Članovi srpskog dela Međuvladinog mešovitog odbora posetili Vukovar

U Zajedničkom veću opština, u sredu 16. januara održan je sastanak srpskog dela Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske za rešavanje pitanja srpske manjine u RH i hrvatske manjine u RS.

Sastanak MMO ZVO

Predstavnik srpske zajednice u hrvatskom delu komisije Srđan Jeremić ispred Zajedničkog veća opština primio je šestočlanu delegaciju iz Srbije koju je predvodio kopredsedavajući MMO-a, državni sekretar Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS Ivan Bošnjak.

Razgovor u Vukovaru priprema je za zajednički sastanak srpskog i hrvatskog dela Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske, koji će se održati sledećeg meseca u Republici Hrvatskoj. Odbor se u januaru 2018. godine sastao nakon tri godine pauze i tada su razmatrana i otvorena sva pitanja koja muče manjine u Srbiji i Hrvatskoj.

Tema jučerašnjeg sastanka u Vukovaru bila je sagledavanje stanja i rezultata jednogodišnjeg rada veznih za zaključake MMO-a o poboljšanju položaja srpske manjine u Hrvatskoj. Predstavnik srpske zajednice u hrvatskom delu MMO-a Srđan Jeremić zajedno sa saradnicima izneo je na sastanku podatke koji kazuju da u Hrvatskoj po pitanju unapređenja položaja srpske manjine nije bilo značajnih pomaka.

– Ono što je žalosno jeste da, iako je prošlo godinu dana, nekih značajnijih koraka vezanih za rešavanje pitanja i problema srpske zajednice nije bilo ni u jednom segmentu koji se ticao onoga što je kao u vidu zaključaka i preporuka stavljeno na papir na sastanku održanom pre godinu dana. Žao nam je zbog toga i zaista se nadamo da će ova intezivna komunikacija koja postoji sa predstavnicima naše matične države doprineti tome da kroz pozitivnu praksu, koju oni imaju prema pripadnicima svoje hrvatske nacionalne manjine doprinese tome da se to reflektuje i prenese ovde. Da Republika Hrvatska počne da primenjuje ono zašto se, pre svega ću reći, svojim zakonima obavezala, a onda i ovim preporukama i zaključcima Međuvladine mešovite komisije. Na sledećem zajedničkom sastanku srpska strana će preneti šta je uradila za predstavnike hrvatske zajednice vezano za zaključke, a hrvatska strana će da predstavi šta je uradila, ili nije uradila, za predstavnike srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – izjavio je Srđan Jeremić.

Predlog za nove preporuke Međuvladinog mešovitog odbora

Pored mišljenja o nedovoljnom radu države na poboljšanju položaja srpske manjine u Hrvatskoj Jeremić ističe da će na sledećem sastanaku MMO-a izneti i novonastale probleme za koje smatra da bi trebali naći svoje mesto u zaključcima i novim preporukama Međuvladinog mešovitog odbora.

– Činjenica je da imamo problem sa govorom mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Ono što mi tražimo je da se zakonska regulativa kojom se reguliše govor mržnje pojača, intezivira, da bude puno strožija, jer je ona danas relativno blaga i vidimo da nema neke posebne efekte. S druge strane mi insistiramo da se manjinski mediji moraju u većoj meri finansirati od strane države, da se njihov status mora regulisati kao status manjinskih medija, a ne da oni kao do sada budu samo neprofitni mediji. Sledeći segment o kojem smo razgovarali, kao nova preporuka, jeste u domenu obrazovanja da osim registracije škola kao manjinskih tražimo da se izvrši I definisanje statusa i nadležnosti voditelja nastave na srpskom jeziku i ćiričnom pismu u školama po kojima se nastava odvija po modelu A i u kojima su direktori iz reda pripadnika većinskog naroda. Takođe tražićemo da u nove preporuke uđe i to da se tema Jasenovac više apostrofira u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj kao i da se organizuju ekskurzije dece kako bi se upoznale sa ovim strahotama koje su se desile u toku Drugog svetskog rata. Jedna od preporuka je i da se izvrši povrat imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskom privrednom društvu „Privrednik“. To je nešto što traje dvadeset godina, a do danas to nismo uspeli da realizujemo i na neki način privedemo kraju, ističe Jeremić.

Predstavnici srpskog dela Međuvladinog mešovitog odbora na čelu sa kopredsedavajućim Bošnjakom ističu posve drugačiju  situaciju u Republici Srbiji.

