Brojne delegacije položile vence i prisetile se Bolmanske bitke

U Bolmanu je 23. marta u organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Belog Manastira obeleženo 74. godine od Bolmanske bitke.

Bolmanska bitka 2019

Brojne delegacije opština, gradova, antifašističkih udruženja kao i delegacija Zajedničkog veća opština položille su vence kraj spomenika palim borcima Bolmanske bitke koji se nalazi malo van samog mesta te kraj spomenika koji se nalazi u samom centru ovog baranjskog sela.

Bolmanska bitka važna je po tome što je jedna od poslednjih bitaka koja je savezničkim jedinicama među kojima su bili Jugoslovenska, Crvena i Bugarska armija otvorila put prema zapadnom frontu. Jugoslovensku armiju činili su borci iz vojvođanskih brigada.

– Ušli smo u Bolman i opustili smo se. Naši vojnici su delimično bili na Dravi. Uspavali su se, a nemačka armija je težila da pomogne opkoljenoj Budimpešti. Pošto prva i druga sovjetska armija nije mogla da probije front kod Budimpešte, Nemci su ušli u Bolman i dalje do Beremenda, ali nisu uspeli da spasu naftna polja kod Nađkanjiže jer su Sovjeti bili brži. Sovjetima je trebala nafta za daljne napade u Austriji jer je Beč bio centar napada. Rat smo završili na planini Karavanki – ispričao je svoja sećanja o povodu za Bolmansku bitku učesnik devedesettrogodišnji Subotičanin Dragoljub Kapor.

Organizatorima je u obeležavanju bitke pomoglo i lepo vreme pa se skupio i veliki broj prisutnih koji su odali počast stradalim borcima.

– Obeležavanje je proteklo onako kako smo želeli i kako to svake godine činimo. Ova bitka koja je ostavila mnogo žrtava iz vojvođanskih jedinica na ovom prostoru odaje sve ono što su Narodnooslobodilačka borba i Drugi svetski rat iznedrili za boljitak naroda Jugoslavije – priča jedan od organizatora predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Belog Manastira Nikola Opačić.

Ova druga najveća bitka koja je u Drugom svetskom ratu vođena na pordučju Baranje, posle Batinske, trajala je 15 dana. Vodile su se borbe na uspostavljanju i likvidaciji bolmanskog mostobrana. Savezničke snage činile su jedinice Treće armije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, a ratovali su protiv jedinice Grupe armija „E“ nacističke Nemačke. Pobedu su odnele savezničke snage, a Jugoslovenska armija je pritom izgubila 400 boraca dok je četiri hiljade Nemaca poginulo ili ranjeno.

Nakon polaganja venaca u Sali Kulturnog doma u Bolmanu upriličen je prikladni kulturno-umetnički program.

Lazo Đokić: „Antifašisti neće s Vladom u Jasenovac“

Povodom informacije da Srbi, jevreji i antifašisti neće ići zajedno sa Vladom na komemoraciju u Jasenovac, ali i lošeg odnosa prema antifašizmu u Hrvatskoj, popričali smo sa članom Predsedništva Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske Lazom Đokićem koji je u ime ovog udruženja položio vence poginulim savezničkim borcima Bolmanske bitke.

– Savez antifašista Hrvatske, Srpsko narodno veće i jevrejska zajednica ići će na komemoraciju 12. aprila, a imamo informacije da će nam se pridružiti i neke romske organizacije koje bi navodno trebale ići i 14. aprila sa državnom delegacijom. Razlog zašto ne idemo sa Vladinom delegacijom je to što se ništa nije promenilo u odnosu na prošlu godinu, situacija se još čak i više pogoršala. Ono što je bilo problem prošle godine, suočavanje sa prošlošću i poverenstvo koje je tada bilo izabrano je reklo jedno veliko „ništa“. Nije razrešena situacija u vezi sa pozdravom „za dom spremni“, table sa tim natpisom su pomaknute sto metara, a posebno je problem ono što se događa danas, odnosno fašizacija svih pora društva, od medija do visokih državnih funkcionera koji zagovaraju profašističku orijentaciju društva – izjavio je Đokić koji je pozdravio odluku države Austrije i ondašnje katoličke crkve da se zabrani misa u Blajburgu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.