Uz manji broj delegacija proslavljen Dan oslobođenja Vukovara od fašizma

U Iloku i Vukovaru obeleženo 76 godina od proboja Sremskog fronta i oslobođenja ovog kraja od fašističke okupacije.

Nikola Milojević 13.04.2021.
Oslobođenje Vukovara naslovna

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Zajednice antfašističkih udruženja Vukovarsko-sremske županije obeležen je još jednom 12. april, dan kada je 1945. počeo konačni proboj Sremskog fronta, a ovaj kraj oslobođen nakon četverogodišnje nacističke i ustaške okupacije. Program je počeo u Iloku gde je antifašističke delegacije dočekala tamošnja gradonačelnica Marina Budimir, a venci su potom položeni kod Spomenika i kosturnice borcima i oficirima Crvene armije koji su sahranjeni u grobnici u okviru iločke tvrđave u staroj jezgri grada.

Počast poginulima odali su predstavnici vukovarsko-sremskih antifašista, Grada Iloka, Zajedničkog veća opština, sekcije Prve proleterske brigade iz Beograda kao i predstavnici Ambasade Ruske federacije iz Zagreba na čijem čelu je bio brigadir Dmitrij Mokrov.

- Hvala svima koji poštuju i pamte podvig Crvene Armije i jugoslovenskih partizana. Ne možemo zaboraviti to što se desilo i šta je to bio Drugi svetski rat, a posebno ne možemo zaboraviti doprinos naših naroda. Mlade generacije to danas zaboravljaju i ima puno mržnje među narodima, ali mi ne smemo da to dozvolimo – rekao nam je Dmitrij Mokrov u Iloku.

Oslobođenje Vukovara 1

Grobnica u Iloku

Antifašističke delegacije potom su se uputile na pravoslavno groblje u Iloku gde su položeni venci za borce koji su na tom mestu sahranjeni, a koji su umirali za vreme Sremskog fronta u iločkim partizanskim bolnicama. Uz put prema Šarengradu odana je počast streljanima u izletištu Lovka, a venci su položeni i na partizanskom groblju na drugom izlazu iz Šarengrada gde je sahranjeno oko 450 vojnika 1. i 2. proleterske divizije, 21.  srpske divizije i 48. makedonske divizije poginulih u martu 1945. godine.

Centralna svečanost održana je nešto kasnije u centru Vukovara gde se okupilo još više delegacija kod spomen-kosturnice kod bolnice u koju su sahranjene žrtve sa Dudika i borci Pete vojvođanske udarne brigade i Crvene armije. Uz kratki kulturni program i polaganje venaca, organizatori su upozorili i na značaj borbe protiv fašizma.

- Danas se nalazimo u vreme pandemije, ali treba govoriti i o pandemiji 20. veka koja je odnela 50 miliona života, a to je fašizam. Ta pandemija je i danas aktivna te mi  vidimo, pogotovo u ovo vreme pred izbore, da se fašizam ponovo „neguje“ u određenim krugovima i slojevima u Republici Hrvatskoj. To smo mogli da vidimo pre samo dva dana kada je na mnogim mestima obeležavan 10. april kao dan stvaranja NDH. Zbog toga je naša obaveza da se uvek oglasimo protiv te pojave koja se zove fašizam. Mi uvek moramo da ističemo ljude koji su dali svoje živote i koji su se digli protiv jedne velike sile te imali dovoljno hrabrosti da se suprotstave fašizmu i brane slobodu i buduća pokolenja – istakao je organizator iz UABA Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

Oslobođenje Vukovara 2

S obzirom na pandemijske mere koje su trenutno na snazi, ove godine se okupio nešto manji broj delegacija koje su položile vence. Pored domaćina i organizatora bili su još tu i predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, ambasade Ruske federacije u Zagrebu, Zajedničkog veća opština, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, SDSS-a, DSS-a te antifašista iz Trpinje, Borova i Srebrenika.

Kao i u Iloku, i u Vukovaru je bila prisutna delegacija Sekcije boraca Prve proleterske brigade iz Beograda, ali nažalost prvi put bez Zdenka Duplančića, učesnika proboja i redovnog gosta vukovarskih antifašista svakog 12. aprila koji je umro pre nekoliko meseci.

- Ni korona nas nije zaustavila da dođemo i ove godine iako je to jako teško u vremenima kad nam odlaze poslednji borci. Drugačije je to kad se čuje živa reč direktnih učesnika, ali mi kao deca, potomci i poštovaoci ne smemo da zaboravimo da se u porobljenoj Evropi 1941. godine na ustanak digla mala Jugoslavija i velika Rusija. Mi smo svoju slobodu sami stekli i krvavo je platili. Treba sa time da se ponosimo jer je to ono što ostaje našoj deci - priča Olga Stojiljković Trifunović ispred Sekcije boraca Prve proleterske brigade i SUBNOR-a Srbije.

Program ovogodišnje proslave 12. aprila završen je Akademijom i izložbom „Fašizam – 76 godina posle“. Dugogodišnji vukovarski kuriozitet nastavio se i ove godine na način da zvaničnih predstavnika Grada Vukovara nije bilo na obeležavanju godišnjice proboja Sremskog fronta i oslobođenja ovog kraja od fašizma iako je sam Grad jedan od pokrovitelja skupa. Predstavnici grada prisustvovali su zato kod katoličke crkve na „Spomen-danu žrtvama komunističkog terora u Vukovaru“ koji se godinama obeležava paralelno na isti dan kad antifašisti slave Dan oslobođenja.