– Najviše rukovodstvo Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem potrudilo se da unapredi položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Došli smo da utvrdimo kako i u kojoj meri se to prenelo na ukupnu atmosferu ovde u Hrvatskoj, odnosno na položaj srpske manjine. Naime, namera nam je da se zajedno sa hrvatskom stranom kojom kopredsedava državni tajnik gospodin Zvonko Milas sastanemo narednih dana u Zagrebu i da prođemo kroz zaključke koje smo doneli na prethodnoj sednici Međuvladinog mešovitog odbora i da vidimo šta je od toga što smo zaključili pre godinu dana realizovano. Konstatovali smo da smo pre svega doprineli većoj vidiljivosti srpske nacionalne manjine ovde u Hrvatskoj. Pre svega smo unapredili i međusobne kontakte, saradnju, naravno obezbedili veći deo sredstava iz budžeta Srbije za podršku srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj i da nam je ostao dalji pritisak na hrvatske vlasti. Ono što očekujemo, a što smo danas imali priliku i da čujemo u razgovoru sa rukovodstvom grada Vukovara, je da se sveukupna atmosfera i odnos prema Srbima u Hrvatskoj popravi, da se svi slučajevi govora mržnje sankcionišu u skladu sa, kako sa evropskim tekovinama, tako i sa zakonima koji važe ovde u Hrvatskoj i naravno da ekonomski odnosi budu unapređeni da se omogući i zapošljavanje kako građana Hrvatske srpske nacionalnosti tako i dalje unapređenje investiranja iz Srbije ovde u ova područja, izjavio je kopredsedavajući MMO-a Ivan Bošnjak.

Umesto s Penavom razgovarali sa zamenicima

Uoči sastanka u Zajedničkom veću opština prema protokolu delegacija iz Srbije trebala je da razgovara i sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom, ali do najavljenog susreta ipak nije došlo.

– Zanimljivo je da gradonačelnik nije imao vremena da se sa nama danas sastane iako smo se na vreme najavili preko ambasade Republike Srbije u Zagrebu i Generalnog konzulata ovde u Vukovaru. Imali smo priliku da se sretnemo sa dva zamenika gradonačelnika i članom gradskog veća iz redova HDZ-a koji je predstavnik srpske manjine. Sastanak je bio konstruktivan, otvoren. Mogu da kažem da smo se dotakli brojnih pitanja pa između ostalih i skorih istupa u javnosti. Ja sam tražio da ubuduće svako ugrožavanje i kolektivnih prava, a naravno i pojedinačni istupi predstavnika vlasti, predstavnika većinskog naroda idu u pravcu pomirenja, odnosno da se bilo kakav govor mržnje u javnosti u interesu svih građana koji ovde žive, a naravno i odnosa dve države isključe iz javnog dijaloga. Takođe, imali smo priliku da u međusobnim kontaktima ponovo istaknemo razliku Zajedničkog veća opština u odnosu na druga udruženja građana, da zatražimo i posebno budžetiranje u gradu Vukovaru, na šta se naišlo na razumevanje i očekujemo da se konkretni potezi sa hrvatske strane povuku – priča Bošnjak

Sastanku Međuvladinog mešovitog odbora prisustvovao je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim koji je članove komisije upoznao sa položajem Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

– Imali smo danas priliku i privilegiju da se informišemo i o položaju Srpske pravoslavne crkve, na čemu se posebno zahvaljujemo uvaženom episkopu Heruvimu. Saznali smo o daljem razvoju pravoslavlja u ovim područjima, odnosno svojevrsnom ponovnom okupljanju Srba oko svoje matične crkve. Trudićemo se da kroz rad Međuvladinog mešovitog odbora i pitanja koja se tiču položaja crkve, veronauke, stavimo u prvi plan. Da kroz nastavu u osnovnim i srednjim školama dođemo do svih mladih ljudi, a da kroz naše zajedničke programe i projekte doprinesemo daljoj kulturnoj saradnji, razmeni ideja, projekata, naravno uzajamnim posetama Srbiji i gradovima u Srbiji i time doprinesemo sveukupnom boljem položaju obe države i oba naroda sa jedne i druge obale Dunava – dodaje Bošnjak koji ističe da su u Srbiji učinjeni brojni pomaci, od unapređenja zakonskog okvira, do povraćaja određenog dela imovine Hrvatskoj zajednici, zatim unapređenje rada hrvatske redakcije na javnom servisu Radio-televizije Vojvodine te posebno podvlači govor mržnje.

– Govora mržnje, onoga što bi se nazavalo nacionalno inspirisanim incidentima, praktično u ovom periodu u Srbiji nije bilo. Upravo je to ono što mi očekujemo da hrvatske vlasti urade jasno, nedvosmisleno, da primene zakone koje su doneli u međuvremenu i da Srbija kao zemlja kandidat za Evropsku uniju može da se ponosi svojim susedom u odnosu prema srpskoj manjini. Naravno da se u dijalogu s predstavnicima hrvatskih političkih vlasti stalno pojavljuju devedesete. Moje lično mišljenje i moj stav po dolasku ovde je da vremeplov nije izmišljen, da ne možemo da živimo u prošlosti i da moramo da se okrenemo i sadašnjem vremenu i budućnosti, a da onda u skladu s tim pokušamo da pronađemo ono što nas povezuje pa da iz tog povezivanja nađemo i zajednički interes – zaključuje Ivan Bošnjak.

Na pripremnom sastanku srpskog dela MMO u Vukovaru prisustvovali su i generalni konzul RS u Vukovaru Milan Šapić i konzulka Ljudmila Ostojić , zamenik predsednika ZVO-a osječko-baranjski dožupan Radomir Čvarković, predsednici svih pet odbora i sekretar ZVO-a i zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.