Završena jedna od najmasovnijih srpskih kulturnih manifestacija

Svečanim programom u vukovarskom Srpskom domu završeni su ovogodišnji Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Dani srpske kulture Vukovar

Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema održani su tokom maja, a svečano zatvoreni 2. juna u sali Srpskog doma u Vukovaru. Reč je o jednoj o najdugovečnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj pod okriljem Srpskog kulturnog društva Prosvjeta koja je ove godine imala svoje 26. izdanje. Organizator je i ove godine bio Koordinacioni odbor Prosvjete na istoku Hrvatske.

– Sastavni deo našeg Odbora čine pododbori Prosvjete iz Vukovarsko-sremske županije i Osječko-baranjske županije. Ovu manifestaciju smo otvorili 12. maja u Belom Manastiru, a već sutradan smo u Osijeku imali pesničko veče. Nekoliko dana posle toga smo održali smotru literaraca u Borovu, a 26. maja u Jagodnjaku smo imali takmičenje recitatora. Dan nakon toga smo otvorili likovnu koloniju u Vukovaru, a tog dana uveče smo imali smotru folklora u Boboti. Pre ovog zatvaranja održali smo još i jednu dramsku predstavu u Markušici. Ukupan broj učesnika možda nije bio kao prethodnih godina, ali je kvalitet kulturnih sadržaja bio na višem nivou te smo primetili veći broj posetilaca na svim programima – kaže predsednik Koordinacionog odbora Svetislav Mikerević.

Zatvaranju manifestacije među mnogobrojnim gostima pratio je i generalni sekretar Prosvjete Slobodan Živković koji je takođe istakao da su ove godine programi bili izuzetno posećeni.

– To nam čini posebno zadovoljstvo jer vidimo da postoji interes za ono što Prosvjeta radi. Očigledno je da postoji i kvalitet za publiku za koju se programi pripremaju. Ovo je jedna od najstarijih i najmasovnijih manifestacija koje se realizuju u okviru našeg društva. Nije je prekinula ni korona prijašnjih godina tako da mi na nju gledamo sa izuzetnom ponosom i trudimo se da maskimalno pomognemo svima onima koji se trude i koji rade u našim pododborima. To su ljudi koji koriste svoje vreme, a nekada i sopstveni novac da ova manifestacija opstane na ovom nivou i mi im se od srca zahvaljujemo na tome – kaže Slobodan Živković.

Dani Srpske kulture Svetislav Mikerević i Tihomir Sekeruš
Svetislav Mikerević i Tihomir Sekeruš

Na završnoj manifestaciji dodeljena je i tradicionalna nagrada „Branimir Kurucić“ za očuvanje i razvoj srpske kulture. Nagradu nazvanu po osnivaču i pokretaču ove manifestacije dobio je ove godine član Glavnog odobra Prosvjete te predsednik SKUD-a Jovan Jovanović Zmaj iz Bijelog Brda Tihomir Sekeruš. Kulturnim amaterizmom Sekeruš se bavi 35 godina, a i sam je dugo godina bio na čelu Koordinacionog odbora koji organizuje ovu manifestaciju, a upravo je za vreme njegovog mandata ova nagrada i ustanovljena.

– Nagradu su ranije dobijali brojni pisci, glumci i naši umetnici i svi oni koji se direktno bave kulturnim amaterizmom i koji svojim delovanjem doprinose opstanku naših običaja i kulture. Ove godine je ta nagrada pripala meni i logično da mi je nakon svih tih godina bavljenja i organizovanja kulturnih aktivnosti to jedna velika satisfakcija. Pre tri godine sam na nivou Prosvjete dobio i nagradu „Desanka Đorđević“, a ovo mi predstavlja još jedan korak više u tom smislu – kaže ovogodišnji dobitnik nagrade „Branimir Kurucić“.

Domaćin zatvaranja bio je vukovarski pododbor Prosvjete, a za kraj je pripremljen šarolik kulturni program u kojem su nastupili brojni muzički ansambli među kojima i Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor, Dečja pevačka grupa Javorčići, Etno sastav Đurđevak, Tamburaški sastav Vučedolski zvuci te Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta. Prigodnim recitacijama nastupile su i članica vukovarske Prosvjete Nevenka Lukić te učenica Dunja Stoparić koja je nekoliko dana ranije pobedila na smotri recitatora održanoj u Jagodnjaku. Program je vodila učenica Gimnazije Jelena Ljubojević.