Niz etnički motivisanih napada na Srbe

U Vukovaru su u subotu 12. juna oko 1 sat noću napadnute četiri osobe od kojih su tri maloletne. Na njih su, dok su nakon rođendanskog slavlja prolazili Trgom Republike Hrvatske, najpre verbalno, nazivajući ih „bandom četničkom“, a zatim i fizički nasrnula četvorica mladića. Povređen je jedan maloletnik i 23-godišnjakinja. U Policijsku stanicu Vukovar u […]

Jadranka Jaćimović 16.06.2021.
napad na imovinu u Vrginmostu

U Vukovaru su u subotu 12. juna oko 1 sat noću napadnute četiri osobe od kojih su tri maloletne. Na njih su, dok su nakon rođendanskog slavlja prolazili Trgom Republike Hrvatske, najpre verbalno, nazivajući ih „bandom četničkom“, a zatim i fizički nasrnula četvorica mladića. Povređen je jedan maloletnik i 23-godišnjakinja. U Policijsku stanicu Vukovar u vezi sa ovim događajem privedene su tri osobe za koje je utvrđena sumnja da su počinili krivično delo nasilničkog ponašanja. Dok je ovakav napad na nacionalnoj osnovi u Vukovaru gotovo svakodnevnica u hrvatskom primorju češće se dešavaju tokom turističke sezone. Tako su dolaskom prvih turista, a isti dan kada i u Vukovaru Srbi napadnuti i u Splitu. Na području plaže Ovčice, nekoliko za sada nepoznatih osoba fizički je napalo dvoje državljana Srbije, 25-godišnjeg mladića i 26-godišnju devojku. Iako je prema rečima policije mladić imao vidljive fizičke povrede on je odbio lekarsku pomoć. Napadači nisu privedeni i ovaj slučaj se još uvek istražuje.

Milošević: „Strašno i sramotno“

Napade je na svom Fejsbuk profilu komentarisao i potpredsednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević. - Smatram bitnim da se govori i piše o toj temi jer je važno da ne prihvaćamo niti se navikavamo na zločin iz mržnje kao nešto neizbežno, svakodnevno, uobičajeno. Da ne relativizujemo nasilje i mržnju kao deo neke subkulture, navijačke ili bilo koje druge, već da radimo na njegovom prepoznavanju, prevenciji, procesiranju i kažnjavanju. Vest da je u Splitu nekoliko nepoznatih osoba fizički nasrnulo na dvoje državljana Srbije, 25-godišnjaka i 26-godišnjakinju me podsetila na sramotan napad šipkama na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi. Strašno i sramotno je da se to uopšte događa i da se događa sad u vreme kad se borimo za svakog gosta na početku sezone. Još više zabrinjava to što se kontinuirano događa u Vukovaru, gde je na centralnom gradskom trgu grupa od nekoliko muških osoba napala maloletnike uz povike „bando četnička“ – napisao je Milošević koji je oštro osudio oba događaja te naglasio da očekuje od policije da pronađe napadače iz Splita, a da pravosuđe adekvatno procesira vukovarske napadače/recidiviste koji su od ranije poznati policiji. Zahvalio se gradonačelniku Splita na javnoj reakciji. Te dodao: - Važno je da politika ne bude izvor i inspiracija zločina iz mržnje, da se nacionalni i lokalni političari ne služe rečima koje raspiruju mržnju već da svojim porukama i postupanjem grade atmosferu dijaloga i tolerancije uz osudu svake pojave, grafita, povika, fizičkog nasilja usmerenog prema drugom zbog njegove rasne, verske, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, porekla, boje kože, spola, polnog opredelenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina. Boris Milošević predsednik SNV-a Nakon ova dva subotnja događaju usledio je još jedan incident i to tokom kulturnog događaja u Splitu. Kako navodi TV Nova.rs piscu iz Novog Sada Filipu Grujiću su tokom književne večeri i promocije knjige probušene sve četiri gume na automobilu. I ovaj je slučaj prijavljen policiji, a počinioci su za sada nepoznati.

Uništen građevinski materijal u dvorištu pravoslavne crkve u Vrginmostu

Nakon Vukovara i Splita uznemirujuća vest o incidentu odnosno vandalskom činu stiže iz Vrginmosta. Tamo je tokom noći u nedelju 13. juna uništen građevinski materijal namenjen za završetak radova na pravoslavnoj crkvi Sabora srpskih svetitelja. Vandali su uništili granitne pločice i delove mozaika koju su bili pripremljeni za ugradnju. - Radnici su u ponedeljak ujutro došli na gradilište i odmah mi javili šta su tamo zatekli kako bih obavestio našeg protojereja Milana Ristića. Porazbijane su granitne pločice i deo mozaik što je trebalo biti lepljeno na pod i da se postavi ikonostas u crkvi. Materijal je stigao iz Bosne i Hercegovine i ocarinjen je u petak u Sisku i isti dan istovaren ispred ulaza crkve kako bi započelo unutrašnje uređenje. Navodno da policija ima indicije o počiniocima, ali istraga je još u toku i za sada niko nije priveden – rekao je načelnik opštine Milan Vrga koji smatra da ovo jeste napad iz mržnje na nacionalnoj osnovi, jer nije prvi događaj kojim je jasno iskazana mržnja. napad na imovinu u Vrginmostu - Smatram da ovo jeste napad koji je etnički motivisan jer to nije prvi put. Mi nismo prijavili, ali pre par dana neko je izvršio veliku nuždu ispred vrata ove crkve. Čekamo istragu policije i mislim da bi trebalo da se uključi državno tužilaštvo i da reaguje što pre. Kada se ovi počinioci uhapse da se pokrene postupak protiv njih, jer imamo slučajeve da na državnom tužilaštvu ima predmeta, ali nisu pokrenuti postupci. Kao što je krađa u crkvi Pješčanici i krađa zvona u crkvi u Čemernici za šta još niko nije odgovarao – kaže načelnik Vrga koji potvrđuje da je ovo usporilo radove, ali da će se oni uprkos nanetoj materijalnoj šteti nastaviti. - Svi meštani i pripadnici većinskog stanovništva osuđuju ovaj čin i skrnavljenje sakralnog objekta. Dokupićemo materijal i radovi na unutrašnjem uređenju crkve biće nastavljeni - potvrdio je načelnik Vrginmosta.