Dragana Jeckov zatražila veću zastupljenost manjina na HRT-u

Saborska zastupnica Dragana Jeckov tvrdi da HRT ne poštuje Zakon o hrvatskoj radio-televiziji i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Dragana Jeckov Sabor Zakon o izmenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu

Pravo nacionalnih manjina na informisanje na sopstvenom jeziku zagarantovano je, kako međunarodnim, tako i nacionalnim zakonima. Uprkos veoma dobrom zakonskom okviru Srbi u Hrvatskoj još uvek na hrvatskom javnom servisu nemaju niti jednu televizijsku emisiju. Upravo je o problemu na zastupljenost Srba u hrvatskim medijima, tačnije na javnom servisu upozorila zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

U slobodnom govoru u Hrvatskom saboru 26. maja podsetila je da stanovništvo RH pored većinskog naroda, čine i pripadnici 22 nacionalne manjine koje čine nešto više od 7,5 odsto od ukupnog stanovništva, od čega je 4,3 odsto pripadnike srpske zajednice. Osvrnula se na činjenicu da, iako su prava nacionalnih manjina usaglašena sa propisima međunarodnog i evropskog prava, nivo implementacije propisa koja se tiču informisanja nacionalnih manjina nije zadovoljavajući.

– Skoro da ne postoji segment delovanja i postojanja manjinske zajednice koji nije regulisan, ali ću danas nešto više pažnje ipak posvetiti pristupu nacionalnih manjina medijima, odnosno javnom servisu, odnosno Hrvatskoj televiziji. Istoj onoj koja je prije nekoliko dana dobila neslavnu nagradu kategorije najvećeg ovisnika o tužbama kojima nastoji suzbiti kritički govor i propitivanje medija, što je navodno postignuto sa 36 tužbi koje je HRT pokrenuo protiv vlastitih novinara. Iz perspektive nacionalnih manjina, uloga medija je od presudnog značaja za promociju ravnopravnosti nacionalnih manjina, stvaranje međusobne tolerancije i očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta pripadnika nacionalnih manjina, a obveza je javnih medija da u skladu s programskim principima doprinose promociju i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, razumevanju i poštovanju različitosti. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o HRT-u te ugovor potpisan s Vladom, obvezuje HRT da proizvodi, suproizvodi i objavljuje programe namenjene informisanju pripadnika nacionalnih manjina u RH na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i programe za decu – istakla je Jeckov te podsetila da HRT ima obvezu da svake godine preda izveštaj o kojem raspravlja i Savet za nacionalne manjine te da iz godine u godinu zbog poražavajućih podataka Savet ne prihvata izveštaje HRT-a.

„Naša želja i intencija je da kao što hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji ima svoju redakciju u okviru javnog servisa radio-televizije, da se isti reciprocitet poštuje i u našoj državi.“

– Sve nacionalne manjine na svim televizijskim programima HRT-a tokom 2018. bile su zastupljene tek jedan odsto. Godinu dana ranije, 0,69 odsto. Tu se naravno, radi o dve emisije na HRT-u, na ukupno 5 kanala, koje su posvećene nacionalnim manjinama. Neretko, s obzirom da te dve emisije pratim, u njima se ne priča zapravo sa nacionalnim manjinama, nego o nacionalnim manjinama – osvrnula se na program HRT-a te isti uporedila sa medijskom zastupljenošću hrvatske nacionalne manjine na javnom servisu Republike Srbije.

– Kao pozitivan primer, možda i smernica za postupanje, svakako može poslužiti situacija iz Republike Srbije na Radio-televiziji Vojvodine jednom od dva javna servisa. U Republici Srbiji, još je 2010. osnovana manjinska redakcija na hrvatskom jeziku koju čine, pored odgovornog urednika, još četiri urednika, čeitiri novinara, tri saradnika u proizvodnji programa i tri lektora. Tako se na drugom programu Radio-televizije Vojvodine emituje informativna emisija Dnevnik na hrvatskom jeziku, od ponedeljka do subote u terminu od 17:45. Na RTV-u na hrvatskom jeziku se nedeljom emituje emisija „Izravno“, govori o aktuelnim društvenim i političkim temama, od 16 časova, dok se emisija „Svetionik“ u čijem su žarištu teme iz kulture, emituje u terminu 16:30. Naša želja i intencija je da kao što hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji ima svoju redakciju u okviru javnog servisa radio-televizije, što dakako pozdravljamo, da se isti reciprocitet poštuje i u našoj državi – zaključila je potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov.

Podsetimo da jedinu televizijsku emisiju koja govori o životu srpske zajednice u Hrvatskoj proizvodi Televizijska produkcija Zajedničkog veća opština. Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema je emisija koja se od 2007.godine snima na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Donosi priče iz svih segmenata delovanja i života srpske zajednice sa istoka Hrvatske, Dalmacije, Like  i ostalih krajeva gde žive Srbi, a emituje se samo na javnim servisima Republike Srbije i Republike Srpske. Srbi u Hrvatskoj ovu emisiju mogu gledati samo ukoliko imaju TV signal iz susednih država ili ukoliko je sami potraže na jutjub kanalu.

1 KOMENTAR

Comments are closed.