Gradonačelnik Novog Sada posetio Vukovar i Dalj

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima posetio je 25. februara Hrvatsku gde je u Vukovaru i Dalju bio gost Zajedničkog veća opština i Eparhije osečkopoljske i baranjske.

Jadranka Jaćimović 26.02.2019.
Miloš Vučević gradonačelnik novi sad poseta vukovaru epsikop osečkopoljski i baranjski heruvim vojislav stanimirović saša kuzmanović

Pre sastanka u Zajedničkom veću opština, delegaciju iz Novog Sada predvođenu gradonačelnikom Milošem Vučevićem primio je generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, nakon čega je u skupštini Zajedničkog veća opština održan sastanak. Predsednik Srđan Jeremić upoznao je goste sa radom ove institucije i položajem srpske zajednice u Hrvatskoj te ukazao na pozitivne pomake po pitanju saradnje ZVO-a i matične države čime je olakšan rad usmeren na zaštitu prava i interesa te očuvanje nacionalnog identiteta Srba u Hrvatskoj.

- Razgovori su bili veoma sadržajni i konkretni, predstavili smo uslove u kojima danas žive pripadnici srpske zajednice na istoku Hrvatske. Značajno je to da smo danas ugostili gradonačelnika Novog Sada jer činjenica je da mi kao manjinski narod u RH bez pomoći matične države ne možemo ostvariti svoje interese i rešiti svoje probleme. Njihov dolazak svedoči tome da Republika Srbija u zadnjih nekoliko godina radi velike iskorake kada je u pitanju pomoć Srbima u Hrvatskoj. Ta pomoć se sve više produbljuje i proširuje zbog čega moram da iskažem naše veliko zadovoljstvo - izjavio je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Predstavnici srpske zajednice sa istoka Hrvatske među kojima potpredsednici ZVO-a, zamenici župana Đorđe Ćurčić i Radomir Čvarković, predsednici svih odbora ZVO-a te politički predstavnici Srba u Hrvatskoj, saborska zastupnica Dragana Jeckov i predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović prisustvovali su sastanku održanom u zgradi Zajedničkog veća opština. Razgovaralo se o svim pitanjima koja se tiču života Srba u Hrvatskoj te o oblastima u kojima se u budućnosti može realizovati zajednički rad kako bi se stvorili bolji uslovi života srpske zajednice te smanjila asimilacija Srba.

- Imajući u vidu sporazume između predsednika Republike Srbije i predsednice Republike Hrvatske, sa srpske strane je urađeno sve što je traženo od strane hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji. Voleli bismo da konstatujemo da je isto tako urađeno i sa hrvatske strane. Od našeg naroda ovde čuli smo da mnogo toga ne funkcioniše najbolje, a mi bismo želeli da budu što bolji odnosi Srba i Hrvata u obe zemlje, jer mi smo komšije, živimo jedni pored drugih i imamo zajedničke muke i problem. Insistiraćemo da Srbi u Hrvatskoj imaju puno pravo da koriste svoje pismo, da se ne stide svoje nacionalne pripadnosti, da odlaze u svoje crkve, da imaju ustanove kulture, odnosno da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao što Hrvati imaju u Srbiji - istakao je Vučević.

Najavljeno potpisivanje sporazuma o institucionalnoj saradnji Novog Sada i ZVO-a

Na inicijativu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića dogovoreno je potpisivanje sporazuma o saradnji između grada Novog Sada i ZVO-a na poljima kulture, nauke, sporta i obrazovanja. Najavljeni sporazum omogućio bi institucionalnu podršku grada Novog Sada. Predlog  je podržao predsednik ZVO-a Jeremić koji je istakao da bi potpisivanje takvog sporazuma uticalo da buduća saradnja ZVO-a i ovog grada bude još intenzivnija i efektivnija.

