Vredna pomoć učenicima u očuvanju svog nacionalnog identiteta

Učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu, odnosno po modelu „A“, uručene radne sveske i 191 školska torba, poklon Vlade AP Vojvodine i Grada Novog Sada.

Vlada Vojvodine prvi dan škole

Prvi dan školske 2019/20. godine delegacija Zajedničkog veća opština i Vlade AP Vojvodine na čelu sa predsednikom ZVO-a Srđanom Jeremićem i pokrajinskim podsekretarom Nebojšom Vojnovićem posetili su četiri osnovne škole.  Tom prilikom poželeli su srećan početak školske godine svim učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu odnosno po modelu „A“ u osnovnim školama „Bijelo Brdo“, „Negoslavci“, „Trpinja“ i „Borovo“.

Zahvaljujući koordiniranoj akciji ZVO-a i Vlade AP Vojvodine učenicima koji neguju svoj nacionalni identitet kroz obrazovanje na maternjem jeziku i pismu i ove su godine prvi dan škole uručeni vredni pokloni. Svim đacima prvacima kroz ovogodišnju akciju poklonjene su školske torbe i radne sveske, ali nisu zaboravljeni ni stariji učenici.

– Vlada Vojvodine odvojila je  milion i 700 hiljada dinara te smo obezbedili radne sveske za sve učenike koji su na području delovanja Zajedničkog veća opština nastavu upisali po modelu „A“. Od Vlade Vojvodine uspeli smo da dobijemo 100, a od grada Novog Sada 91 školsku torbu, koliko je đaka prvaka. Svi naši učenici koji su nastavu upisali na srpskom jeziku i ćiričličnom pismu dobili su besplatne radne sveske od prvog do petog razreda, a svi đaci prvaci besplatne školske torbe – izjavio je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Saradnjom ZVO-a, AP Vojvodine i srpskih opština omogućeno besplatno školovanje po modelu „A“

Ove školske godine, odlukom države, svi učenici imaju besplatne udžbenike, na ovaj način započela je dugo najavljivana reforma školstva. Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, na ovaj način, pobrinulo se za deo troškova koje su do sada snosili roditelji učenika, a Zajedničko veće opština u saradnji sa Vladom Vojvodine i lokalnim samoupravama platiće i ostali dodatni materijal kao što su radne sveske, likovne i tehničke mape te će obrazovanje po modelu „A“ ove godine biti potpuno besplatno.

– Treću godinu za redom Pokrajinska vlada je obezbedila sredstva za kupovinu radnih sveski i školskih torbi. Ovo je već postala tradicija i nadamo se da će tako i ostati nadalje. U koordinaciji sa opštinama obezbeđene su radne sveske za učenike od šestog do osmog razreda što dokazuje sve bolju saradnju i koordinaciju te u tom pravcu treba da nastavimo. Ovo su jedini troškovi kojima se radujemo i želimo da sledeće godine budu još veći da je što više đaka prvaka- izjavio je podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović.

Ukupno je na području delovanja Zajedničkog veća opština 16 osnovnih škola u kojima se nastava odvija po modelu „A“.  Prvog dana škole, 9. septembra delegacija ZVO-a posetila je četiri Osnovne škole u Bijelom Brdu, Trpinji, Negoslavcima i Borovu, dok su ostalim školama dostavljene školske torbe.

Prilikom posete školama članovi delegacije razgovarali su i sa roditeljima učenika te im čestitali i zahvalili im se što na ovaj način neguju nacionalni identitet, te koriste mogućnosti i zakonska prava koja imaju pripradnici srpske zajednice. Najavljene su još mnogobrojne aktivnosti kojima će politički predstavnici srpske zajednice nastojati da ulepšaju i olakšaju školske dane, poput ekskurzija u Republiku Srbiju, polon paketa u vidu školskog pribora, jednodnevnih izleta te sportskih i takmičenja u znanju.

Prvačiće je pored predsednika ZVO-a Srđana Jeremića i podsekretara AP Vojvodine Nebojše Vojnovića pozdravila i konzulka Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, saborska zastupnica Dragana Jeckov, zamenik župana Vukovarsko-sremske županije i potpredsednik ZVO-a Đorđe Ćurčić i predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.