prvaka.

Negoslavci-deca Prvi dan škole

– To je za naše malo mesto jako dobar broj i svi brojevi koji su dvocifreni su dobri. Ako broj đaka padne na jednocifrene onda će to biti lošije. Škola sada broji ukupno 79 učenika od prvog do osmog razreda, što je u odnosu na pre petnaestak godina više nego duplo manje. Činjenica je da je takvo stanje generalno u celoj Hrvatskoj pa je tako i kod nas – kaže direktor škole Branislav Danilovac dodajući da je zadovoljan uslovima u kojima se odvija nastava, ali da još nedostaje sportska dvorana.

Bijelo Brdo: Knjige će motivisati roditelje za nastavu na srpskom jeziku

Knjige su svečano uručene i u Bijelom Brdu gde je jedna od retkih škola u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Mi smo ustvari jedina škola koja ima isključivo nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Imamo još i Dalj i Jagodnjak gde se nastava odvija i na srpskom i na hrvatskom jeziku. Imamo nešto manji broj učenika koji odlaze u Sarvaš jer roditelji ne žele da im deca slušaju ovu vrstu nastave. Ove donacije će sigurno doprineti da taj broj bude što manji i da deca ostaju ovde u selu – govori direktor bjelobrdske osnovne škole Dušan Rađenović.

U Bijelom Brdu je prošle školske godine 16 učenika završilo osnovnoškolsko obrazovanje, dok su ove godine upisali 11 prvaka što čini ukupan broj od 90 đaka u ovoj školi. Škola je dobro opremljena, ali puno većeg kapaciteta nego što ima učenika, jer je taj broj smanjen u odnosu na neka prijašnja vremena.

U Borovu veći broj prvaka

Svake godine u septembru iz Hrvatske stižu alarmantni podaci o broju prvaka u osnovnim školama koji je sve manji i manji. Takav trend nije zaobišao ni škole sa nastavom na srpskom jeziku zbog velikog iseljavanja i malog broja dece i mladih. Nešto više učenika u odnosu na prošlu godinu beleži OŠ Borovo koja  je sa 268 osnovaca najbrojnija škola sa nastavom na srpskom jeziku. Ove godine u Borovu je upisan 31 đak prvak, a prošle godine iz škole je izašlo 28 osmaka.