Miloš Vučević gradonačelik Novi Sad poseta Vukovaru Zajedničko veće opština

- Za desetak dana pripremićemo radnu verziju sporazuma o saradnji što će biti prvi korak u konkretnu, sadržajnu saradnju između ZVO-a i Novog Sada. Gradonačelnik je rekao da će nakon toga pozvati i ostale predstavnike lokalnih samouprava iz Srema i Bačke, na koje se mi prirodno naslanjamo, da i oni pristupe i potpišu iste takve sporazume o saradnji - istakao je Jeremić koji dodaje da bi ovo bio prvi sporazum o saradnji koji bi Zajedničko veće opština potpisalo sa nekom lokalnom samoupravom iz Republike Srbije.

Delegacija na čelu sa novosadskim gradonačelnikom je nakon sastanka u zgradi Zajedničkog veća opština obišla Srpski dom i pravoslavnu crkvu Setog oca Nikolaja u Vukovaru, gde ih je dočekao episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim sa sveštenstvom. Nakon što su upoznati sa kratkim istorijatom i procesom obnove ovih objekata SPC u Vukovaru gosti su obišli i pravoslavni krst na obali Dunava. Zbog lošeg stanja u kome se nalazi kameni krst iz 1763. godine gradonačelnik Vučević obećao je finansijsku pomoć za kompletnu obnovu ovog sakralnog obeležja koje se nalazi na obali Dunava u centru Vukovara.

Sastanak u opštini Erdut i Vladičanskom dvoru u Dalju

Dobar primer života  u multinacionalnoj sredini u Hrvatskoj, gosti iz Srbije imali su priliku upoznati u opštini Erdut. Sastanak sa načelnikom Jugoslavom Vesićem i predsednikom optšinskog veća Jovom Vukovićem održan je u zgradi opštine.

- Smatram da je primer dobrog suživota zasluga ljudi koji su bili na čelu ove opštine i pre mene, a prvenstveno zbog toga što je ovde na vlasti srpska zajednica. Teško je izgurati ideje, potrebe i želje naših sunarodnjaka tamo gde na vlasti nisu naši predstavnici. Ovakvim posetama i radom na saradnji sa maticom zajedno radimo na stvaranju kvalitetnijeg života za sve građane- rekao je načenik Vesić.

Miloš Vučević gradonačelnik Novi Sad episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim

Delegacija iz Novog Sada u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju.

Nakon sastanka i obilaska rodne kuće naučnika Milutina Milankovića, a danas Kulturno-naučnog centra, delegaciju iz Novog Sada u Vladičanskom dvoru u Dalju primio je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim.

- Naša zajednica kroz celu je svoju istoriju uvek imala duhovni kompas i usmerenje ka kojem je išla. To pokazuju kulturni spomenici koji su od neprocenjive vrednosti i veliko kulturno blago koje smo kroz istoriju stvorili. To je dokaz da naš narod nije došao ovde, nego da je ovde stvarao kulturu zajedno sa većinskim narodom. Svakako je ova poseta za nas od velikog značaja, jer mora postojati sinergija između državnih i svetovnih vlasti. Kad god smo to imali naš narod je uvek pronalazio način da opstane i ostane na ognjištima gde god da je bio. Naravno da se suočavamo sa problemima, ali sve to možemo da prevaziđemo i nađemo rešenje i sa većinskim narodom. Ovde u Dalju, je pravi primer kako mogu dva naroda da žive u dobrim odnosima u jednoj lepoj atmosferi, gde se neguju tradicija i kultura oba naroda - izjavio je episkop Heruvim.

Pored Miloša Vučevića delegaciju iz Novog Sada činili su i pomoćnik gradonačelnika Dejan Mandić, član gradskog veća Vladimir Stojković, savetnici gradonačelnika Nada Kobac, Slobodan Milić i Živan Kolarski, direktor Slobodne Carinske Zone Siniša Kresojević, direktor Informatike Nenad Barać i direktor Zelenila Miloš Egić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.