Konferencija srpskih predstavnika povodom vukovarskih hapšenja

Kao reakcija na hapšenje dva i privođenja na informativne razgovore trojice drugih pripadnika srpske zajednice u Vukovaru zbog navodnih ratnih zločina danas je u sedištu Zajedničkog veća opština u Vukovaru održana konferencija za medije.

Slavko Bubalo 08.12.2018.
Konferencija Pupovac ZVO SNV ratni zločini

Konferenciji su prisustvovali predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, potpredsednica kluba zastupnika SDSS-a Dragana Jeckov i predsednik GO SDSS-a Srđan Kolar i mnogi drugi predstavnici srpskih manjinskih institucija u gradu i županiji.

Kampanja protiv Srba u Vukovaru traje od 1998. godine

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac upozorio je da se protiv pripadnika srpske zajednice u Vukovaru kampanja, koja je u proteklih nekoliko meseci samo intenzivirana, neprestano vodi još od 1998. godine.

- Ni jedan gradonačelnik, ni jedan načelnik policije, ni jedna sudska instanca i ni jedna vlada nije našla opravdanja da odgovori na te pritiske da ti ljudi, kako to smatraju oni koji te pritiske preduzimaju, trebaju biti kazneno za nešto gonjeni do ove godine, dok nije gradonačelnik ovoga grada, zajedno sa svojim savetnicima, stao na čelo te kampanje - naglasio je Pupovac i rekao da svi oni koji govore da su preduzeti koraci rezultat rada u poslednjih nekoliko meseci znaju kao i on da to ne traje zadnjih nekoliko meseci nego da traje preko deset godina.

- Pitanje je samo zašto i na osnovu čega je neko odlučio da preduzme te korake koji očito imaju za cilj da stvore uznemirenost i pravnu nesigurnost kod šireg i većeg broja građana ovog grada i na taj način stvori kod njih osećaj besperspektivnosti i odsustva perspektive da žive u ovom gradu. Mi smo se takvih praksi u poslednjih tridesetak godina u mnogo slučajeva nagledali i naslušali - rekao je Pupovac i upozorio da je korištenje pravosuđa kao sredstva za postizanje pravne nesigurnosti i osećaja nesigurnosti dela građana protivustavno i protivzakonito.

- Ko god to činio, a znamo da je činio i bojimo se da čini, čini kazneno delo. Govorim to kao zastupnik koji se zakleo na Ustav ove zemlje i koji sedi u njenom najvišem zakonodavnom telu, sa punom materijalnom i moralnom odgovornošću.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kZZaA--LrGY]

Jednome od uhapšenih Srba otac 1991. godine likvidiran na obali Dunava

Pupovac je rekao da su u Vukovaru ubijani i Srbi, ali da se o tome dugo nije moglo govoriti. Oni koji bi pominjali  Srbe ubijene  u Vukovaru u sedmom, osmom, devetom, desetom i jedanaestom mesecu 1991. godine, pribijani su na stub srama i gotovo doterani do statusa progona, ustvrdio je.

- Ovde ću sada reći da očekujemo da oni koji su odgovorni za te žrtve budu pronađeni i da budu kažnjeni. Nemoguće da dokaza nema jer su istrage radili i predstavnici haškog suda i prikupili obiman materijal u tu svrhu. Istrage su radili i naši istražni organi i prikupili, pretpostavljam, dovoljan broj dokaza i iskaza da su mogli pokrenuti određene postupke. To se nije dogodilo - upozorio je Pupovac rekavši da je jednom od dvojice uhapšenih Srba 1991. godine u Vukovaru likvidiran otac.

- Odveden je u devetom mesecu 1991. i držan protiv propisa i u nehumano postupajućim uslovima u Borovo-komercu da bi 4. novembra bio likvidiran na obali Dunava. O tome naše državno tužilaštvo ima sva potrebna saznanja i ima iskaze svedoka. Želim da se to zna, zato što naša javnost takve stvari ne želi znati i ne daje joj se prostor da zna. Ako je njegov sin za nešto odgovoran neka se to utvrdi, ali oni koji su odgovorni za likvidaciju njegovog oca, civila, koji je ostao da živi sa svojim sugrađanima Hrvatima, moraju odgovarati jednako kao i svako drugi - rekao je Pupovac i naglasio da predstavnici Srba neće ni ukoga upirati prstom i da neće preduzimati ništa čime bi vršili pritisak na pravosuđe.

- Ali hoćemo međunarodnim i domaćim legalnim sredstvima tražiti pravdu za one koji su nedužno optuživani ili se optužuju, i za one koji su nedužni ubijani, privođeni i maltretirani od strane onih koji sada uživaju pravnu zaštitu poretka Republike Hrvatske.

Pupovac je konferenciju za novinare zaključio uz izvinjenje novinarima da nije spreman da odgovara na njihova pitanja i da će se narednih dana medijima ponovo obratiti po ovom istom pitanju.