U vukovarskoj crkvi održan program posvećen ivanjdanskim običajima

Dva dana uoči velikog pravoslavnog praznika Ivanjdana u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja u Vukovaru je održan program posvećen ovom prazniku u organizaciji vukovarskog ogranka Vukove zadužbine.

Nikola Milojević 08.07.2019.
Ivanjdan Vukovar

Povodom programa pod nazivom „Ivanjdan i ivanjdanski običaji“ u vukovarskoj Sabornoj crkvi okupilo se pedesetak posetilaca. O prazniku kojim se obeležava rođenje Svetog Jovana Krstitelja, kao i o običajima vezanim za Ivanjdan govorili su predsednica vukovarskog ogranka Vukove zadužbine Ljiljana Bajac Nikolić, kao i vukovarski sveštenik Saša Kuzmanović.

- Nažalost, naš narod kada praznuje određene praznike, misleći da ih obeležava u hrišćanskom duhu, često se okreće sujeverju i nekim običajima koji su štetni i koji nisu proistekli iz samog hrišćanskog ili pravoslavnog duha. Potreba za ukazivanjem na te štetne običaje je velika, da ne bi ne daj Bože skrenuli na put koji vodi u idolopoklonstvo ili se vratili nekim paganskim običajima u kojima često nalazimo izvorište prilikom primene narodnih običaja  - smatra protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović.

Najpoznatiji običaj vezan za Ivanjdan sasvim sigurno je pletenje venaca od ivanjske trave i stavljanje tog venca na vrata domova.  Reč je o proslavi rađanja novog života, a sveštenik Kuzmanović smatra da ovaj običaj nije paganski, ako je u skladu s liturgijskom proslavom praznika.

- Ovaj običaj nema veze sa paganizmom ako gledamo sa stanovišta i kroz prizmu hrišćanstva. Ako pogledamo žitije Svetog Jovana  i ostalih svetitelja i kad iz toga izvučemo jednu odgovarajuću pouku koju ćemo staviti u kontekst istorije i spasenja ljudskog roda, onda to nema veze sa paganizmom jer smo taj običaj hristijanizovali. Ali, ako to uzmemo samo kao neki običaj koji se odvija usred leta, na današnji dan, ili ako proslavu samog praznika dovedemo u kontekst pravljenja određenih običaja, onda to ima veze sa paganizmom – kaže Saša Kuzmanović.

Ivanjdan Vukovar

Prvi deo programa odnosio se na verski aspekt Ivanjdana, drugi deo na običaje koji se sa ovim praznikom povezuju, a treći deo bio je praktični i odnosio se na pletenje venaca od ivanjske trave. Za ovaj običaj bile su zadužene žene iz sekcije „Svilen konac“ iz Prosvjetinog pododbora u Bršadinu koje su sve zainteresovane naučile kako se plete ivanjski venac.

Bio je ovo prvi program u organizaciji vukovarskog ogranka Vukove zadužbine osnovanog sredinom aprila ove godine, a u saradnji sa pravoslavnom crkvom.

- Postoje tri oblasti kojima se bavio Vuk Karadžić, a kojima će se baviti i ogranak Vukove zadužbine. To su narodni običaji, narodna književnost i pravoslavna vera. Ivanjdan je značajan praznik, a uz njega se vežu i ivanjske pesme koje su neodvojivi deo naših narodnih običaja. Moramo da negujemo sve te narodne običaje, što je bio cilj celokupnog Vukovog rada pa tako i našeg ogranka Vukove zadužbine – ističe predsednica ogranka Ljiljana Bajac Nikolić.

U ogranku Vukove zadužbine planiraju i buduće programe.  Zbog toga su unutar ogranka i oformljena četiri odbora koji će se baviti verom i veronaukom, istorijom i književnošću, srpskim jezikom i čuvanjem narodnih običaja i tradicije. Svaki odbor radiće na svojim zaduženjima, a rezultat svega biće kulturni programi u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali i drugih srpskim udruženjima iz Vukovara i okoline.