KOMEMORACIJA U JASENOVCU Srpska zajednica u koloni sećanja 21. aprila

Treću godinu zaredom, predstavnici Jevreja, Srba i antifašista bojkotovaće državnu komemoraciju u Jasenovcu zbog, kako se navodi, izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju ustaštva, ustaških simbola i pozdrava „za dom spremni“.

Nikola Milojević 19.04.2018.
Jasenovac spomenik Komemoracija u Jasenovcu

I ove godine komemoracija u Jasenovcu će biti održana odvojeno i u tri različite kolone. Predstavnici Jevreja svoju su komemoraciju održali u prošlu nedelju u organizaciji Koordinacije jevrejskih opština, a njen predsednik Ognjen Kraus rekao je da jevrejska zajednica neće učestvovati u zajedničkoj komemoraciji zakazanoj za 22.april sve dok izostaje jasna osuda i zabrana ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Srpsko narodno veće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske svoju će komeoraciju održati u subotu 21. aprila u 11:30 časova ispred spomenika Kameni cvet u Spomen-području Jasenovac.

- Okupljanje je planirano s početkom u 10.30 ispred Memorijalnog muzeja Jasenovac, a u 11 će kolona sećanja krenuti prema spomeniku gde će u 11.30 sati biti održan prigodni komemorativni program. Učesnici komemoracije moći će položiti karanfile, koje će im organizatori uručiti na mestu okupljanja – poručuju iz SNV-a.

U nedelju će biti održana i treća kolona sećanja, ona zvanična, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.