Za Časni krst u Trpinji prvi put plivala i pobedila devojka

Povodom Bogojavljenja u Trpinji se i ove godine plivalo za Časni krst. Na Panjiku je tradiciju nastavilo 53 plivača među kojima je prvi put bila i devojka.

Plivanje za časni krst naslovna

Bogojavljensko plivanje održano je danas u Trpinji, a Snežana Bijelić iz Vukovara prva je stigla do Časnog krsta. Na jezeru Panjik u ime pravoslavne vere i krštenja Hristovog plivalo je 53 plivača što je, od kada se ovaj običaj održava, najveći broj učesnika. Osim rekordnog broja plivača ove godine prvi put plivala je i krst osvojila hrabra devojka. 

– Već dugi niz godina imam želju da plivam, uspela sam da skupim hrabrosti, a moji prijatelji su mi pomogli i dali dodatnu snagu, nadu i veru zbog čega sam odlučila da ove godine plivam. Ući u vodu i plivati sa svim tim ljudima predivan je i neopisiv osećaj. Moja vera i nada su me motivisali, kada sam videla sve te ljude koji imaju jaku volju i ljubav koja na današnji dan ovde kruži to je ono što me pokreće – rekla je osvajačica Časnog krsta Snežana Bijelić.

Nakon liturgije u Crkvi Vaznesenja gospodnjeg i vodoosvećenja vernici su litijom stigli na jezero Panjik. Nakon blagoslova jereja Marka Šukunde paroha trpinjskog u ledenu januarsku vodu hrabro su uskočili svi plivači.

– Danas je u Trpinji velika radost. Plivanje i osvećenje vode je drevni običaj, budući da se sam gospod Isus Hristos krstio na današnji dan, ušao u jordanske vode i na taj način i osvetio samu prirodu vode. Upravo u tom kontekstu i kod nas se rađaju različiti običaji, a plivanje je jedan od njih – objašnjava Šukunda.

Plivanje u ime pravoslavne vere i ljubavi prema tradiciji

Plivanje za časni krst Trpinja tekst

Vekovnu tradiciju vezanu za praznik Bogojavljenje u Trpinji neguje i čuva pravoslavna omladina, koja poslednjih pet godina svakog 19. januara organizuje plivanje u svom selu. Trpinjski mladići Časni krst prvo su osvajali u mestima Republike Srbije i obližnjem Dalju, međutim danas to čine isključivo u Trpinji.

– Ovo mi je dvanaesta godina kako plivam, pre pet godina odlučili smo da to činimo u našem mestu i to ne planiramo da menjamo. Drago nam je da raste broj plivača i da smo prvi put imali jednu devojku koja je i osvojila Časni krst. Ovo je jedan od najomiljenijih običaja pravoslavaca, jer ko god je ovo gledao imao je želju da ponovo dođe, a ko god da je plivao to želi da ponovi. Jako čudan osećaj koji ne može da se opiše rečima. Ne mogu da kažem da je lagano, jako je hladna voda, zgrče se mišići i pluća se skupe, ali može da se podnese. Motiviše me pravoslavna vera i moji koreni – rekao je jedan od organizatora i plivača Uroš Narančić.

Bogojavljensko plivanje, više nego bilo koji drugi običaj, sabire pravoslavnu omladinu iz okoline Vukovara. Mnogi u Trpinju dolaze iz susednih mesta kako bi u ime vere plivali u ledenoj vodi. To posebno raduje one koji već deceniju unazad redovno učestvuju, a danas organizuju i čuvaju ovaj običaj u svom rodnom mestu. 

– Organizujemo tradicionalno plivanje za Bogojavljenje koje je kao što svi znaju vezano za krštenje Hristovo na reci Jordan. Divan je osećaj, malo je hladno, ali ne smeta. Bilo je godina kada smo morali da razbijamo led kako bi plivali, tako da je ove godine mnogo lakše. Nastavićemo da plivamo i čuvamo ovu pravoslavnu tradiciju  – ističe Ljuban Vujanac.

Najstariji učesnik sa 80 godina

Plivanje za časni krst tekst učesnici Trpinja

Među plivačima bio je osamdesetogodišnji Marko Vasiljević koji je redovni i najstariji učesnik Bogojavljenskog plivanja.

– Sledim našu omladinu, život me nije mazio, ali uvek sam imao svoju veru i zato ne odustajem od ovog običaja. Ovo mi je treći put da plivam, jako je dobar osećaj, nije ništa strašno i to treba da proba svako – poručuje Vasiljević.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a pravoslavci ga prema julijanskom kalendaru obeležavaju 19. januara. Predstavlja dan kada je Sveti Jovan Preteča i Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa Hrista. Isus je tada imao 30 godina te je simbolično i Časni krst za koji se pliva na Bogojavljenje od obale udaljen 30 metara. Ovog dana Srbi se pozdravljaju sa “Bog se javi!” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi!”.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije

2 KOMENTARI

Comments are closed.