Vukovarska Tehnička škola „Nikola Tesla“ proslavila svoj dan

Nikola Tesla je svoj prvi patent u javnosti predstavio 16. maja 1888. godine, a ovaj datum uzeli su kao dan škole u vukovarskoj Tehničkoj školi koja nosi naziv po ovom slavnom naučniku.

Vukovarska Tehnička škola „Nikola Tesla“ proslavila svoj dan naslovna
TŠ "Nikola Tesla" Vukovar

Kratkim programom koji su pripremili učenici i njihovi profesori proslavljen je Dan ove škole smeštene u vukovarskom predgrađu Borovo naselje, koja od 2005. nosi ime po slavnom naučniku Nikoli Tesli. Dan škole obično je prilika da se istaknu svi oni najvažniji rezultati koji su postignuti u prethodnih godinu dana, a uspeha je bilo mnogo, smatra direktor ove obrazovne ustanove Đorđe Lukić.

– Svi u školi se izuzetno trudimo da imamo što više aktivnosti i što više projekata. Nedavno su nam u poseti bila deca iz Latvije i Italije u okviru programa razmene učenika. Realizujemo brojne projekte, a isto tako radimo na poboljšanju nastavnog procesa. Prošle godine smo promovisali naš čoper na električni pogon, a isto tako i proizvodnju biodizela koji smo počeli raditi intenzivnije u poslednja dva meseca. Osim toga, imamo ravan krov na školi pa je sada u planu da postavimo solarne panele i imamo svoju samostalnu električnu energiju – ističe direktor Lukić.

Ova škola osnovana je 1936. godine najviše za potrebe Batine fabrike gume i obuće u Borovu naselju. Dugo godina bila je poznata pod skraćenicom DIŠ, a ovde se već dugo ne školuju radnici borovske gumare i obućare jer za tim zanimanjima više nema potrebe na tržištu. Umesto toga, danas su ovde okrenuti ka tehnici, robotici i obnovljivim izvorima energije.

– Na nivou županije redovno osvajamo visoka mesta na školskim takmičenjima, a za ovu godinu izdvojio bih jedan završni rad koji je osvojio četvrto mesto na nivou države. Reč je o novim tehnologijama i naprednom programiranju. Nedavno smo kupili dva manja robota koja smo pustili u nastavu, a imamo ideje i za budućnost jer idemo sve dublje u robotiku i automatizaciju i gledamo da svake godine bude nešto novo na tom planu – kaže profesor elektro grupe predmeta u ovoj školi Zoran Konjević.

Proglašeni najbolji učenici

Povodom Dana škole dodeljene su i prikladne nagrade za najuspešnije učenike, kao i one koji su ostvarili zapažene rezultate na školskim takmičenjima. Za najbolje učenike proglašeni su Luka Štifić, Antonio Martan i Marko Lazić koji je proglašen i za učenika generacije. Ovaj učenik četvrtog razreda smera tehničar za računarstvo je, pored odličnih ocena i primerenog vladanja, predstavljao školu i postizao uspehe na takmičenjima iz informatike i robotike, ali i literarnim takmičenjima.

Vukovarska Tehnička škola „Nikola Tesla“ proslavila svoj dan
Direktor Đorđe Lukić i učenik generacije Marko Lazić

– Nije baš tako lagano izdići se od ostalih odličnih učenika u ovoj školi i postići najbolje rezultate. Mene računarstvo zanima i zato sam i odabrao ovaj smer. Najviše volim programiranje i informatiku. Volim ovu školu zato što je dobro opremljena i zato što ima dobre profesore. Oni se puno trude i da nema njih ne bi škola bila tako opremljena, a ni mi ne bismo postizali tako dobre rezultate da se oni ne trude oko nas i ne prepoznaju naše talente – govori ovaj srednjoškolac iz Borova i dodaje da je njegov sledeći plan upisivanje na softversko inženjerstvo na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

U Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ trenutno je 365 učenika, što je mali broj u odnosu na broj od nekoliko hiljada u koliko ih je bilo u nekim prijašnjim vremenima, ali je i danas ovo srednja škola s najvećim brojem učenika na području grada Vukovara. Pola od tog broja pohađa nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.