Borovo – mesto inspiracije i umetničkog izraza

Međunarodna likovna kolonija Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” i ove je godine privukla veliki broj slikara iz Hrvatske i okruženja.

Likovna kolonija Borovo 2019

Likovna sekcija “Sava Šumanović” bila je domaćin trodevnog druženje na kojem već punih 28 godina nastaju umetnička dela inspirisana Borovom.

– Nikada tokom 28 godina nije prekinuto održavanje likovne kolonije. Ovo je tradicionalno dešavanje i redovna aktivnost naše likovne sekcije i za Borovo je značajno jer ovde dođu umetnici sa više strana, najviše iz Srbije, Bosne i naše okoline. Svi oni dolaze sa željom da se druže, da slikaju u jednom ambijentu za koji se mi domaćini trudimo da bude najbolji. Učešće na koloniji potvrdila su 22 likovna umetnika. Umetnici će stvarati na slobodnu temu s naglaskom na motive iz Borova – izjavio je predsednik borovskog KUD-a Rado Bosić.

Ovakav način rada i lepa atmosfera odgovaraju mnogim umetnicima koji to potvrđuju tako što u Borovo dolaze gotovo svake godine.

– Ovde sam redovno od 2005. godine, ova likovna kolonija je za mene zaista posebna. Zbog ljudi, odabira umetnika koji ovde dolaze, prijatne atmosfere za rad, a najviše zato što znamo šta se dešava sa našim radovima koje ostavljamo – ispričala nam je Vera Nedin iz Novog Miloševa u Srbiji.

Organizatore  i redovne učesnike ove likovne kolonije najviše raduje interesovanje mladih umetnika, a ove je godine najmlađa učesnica bila četrnaestogodišnja Milica Jeremić iz Borova. Bila je ovo prilika za učenje te priprema za Školu primenjene umetnosti i dizajna u Osijeku koju je upisala ove godine.

– Pre godinu dana počela sam da crtam i slikam tako da mi je ova likovna kolonija lepo iskustvo. Upoznala sam mnogo ljudi i sprijateljila se sa njima. Uglavnom crtam vukove, a pejzaž jako retko te sam odlučila da i to probam. Tema je slobodna i imam mnogo mogućnosti – rekla je Milica.

Međunarodna likovna kolonija svečano je zatvorena u nedelju 8. septembra. Njen 28. saziv finansijski su podržali Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Zajedničko veće opština, opština Borovo i brojni sponzori. Svi radovi nastali na likovnoj koloniji ostaju u vlasništvu organizatora.