Manjinski predstavnici i antifašisti zatražili osudu revizionizma

Predstavnici manjina i antifašista uputili su dopis državnim institucijama još pre mesec dana, ali nikakav odgovor do sada nije stigao.

Nikola Milojević 30.11.2018.
Jasenovac komemoracija 2018

Saborski zastupnici nacionalnih manjina Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, predsednik koordinacije židovskih opština Ognjen Kraus i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin su još pre mesec dana uputili pismo u kojem upozoravaju na širenje i podršku istorijskom revizionizmu u Hrvatskoj. Dopis je poslan na adrese predsednice Kolinde Grabar Kitarović, predsednika Sabora Gordana Jandrokovića, premijera Andreja Plenkovića i glavnog državnog tužioca Dražena Jelenića, ali nikakav odgovor do danas nije stigao.

U  dopisu se ističe zabrinutost zbog sve brojnijeg i raširenijeg vređanja sećanja na žrtve NDH i poziva odgovorne da osude takve događaje umesto da šalju svoje predstavnike na njih.

- Tražimo da u skladu s Ustavom i zakonom Republika Hrvatska odlučno i bezrezervno osudi i suzbije širenje mržnje prema pripadnicima naroda žrtava i antifašistima, kao i širenje neistina o zločinačkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj sazdanoj na rasnim zakonima. Način na koji se prema tim pojavama odnose Savezna Republika Nemačka i Savezna Republika Austrija trebao bi biti način na koji bi se prema njima trebala odnositi i Republika Hrvatska – navodi se u dopisu.

Mesec dana nakon poslanog dopisa isti potpisnici objavili su i apel pod nazivom „Tražimo osudu“ koji je objavljen na stranicama SNV-a  u kojem se takođe napoimnje da se hrvatsko društvo poslednjih godina suočava sa plimom revizije istorijskih događaja i krivotvorenjem istorijske realnosti NDH, a takve pojave kreću od 2012. godine kada je na čelo HDZ-a došao Tomislav Karamarko.

- U borbi za političku vlast Karamarkova je stranka otvorenije nego dotad koketirala i sarađivala sa širokim spektrom desničarskih organizacija; od udruga veterana preko ultrakonzervativnih i klerikalnih nevladinih organizacija do istaknutih pojedinaca na desnici. Prve važnije radnje, koje ulaze u kalup retradicionalizacije, revizionizma i šovinističkog nacionalizma, jesu veteranski protesti protiv upotrebe ćirilice u Vukovaru 2013. godine. Vrhunac je prva polovica 2016. godine, kada u vreme kratkotrajne vlade Tihomira Oreškovića dolazi do juriša ultrakonzervativaca na mnoge državne institucije. Uz to, uticajniji delovi Katoličke crkve u Hrvatskoj postigli su to da ona danas predstavlja instituciju koja je najizraženije involvirana u promociju negatora zločina ustaškog režima i viktimizacije ustaša poginulih u Drugom svetskom ratu – navedeno je u apelu.

Država finansira i promoviše negatore genocida i holokausta

Pupovac, Kajtazi, Kraus i Habulin pobrojali su i primere istorijskih krivotvorina u društvu pa tako navode revizionističke knjige o Jasenovcu Igora Vukića i Romana Leljaka, negiranje masakra u Glini, učestvovanje državnih funkcionera na komemoracijama u Zrinu i Vagancu, promociju knjige o Maksu Luburiću i druge primere. Žestoko je napadnut i HRT zbog toga što je Vukića ugostio 30. maja u emisiji „Dobar dan, Hrvatska“ u kojoj je negirao istorijsku realnost i masovne zločine u Jasenovcu.

- Važno je napomenuti da je Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac krajem prošle godine Ministarstvo hrvatskih branitelja odobrilo finansijska sredstva, čime je Vlada postala finansijer jednog negacionističkog, pseudonaučnog udruženja koje permanentno plasira neistine o logoru Jasenovac. Kako se promovišu ovo društvo i Vukićeve nenaučne  publikacije tako se čini i u slučaju kontroverznog slovenskog publiciste Romana Leljaka i njegove knjige Mit o Jasenovcu, koji je čest gost skandalozne televizijske emisije ‘Bujica‘, kontroverznog, ekstremnog desničara Velimira Bujanca, koja se emituje na brojnim lokalnim televizijskim stanicama. Leljak je u dva navrata gostovao i na HRT-u u gledanim političkim emisijama. U njima je iznosio nenaučne i propagandne teze o događajima vezanim za stradanje poražene strane u ratu, pre svega o kažnjavanju pripadnika ustaškog pokreta. Krajem septembra  Leljak je objavio nenaučnu i ekstremno negacionističku publikaciju, uz popratni propagandni film, Mit o Jasenovcu. U knjizi negira genocid i holokaust u Jasenovcu, u kojem tvrdi da je tokom rata smrtno stradalo samo oko 1.600 zatvorenika i to uglavnom od bolesti.