Iz Srbije stižu sredstva za besplatne čitanke srednjoškolcima

Zajedničko veće opština obezbedilo sredstva za besplatne čitanke iz Srpskog jezika za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola.

Srđan Jeremić besplatne čitanke ugovor

Danas je u Zajedničkom veću opština predsednik Srđan Jeremić potpisao ugovor kojim Republika Srbija odnosno Ministarstvo spoljnih poslova Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu ovoj instituciji dodeljuje 300.000 dinara. Zajedničko veće opština ova je sredstva namenilo za podršku srednjoškolskog obrazovanja na srpskom jeziku i pismu te će u novoj školskoj godini učenici prvih i drugih razreda srednjih škola u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji dobiti besplatne čitanke iz Srpskog jezika.

– Zajedničko veće opština pruža maksimalnu podršku školovanju naše dece na svim nivoima. Ova sredstva od Uprave za dijasporu u proteklim godinama koristili smo za decu predškolskog uzrasta naših vrtića. Ove godine vrtiće smo snabdeli didaktičkim materijalom i opremom, a decu osnovnih škola intenzivno pomažemo i kroz kupovinu radnih sveski, školskih torbi za prvake i pakete školskog pribora, te nabavku školskih lektira za biblioteke i besplatne ekskurzije. Isto tako pomažemo i naše studente. Odlučili smo se da ovog puta sredstva Uprave za dijasporu iskoristimo za učenike srednjih škola i da im na ovaj način pomognemo u njihovom obrazovanju kada se nakon osnovne škole ponovo odluče da svoje obrazovanje nastave na srpskom jeziku i pismu odnosno po modelu „A“. Mislim da će to biti i finansijsko olakšanje za njihove roditelje, ali sigurno i podstrek toj deci da čuvaju svoj nacionalni identitet i da nikada ne zaborave ko su – istakao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Školske 2020/2021. godine u pet srednjih škola na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije upisano je oko 500 učenika koji će nastavu pohađati po modelu „A˝, a čitanke iz srpskog jezika dobiće 250 učenika prvih i drugih razreda. Sredstva koja je Republika Srbija dodelila Zajedničkom veću opština biće uplaćena izdavačkoj kući „Prosvjeta“ u Zagrebu, a početkom školske godine čitanke iz srpskog jezika biće uručene učenicima.