Veliko iskustvo za male fudbalere

Otvoreni trening pod vođstvom trenera iz Crvene zvezde za fudbalere rođene između 2010. i 2013. godine održan je juče na stadionu BSK-a u Bijelom Brdu.

Dušan Velimirović 25.08.2023.
Omladinska škola Crvena zvezda BSK Bijelo Brdo ZVO

Nakon uspešno odrađenih otvorenih treninga prošle godine, treneri i skauti iz omladinske škole Fudbalskog kluba Crvena zvezda ponovo su došli na terene BSK-a u Bijelom Brdu kako bi radili sa najvećim talentima iz klubova sa prostora delovanja Zajedničkog veća opština.

Što se tiče same selekcije igrača, kontaktirani su treneri iz klubova koji su poslali svoje najbolje igrače. Prisutni su bili igrači iz BSK-a, Vuteks-Sloge iz Vukovara, Borca iz Bobote, Sinđelića iz Trpinje i Negoslavaca.

- Cilj ovih otvorenih treninga jeste da deca pokažu znanje koje mislimo da imaju, da im damo šansu da učestvuju na ovakvom treningu i na utakmici protiv jakog protivnika i nadam se će posle završenih treninga i utakmica i analize koje će napraviti Zvezdini treneri, nekoliko momaka dobiti šansu da pokažu svoje zavidno znanje i na treninzima Fudbalskog kluba Crvena zvezda. Što se tiče samih igrača koji su bili ovde i prošle godine, dvojica su skautima zanimljiva, i oni bi, nadamo se uz još nekog, mogli tokom godine dobiti šansu u Zvezdi - priča savetnik za sport Zajedničkog veća opština i koordinator ovih treninga Nikola Gagulić.

Omladinska škola Crvena zvezda BSK Bijelo Brdo ZVO

Crvena zvezda je u Bijelo Brdo poslala dva trenera iz omladinske škole koji će i skautirati najveće talente sa istoka Hrvatske.

- Imamo dva treninga koja će biti prikaz onoga što mi sa tim godištima i selekcijama radimo kod nas u Crvenoj zvezdi. Prošle godine smo izabrali nekoliko dečaka koji su bili kod nas na treninzima, imamo saradnju sa našim ljudima sa ovih prostora, održavamo kontakt, pravimo saradnje i druženja, tako da očekujemo da će nam i neko dete ove godine zapasti za oko. Skaut mreža zvezdine omladinske škole ima veliki napredak u odnosu na prethodne godine. Radi veliki broj ljudi, što pokazuju i rezultati. Preuzeli smo primat u Srbiji, u okruženju isto beležimo dobre rezultate tako da se vidi ozbiljan rad. Proširila se mreža, imamo i kampove i pokazne treninge u Temišvaru, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, ovde u Hrvatskoj, a ove godine je bio kamp u Ljubljani. Ima dečaka koji su priključeni Crvenoj zvezdi, čak ima i sa kampova u Australiji koji su se preselili u Beograd - pojašnjava rad Zvezdine omladinske škole glavni skaut Ivan Gajić.

Najbolji će dobiti priliku u Crvenoj zvezdi

Ovo je prilika mladim igračima da se pred skautima pokažu u što boljem svetlu i da se oprobaju u srpskom šampionu igrajući sa nekima od najvećih fudbalskih talenata u regionu.

- Igram poziciju zadnjeg veznog, a fudbal sam počeo da treniram gledajući starijeg brata. Treniram već osam godina i imam vrlo dobre rezultate. Kod fudbala najviše volim to što se družim sa prijateljima i zabavljam. Bio sam na kampu i prošle godine i bilo mi je lepo. Ovakvi treninzi su mnogo jači nego što inače treniramo i treba nam mnogo kondicije. Nakon prošlogodišnjih treninga sam dosta napredovao - kaže fudbaler BSK-a iz Bijelog Brda Stefan Perić (13) koji želi da jednog dana bude kao njegov omiljeni fudbaler Aleksandar Katai.

Omladinska škola Crvena zvezda BSK Bijelo Brdo ZVO

Selekcije podeljene na onu stariju 2010. i 2011. godište, gde će sa svojim vršnjacima trenirati i igrati Stefan i mlađu 2012. i 2013. godište gde će svoje veštine prikazati njegov kolega iz kluba Mihajlo Polimac (11).

- Bavim se fudbalom pet-šest godina. Najviše volim igrati utakmice. Tata je bio fudbaler pa sam zato i ja krenuo na treninge. Od ovih treninga očekujem da ću se poboljšati i da ću igrati bolje. Igram poziciju desnog beka, ali sad ću preći na stopera. Više volim biti na desnom beku jer tako više učestvujem u napadu - iznosi Mihajlo svoje fudbalsko iskustvo.

Ovo je još jedan vid saradnje Fudbalskog kluba Crvena zvezda i Zajedničkog veća opština.

- Prošle godine smo imali posetu delegacije iz Crvene zvezde, a nakon toga dogovoreni su određeni programi i aktivnosti. Drugu godinu zaredom organizujemo otvoreni trening Zvezde, zajedno sa ZVO-om. Nadam se da ćemo i narednih godina nastaviti ovu tradiciju. Ovom prilikom zahvaljujem se rukovodstvu Crvene zvezde na dobroj volji, želji i razumevanju. Ovo za našu decu i igrače zaista mnogo znači. Zahvaljujem se i domaćinima BSK-u na ovako prelepom prostoru i uslovima i načelniku opštine Erdut koji je isto na određeni način sa opštinom učestvovao u celoj organizaciji. Za nas je ovo izuzetno važno jer se deca, pre svega, između sebe upoznaju, a neki od njih će imati priliku da obuku dres Crvene zvezde i zaigraju u Beogradu - kaže predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Nakon odrađenih jučerašnjih treninga, deca će danas odigrati utakmicu protiv svojih vršnjaka iz Fudbalske akademije Krpan-Babić iz Osijeka.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.