Uspeh mladog atletičara

Prva medalja za Atletski klub „Maraton“ i mladog Nikolu Busića na nekom većem takmičenju.

Srđan Sekulić 20.02.2024.
Nikola Busić AK Maraton Vukovar

Prvog vikenda u februaru u Zagrebu je održano dvoransko prvenstvo Hrvatske u atletici, a u trci na 3.000 metara u kategoriji kadeta učestvovao je i član atletskog kluba „Maraton“ iz Vukovara Nikola Busić iz Negoslavaca.

U ovoj disciplini Nikola je osvojio treće mesto i bronzanu medalju sa rezultatom od devet minuta i 54 sekunde.

- Ovo je prva medalja za AK „Maraton“ i samim tim ima veći značaj. Bilo je ovo treće Nikolino takmičenje ove godine, a svojim uspesima polako se približava i listi kandidata za državnu reprezentaciju. Lično sam zadovoljan ovim njegovim uspehom, mada moram da priznam da iako sam zadovoljan plasmanom, rezultatom baš i nisam. Smatram da je rezultat mogao biti i bolji, međutim, Nikola se pred sam kraj trke opustio kada je video da će sigurno biti treći, ali i pored toga je svoj rezultat popravio za 20 sekundi – istakao je Nikolin trener Srećko Ilinčić.

Potrebno je naglasiti da između dvoranskog i otvorenog terena postoji razlika. U dvoranskom je krug 200 metara, a na otvorenom je 400 metara. U dvorani je i teže trčati jer je vazduh suv.

U takmičarskom delu sada je usledila pauza, a ovaj dvojac posvetio se treninzima. Nakon pauze uslediće sezona koja počinje sredinom aprila kada će biti održan miting otvorenja sezone u Osijeku.

- Nakon Osijeka idemo u Sremsku Mitrovicu, a početkom juna je državno prvenstvo u Karlovcu na otvorenom. Očekivanja su da bi Nikola opet mogao da bude među prva tri takmičara – naglašava Ilinčić uz konstataciju da Nikola ima dobru perspektivu ukoliko se bude ozbiljno bavio ovim sportom.

Uspeh zahvaljujući ocu i treneru

Iako već u godinama i sa velikim iskustvom i dobrim rezultatima Srećko Ilinčić ne odustaje od ovog sporta i ulaže velike napore u radu sa talentima kao što je Nikola. Da podsetimo, Ilinčić je do sada tokom više godina svoje trenerske karijere radio sa mnogobrojnim atletičarima na našem prostoru.

- Svakako mogu da kažem da je Nikola perspektivan i nadam se da će kao takav barem da dostigne rezultate koje su ostvarili sestre Šević, Jovica Živanović ili npr. Melani Bosić koja već sada ostvaruje zavidne rezultate – kaže Ilinčić kome će tek u martu biti godinu dana kako radi sa mladim Busićem.

U Nikolinom opredeljenju da se bavi trčanjem veliku ulogu imao je njegov otac Siniša koji se i sam rekreativno bavi ovim sportom, ali i finansira kako treninge, tako i putovanja i odlaske u druge gradove na takmičenja. Još ovu sezonu Nikola se takmiči u kadetskoj kategoriji, a po dosadašnjim ostvarenim rezultatima najviše mu odgovaraju trke na 3.000 metara.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.