Vukovarski školarci uvršteni u zbornik pesama u Republici Srpskoj

U Bijeljini je 28. oktobra održana promocija knjige Jutarnji prozor koja je nastala na prošlogodišnjim susretima mladih pesnika iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske.

Dušan Velimirović 31.10.2022.
Susreti mladih pesnika Bijeljina

Promocija knjige održana je u Narodnoj biblioteci Filip Višnjić u Bijelini, u okviru manifestacije Višnjićevi dani. U prethodne dve godine promocija zbornika i susreti mladih pesnika održavani su u onlajn formatu, zato je ovogodišnji događaj bio prilika da se učesnici ponovo vide uživo. Pesnički susreti su prvo održavani u Moroviću, pa u Obedskoj bari, zatim u banji Dvorovi, a poslednjih nekoliko godina su u Bijeljini. Zbornik je počeo da izlazi 2000. godine.

- Susreti traju više od 20 godina i izuzetno su značajni za naše talente koje svi zajedno treba da negujemo i da im damo podršku i vetar u leđa za njihovo stvaranje. Narodna biblioteka već to godinama radi i ono što je izuzetno važno jeste da smo ove godine posle pandemije koronavirusa uspeli da se svi zajedno okupimo i da radimo sa književnikom Nedeljkom Terzićem koji je recezent zbirke koja nastaje nakon svakih susreta. Organizovali smo i promociju knjige Jutarnji prozor koja je nastala na prošlogodišnjim susretima koji su održani onlajn. Ove godine je bolja organizacija i svi smo mogli uživo da prisustvujemo susretima mladih pesnika i promociji knjige. Sledeće godine nas očekuje zbirka pesama koja je nastala na današnjim susretima i koja će nositi naslov Svetlost reči - kaže direktorka Narodne biblioteke Filip Višnjić iz Bijeljine Željana Arsenović.

Na promociji je uz direktorku bijeljinske biblioteke govorio i recezent zbornika književnik Nedeljko Terzić.

- Zbornik poezije je rezultat rada koji svake godine imamo sa mladim pesnicima i stvaraocima, ali on je i legitimacija svega onoga što deca rade i pišu. Pre dvadesetak godina na književnu radionicu, ili kako se tada zvalo književnu koloniju, dolazila su malo hrabrija deca koja su bila zrelija za stvaralaštvo jer su bili viši razredi osnovne škole i nekoliko iz srednjih škola. Interesantno je da je radionica otvarala svoja vrata i da su dolazili pre svega početnici jer naš je cilj da im pomognemo u stvaralaštvu, da ih opustimo da na slobodne teme pišu o čemu hoće. Postojale su i debatne tribine o tome kako treba da se piše, a i usmeravali smo jedni druge da bi što bolje pisali - priča Terzić o početku dečijih pesničkih susreta.

- Svaka radionica ima svoje određeno pitanje, da li je to biblioteka, knjiga, reč ili slovo. Ovoga puta osnovni zadatak je bio da mladi pesnici kratkim odgovorom daju svoje mišljenje o osećanju. Šta osećanja izazivaju u nama, kako se javljaju i kako se mi ponašamo u nekim trenucima - kaže o temi ovogodišnjih susreta.

Uz učenike osnovnih i srednjih škola iz Bijeljine, na ovogodišnjim susretima učestvovala su i deca iz mesta Šuljam na Fruškoj gori kao i iz Vukovara.

- Vukovarska deca u zbirci učestvuju sa sedam napisanih radova. Na ovim susretima učestvujemo još od 2005. godine, dolazimo redovno, vodimo od troje do šestoro učenika, u zavisnosti od naših mogućnosti. Nekada su nosioci ove aktivnosti bile škole dok je sad to preuzeo vukovarski pododbor SKD Prosvjeta. Nedeljko Terzić je dolazio u Vukovar u funkciji voditelja literarnih susreta pa održavamo odličnu saradnju - kaže Nevenka Lukić iz vukovarske Prosvjete.

U zbirku pesama Jutarnji prozor uvršteni su radovi mladih pesnika iz Šida, Pećinaca, Sremske Mitrovice, Vukovara i Bijeljine.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.