U zemljotresu stradala imovina skoro svih srpskih institucija u Zagrebu

Zagreb i njegovu okolinu pogodio je u nedelju 22. marta snažan zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihterovoj skali.

Srbi Hr 23.03.2020.
zemljotres u Zagrebu Hram preobraženja Gospodnjeg naslovna

U rano nedeljnje jutro usred epidemije korona virusa zemljotres je prouzročio veliku štetu u glavnom gradu Hrvatske, a jedno petnaestogodišnje dete nalazi se u kritičnom stanju. Epicentar je bio 16 kilometara severno od Zagreba i pet kilometara jugoistočno od Oroslavja na dubini od 10 kilometara, objavio je Evropski mediteranski seizmološki centar.

Bio je to najjači potres u Zagrebu nakon onog iz 1880. godine. Podrhtavanje tla trajalo je desetak sekundi, a zemljotres je iza sebe ostavio velika oštećenja na zgradama, fasadama kao i zdrobljene automobile na koje su padale cigle i beton sa okolnih zgrada. U zemljotresu su oštećeni i zgrada Hrvatskog Sabora te Banski dvori u kojima zaseda Vlada RH. Oštećen je i zvonik Zagrebačke katedrale čiji se vrh srušio na zemlju, a urušeni su i brojni drugi sakralni objekti.

Mitropolit Porfirije: „ Budimo solidarni kao zajednica“

Veliku štetu pretrpeo je i Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu kao i zgrada Crkve opštine u ulici Ilica 7, saopštili su odmah nakon što se situacija primirila iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Nedugo zatim izjavu je dao i Mitropolit Porfirije.

- Nikada jedno iskušenje ne dolazi samo. U ovom trenutu kada se čitav svet hvata u koštac sa korona virusom, Zagreb je danas, u jutarnjim časovima, doživeo i zemljotres. Koliko je meni do sada poznato nema postradalih među našim vernicima, ali svavako postoje velika oštećenja na zgradama koje poseduje naša Mitropolija. Pre svega, velika oštećenja postoje na našem Sabornom hramu. Ona su dosta velika, a postoji bojazan da su još veća kada budemo videli kakava je statička situacija na hramu. Inače, hram spada u prvu kategoriju zaštite spomenika kulture Hrtvatske. Hram je, kao i katolička katedrala u Zagrebu, delo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, dok je živopis rad poznatog ruskog ikonopisca Aleksandra Muhina, koji trenutno predvodi radove ukrašavanja enterijera hrama Svetog Save u Beogradu – rekao je mitropolit koji je nakon toga imao i poruku za vernike.

zemljotres u Zagrebu Hram preobraženja Gospodnjeg

Foto: Saša Kosanović, Novosti

- Ovom prilikom, ja se obraćam svim našim vernicima i uopšte ljudima koji imaju bilo kakvu potrebu vezanu za korona virus ili za posledice jutrošnjeg zemljotresa da nam se obrate, da se obrate našim sveštenicima, a mi ćemo koliko su to naše moći učiniti sve da im pomognemo. Verujemo da nas Bog ne ostavlja i da nas na ovaj način priziva k Sebi. Sigruno je da nikada iskušnjenja nisu veća od duhovnih snaga koje mi kao ljudi nosimo, pogotovo ako smo solidarni i ako funkcionišemo kao zajednica – poručio je mitropolit Porfirije.

Šteta i na drugim objektima srpske zajednice

Portal Novosti javio je da je stradalo i sedište SNV-a u Gajevoj ulici, kao i objekti drugih organizacija srpske nacionalne manjine.

- U ovom trenutku štetu ne možemo proceniti, ali su u SNV-u vidljiva oštećenja zidova, pad žbuke i rušenje predmeta. Sa stručnjacima tek trebamo videti je li narušena i statika cele zgrade - rekao nam je za Novosti predsednik SNV-a Boris Milošević.

Slično stanje zatekli su novinari i u samoj redakciji Novosti, gde je došlo do padanja žbuke i predmeta, što će trebati počistiti i sanirati, ali tehnička oprema nije oštećena.

- Zbog epidemije koronavirusa već smo se ranije reorganizirali pa to neće uticati na izlaženje Novosti i rad Portala Novosti - kazao je glavni urednik Novosti Nikola Bajto.

Znatna oštećenja na Privrednikovoj zgradi, nešto manja na Prosvjetinoj

Oštećen je i dom Srpskog privrednog društva „Privrednik“ u Preradovićevoj ulici, sagrađen 1875.godine. Iako su oštećena vidljiva i na fasadi, najveća šteta je u unutrašnjosti zgrade, javio je Privrednikov P-Portal.

zemljotres u Zagrebu dvorana Privrednik

Privrednikov dom; Foto: P-portal

U objavi na svojoj fejsbuk stranici SKD Prosvjeta navela je da na svojoj imovini nije imala većih oštećenja.

- U svojoj smo prošlosti prošli kroz mnoge nevolje, ljudima i prirodom izazvane. I nakon ovog zemljotresa i dalje stojimo ponosno na svom mestu bez većih oštećenja. Pobedićemo i ovaj virus i uskoro nastaviti sa našim aktivnostima sa još većim entuzijazmom. Čuvajte sebe i svoje najbliže! Ostanite u kući – poručili su iz Prosvjete.