Kraljice u kuću donose blagostanje i sreću

Kulturno–umetničko društvo Branislav Nušić iz Borova već 18 godina čuva narodni običaj Kraljice.

Jadranka Jaćimović 13.06.2022.
Kraljice Borovo naslovna

Pravoslavni praznik Silazak svetog duha na apostole u narodu poznat kao Duhovi ove je godine proslavljen 12. i 13. juna. Prvi dan ovog praznika u selima na istoku Hrvatske budi se stari narodni običaj Kraljice. Povorke devojaka prolaze ulicama i posećuju domaćinstva prilikom čega pevaju pesme i izvode plesnu koreografiju. Etnološka literatura beleži da su Kraljice običaj koji je živeo do pedesetih godina 20. veka i to kod Hrvata i Srba na severoistoku Hrvatske. Danas ga čuvaju kulturno-umetnička društva koja osim scenskih nastupa Kraljice vraćaju na ulice i tako oživljavaju prošlost. U Borovu ovaj običaj već osamnaest godina neguje KUD Branislav Nušić.

- Ima već 18 godina kako smo obnovili običaj Kraljice, a ideja je to Jelice Dimitrijević i našeg koreografa Milana Cvijanovića. Oni su se potrudili i prikupili određene zapise o ovom običaju, takođe su išli kroz sela Trpinja, Dalj i naše Borovo gde su sakupili materijal kako bismo obnovili Kraljice. Inače već smo dva puta nastupili na međunarodnim festivalima folklora i prikazali ovaj običaj – objašnjava predsednik KUD-a Branislav Nušić Rado Bosić, koji kaže da su Kraljice uvek rado prihvaćene u svaki dom jer donose sreću i blagostanje, posebno ako u kući ima momak za ženidbu ili devojka za udaju.

- Kada dolaze u kuću Kraljice pevaju za onu osobu koja je za udaju ili ženidbu, a ako nema u kući takvih onda se peva domaćinu. Kraljice nose belinu, ali u prošlosti devojke su nosile ono što su imale i uvek su nastojale da prikažu ono najbolje, odnosno da pokažu koliko je bogata kuća iz koje dolaze. Kraljice bi pratila muzika, u našem kraju najčešće tamburica i zato i mi danas imamo pratnju, naše tamburaše – rekao je Bosić.

Sećanje bake Milice

Kraljice Borovo

Kroz borovske ulice prolazila je u nedelju 12. juna poveća povorka devojaka u pratnji mladih tamburaša. Otvarane su kapije mnogobrojnih seoskih domaćinstva, a tamo bi ih dočekali s radošću te darivali nakon izvedbe. Koji su to stihovi i kakva je koreografija prikladna te kako Kraljice treba da izgledaju podaci su koji su prikupljani na razne načine, a najviše iz sećanja starijih meštana i nekadašnjih kraljica. Baka Milica Jovičić na Duhove je otvorila svoja vrata, ali i sećanja na mladost. Nekada je upravo ona bila jedna od devojaka, odnosno kraljica koja je obilazila svoje selo.

- Bila sam 15 godina kada smo isto ovako kao kraljice išle na praznik Duhova. Zajedno sa mojom sestrom i devojčicama iz generacije išle smo od kuće do kuće, pevale i veselile se. Verovalo se da Kraljice donose u kuću mir, blagoslov i sreću. Od naših baka smo preuzele te običaje. Isto smo tako igrale folklor, ali nije bilo kao danas da imamo nošnje, nego bi od jedne bake uzele suknju, od druge kecelju, od nekog oplećak. Tako smo se snalazile, jer nije bilo organizovano kao danas, sve smo same između sebe dogovarale i tako provodile ovaj dan – priseća se baka Milica.