U Vukovaru započela radionica „Deca u zajednici“

Prva edukativna radionica u okviru projekta „Deca u zajednici“ održana je u petak, 5.oktobra u prostorijama Zajedničkog veća opština.

Jadranka Jaćimović 09.10.2018.
projekat Deca u zajednici 2018 zvo

Ovim je zakoračeno u realizaciju  programa osmišljenog  kako bi najmlađim članovima naše zajednice olakšali pripreme za uspešnu integraciju u  vaspitno–obrazovni sistem čiji deo postaju u septembru ove godine. Ciljna grupa projekta su deca predškolskog uzrasta i slabijeg imovinskog stanja sa područja Vukovara. Zajedničko veće opština je osmislilo i projektni predlog „Deca u zajednici“ uspešno apliciralo prema Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva koja je ovu ideju podržalo sa 9.288 kuna.

- Glavni cilj je izjednačavanje životnih izgleda dece i ublažavanje negativnih posledica koje sa sobom nosi odrastanje u zajednici slabijeg imovinskog stanja. Reč je o socijalizaciji u okviru vaspitno-obrazovne funkcije, što podrazumeva međusobno upoznavanje, zajedničku igru dece iz svih grupa, razvijanje kreativnosti i edukaciju kroz vežbu. Isto tako, važno je napomenuti da se cilj ovog projekta takođe sastoji i od povezanosti predškolske dece i osoba starije životne dobi, koji su zanemarena skupina društva - objasnila je voditeljka projekta Nikolina Dokić.

Deca će učiti od stručnih vaspitača

U projektu su uspešno povezani razni segmenti značajni za socijalizaciju dece te razvoj kreativnih, komunikativnih i sportskih veština. Tako su od strane stručnih saradnika osmišljene edukativne radionice, teme koje će prerasti u zajedničke priredbe, kao i posete raznim institucijama među kojima su Dom za stare i nemoćne osobe i dečiji vrtić "Zlatkosa" u Borovu.

- Deca će kroz rad sa stručnim vaspitačima i većim brojem volontera usvajati znanja i veštine iz različitih oblasti, a izrađivaće i određene rukotvorine kojima će obradovati osobe starijeg životnog doba smeštene u domu za stare i nemoćne jer osim međusobnog druženja, usvajanja novih znanja i veština. Cilj je razviti osećaj empatije i saosećanja kod dece prema starim i nemoćnim osobama - rekla je Dokić.

Edukativne radionice pod nazivom: „Mali naučnici", „U susret školi", „Aranžeri na delu", „Kuvajmo zajedno", „Moja mala čitaonica", „Upoznajmo muzički svet", „Karate Kid", „Svet medija", „Zvezda pozornice" osmišljene su tako da uz igru i učenje podstaknu decu na maštovitost i kreativnost.

Volonterke su skupa s voditeljkom projekta i direktorkom vrtića „Vukovar 2“ uredile i adaptirale prostor za potrebe mališana. Odlikuje ga puno prirodne svetlosti i topli ambijent gde je naravno vođeno računa o bezbednosti mališana u interijeru koji podstiče maštu. Voditeljka projekta Nikolina Dokić poziva svu decu predškolskog uzrasta da se pridruže.

Projekat će trajati tri meseca, odnosno do 31.12.2018. Radionice se održavaju svakog četvrtka u 15 časova u prostorijama Zajedničkog veća opština na adresi Eugena Kvaternika 1. Sledeća radionica se održava 11. oktobra i sportskog je karaktera. Sve informacije možete dobiti na broj telefona 095 367 0039.