Lajk, šer pa u zatvor

U Kninu i okolini tokom avgusta uhapšeno je troje ljudi zbog obajava na društvenim mrežama.

Policija
Foto: Ilustracija

Proteklog avgusta srpska zajednica u Kninu i okolini obeležila je brojnim komemoracijama sećanje na žrtve Oluje između ostalih i za desetine ubijenih civila u Biskupiji, Uzdolju, Gošiću, Plavnom i Gruborima. Na svim ovim okupljanima istaknuto je da počinioci ovih zločina do danas nisu osuđeni, a kako stvari stoje njihova krivica nikada i neće biti dokazana iako su za neke od njih u ranijim godinama bile podizane i optužnice. Protekog avgusta i kninska policija imala je pune ruke posla, ali se ona nije bavila sa ratnim zločinima već s tim ko je šta pevao i ko je šta obajvljivao na društvenim mrežama.

Tako je 21. avgusta na stranicama Policijske uprave šibensko-kninske objavljena vest da je priveden šezdesettrogodišnjak zbog povrede ugleda Republike Hrvatske. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni kao pripadnik muzičke grupe izvodio pesme koje su nastale tokom 1995. godine čiji su tekstovi Republiku Hrvatsku izvrgnuli ruglu, preziru i javnom omalovažavanju. Uhapšenog se sumnjiči i da je prilikom nastupanja i izvođenja ovih pesama nosio određene oznake i odeću koji prikazuju pripadnost, kako se navodi, nepostojećoj teritorijalnoj tvorevini, te da je to isto objavljeno na društvenim mrežama čime je ovaj počinio prekršaj iz člana 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Osumnjičeni je predan u pritvor Policijske uprave šibensko-kninske, a Opštinskom državnom tužilaštvu u Šibeniku dostavljena i kaznena prijava dok će protiv njega biti podnesen i Optužni predlog.

Ni skoro 15 dana nakon objave ove vesti nije javljeno da li je ovaj šezdesetrogodišnjak pušten iz pritvora ili je tamo zadržan, ali su mediji u međuvremenu preneli kako je reč o Rajku Laliću pevaču grupe „Srpska tromeđa“. Lalić inače ima kuću u selu Plavno i svako leto provodi u Dalmaciji te nastupa na manifestacijama koje se tamo organizuju, kao što je i poznata manifestacija Sijelo tromeđe. Sve te manifestacije redovno se prijavljuju policiji koja događaje i obezbeđuje.

Za objavu na društvenim mrežama 1.000 eura kazne ili 15 dana zatvora

Istog dana kada je uhapšen pevač Rajko Lalić policija iz Knina je izvestila da je završila kriminalističko istraživanje nad stanovnikom sa područja Obrovca koji ima 44 godine. Policija kaže kako je za njega utvrđeno da je „na društvenim mrežama iz mržnje objavljivao sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana Hrvatske (fotografije i muzički sadržaj)“ čime je počinio prekršaj iz člana 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Za ove objave četrdesetčetvorogodišnjak je na Opštinskom sudu u Šibeniku dobio Optužni predlog, a rešenjem mu je određena novčana kazna od 1.000 eura. Sreće da prođe sa novčanom kaznom nije bila četrdesettrogodišnjakinja sa prebivalištem u Srbiji za koju je policija 31. avgusta javila da je nad njom provela kriminalističko istraživanje za prekršaj iz istog člana zakona kao i prethodnih dvoje uhapšenih. Opštinski sud u Šibeniku joj je rešenjem odredio kaznu zatvora u trajanju od 15 dana.

Nju se takođe teretilo da je „na društvenim mrežama iz mržnje objavljivala sadržaje koji „vređaju nacionalne osećaje građana Republike Hrvatske i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu“ čime je, kažu u policiji, počinila navedeni prekršaj.

Sličnih primera bilo je i ranije kada je kninska policija za iste stvari teretila dvadesetdevetogodišnjaka u maju ove godine, a u aprilu tridesetdvogodišnjaka. Sud im je u oba slučaja dodelio kaznu od 15 dana zatvora. I dok policija u Kninu izgleda neumorno češlja profile na društvenim mrežama lokalnih Srba ili onih koji se povremeno vraćaju u rodni kraj, advokat Anto Nobilo za portal Indeks je izjavio da pojam „vređanja nacionalnih osećaja“ ne postoji u zakonu.

– Taj oblik vređanje nacionalnih osećaja građana Zakon Republike Hrvatske ne poznaje. To je bilo za vreme socijalizma, to se tada zvalo izazivanje nacionalne netrpeljivosti, to je tada bilo kazneno delo i bilo je jasno opisano u zakonu. Ovde mi je u svemu nejasno i šta znači ovo oko veličanja nepostojeće teritorijalne tvorevine. Ona je međunarodno nepriznata, ali je postojala kao oblik pobune protiv Hrvatske. No što se tiče samog slučaja, trebao bih znati više detalja – rekao je Nobilo.