Stigle besplatne torbe za 191 prvaka u nastavi na srpskom jeziku

Ukupno 191 torba, koliko će biti i prvaka u školskim klupama, stigla je 29. avgusta u Zajedničko veće opština koje je i iniciralo ovu akciju i zamolilo pokrajinsku Vladu za donaciju. Praksa doniranja besplatnih torbi prvačićima uspostavljena je još prošle godine kada je podeljena 181 školska torba, a od ove godine u akciju je uključen […]

Nikola Milojević 30.08.2019.
ZVO-torbe-Novi-Sad besplatne školske torbe

Ukupno 191 torba, koliko će biti i prvaka u školskim klupama, stigla je 29. avgusta u Zajedničko veće opština koje je i iniciralo ovu akciju i zamolilo pokrajinsku Vladu za donaciju. Praksa doniranja besplatnih torbi prvačićima uspostavljena je još prošle godine kada je podeljena 181 školska torba, a od ove godine u akciju je uključen i Grad Novi Sad s kojim je ZVO krajem maja potpisalo protokol o saradnji. Naime, od 191 pristigle torbe za dečake i devojčice, njih 100 finansirao je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje, a njih 91 nabavio je Grad Novi Sad. - Ovo je prvi korak u konkretizaciji naše saradnje sa Gradom Novim Sadom, a sa Vladom Vojvodine nastavljamo dobru praksu od prošle godine. Reč je o velikoj i značajnoj pomoći za naše roditelje i decu, a ovo je istovremeno još jedan od dokaza brige matične države za naš narod koji živi na ovom području u smislu očuvanja našeg nacionalnog identiteta. Znamo da je školovanje i obrazovanje na maternjem jeziku jedan od osnovnih stubova očuvanja nacionalnog identiteta – rekao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić nakon što su školske torbe stigle u Vukovar. I ove su godine, kao i prošle, školske torbe stigle nakon dobre saradnje organizacija crvenih krstova iz dve države, konkretno Crvenog krsta Novog Sada i Gradskog društva Crvenog križa Vukovara. Kombi novosadskog Crvenog krsta dopremio je na kraju torbe u ZVO u društvu predstavnika vukovarskog Crvenog križa, a iz samog ZVO-a najavljuju da će školske torbe sada biti dostavljene po školama u kojima se provodi nastava na srpskom jeziku. Torbe će prvake čekati u školskim klupama prvog dana školske godine odnosno devetog septembra.

Učenici će dobiti i radne sveske

Školske torbe za prvake nisu jedina donacija koja će ove godine stići iz Republike Srbije, s obzirom na to da je pokrajinska Vlada izdvojila sredstva i za radne sveske za sve učenike od prvog do petog razreda u nastavi po modelu A u okviru kojeg je čitav nastavni proces organizovan na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Za decu koja pohađaju nastavu po modelu C, Zajedničko veće opština će, kao i prošle godine, iz svojih sredstava donirati komplete školskog pribora, a za što veći broj dece biće tokom godine organizovane jednodnevne eksurzije u Republiku Srbiju koje će za decu biti potpuno besplatne. Nastavu po modelu A ove godine će upisati 191 učenik što je za deset prvaka više u odnosu na prošlu godinu. - To je broj koji nas u ovom trenutku može zadovoljiti jer je činjenica da u ovoj godini ne beležimo pad, nego lagani rast. Treba uzeti u obzir da je iseljavanje zaista uzelo velikog maha i da puno mladih ljudi sa porodicama i malom decom napušta ovaj prostor. Ako sagledamo kontekst vremena u kojem živimo i radimo, ipak možemo biti zadovoljni sa 191 prvakom – smatra Srđan Jeremić.