Obeležena 75. godišnjica „Desanta na Dunavu“

Desant na Dunavu, koji je 7. i 8. decembra 1944. godine trajao dva dana i tri noći, bio je prvi pokušaj savezničke vojske za oslobođenje Vukovara od fašističke okupacije i proboja Sremskog fronta.

Nikola Milojević 09.12.2019.
Desant na Dunav naslovna

Vukovar je oslobođen tek u proleće naredne godine, ali je pokušaj prebacivanja Jugoslovenske i Crvene armije u zimu 1944. iz stroja izbacio 2.000 vojnika na svim zaraćenim stranama. U čast poginulih i nestalih pripadnika savezničke vojske u Borovu naselju je još 1946. godine podignut spomenik kod kojeg je i ove godine održana centralna manifestacija obeležavanja godišnjice od ovih događaja u organizaciji Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i UABA-e grada Vukovara.

- Nakon Batinske bitke, koja je svojim ishodom pokrenula konačno slamanje nacifašizma na ovim prostorima, krenule su pripreme za probijanje Sremskog fronta i po uzoru na ovu bitku isplanirano je forsiranje Dunava kod Vukovara. Kada se u desant krenulo uspotavljen je mostobran širine tri kilometra i tokom prve noći ovladano je delom Vukovara. Na mostobranu su se vodile krvave borbe ceo dan sa obostranim teškim gubicima. Kada je viđeno da se nemački obruč ne može probiti, odlučeno je da se desant povuče na levu obalu Dunava – rekao je u svom obraćanju kod spomenika u Borovu naselju predsednik UABA-e Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

Reč je jednoj od najtežih i najsloženijih bitaka u kojima je učestvovala Peta vojvođanska udarna brigada koja je imala u toku ovih borbi 161 poginulog, 20 nestalih i 308 ranjenih. Iz redova Crvene armije bilo je oko 500 poginulih ili ranjenih.

Desant na Dunav Lazo Đokić

Lazo Đokić

- Danas se nalazimo pred spomenikom koji je među prvima podignut u znak zahvalnosti zajedničkoj borbi Narodnooslobodilačke vojske i borcima Crvene armije. Mi, sledbenici ideje i vrednosti antifašističke borbe, moramo se upravo zbog ovih žrtava boriti protiv svakog oblika revizije i minimaliziranja narodnooslobodilačke borbe, kao i protiv izjednačavanja dželata iz NDH sa narodnooslobodilačkom vojskom. Moramo se boriti za mir, toleranciju i svet bez mržnje – istakao je Lazo Đokić.

Brojne delegacije su položile venac ove godine među kojima i Savez antifašističkih boraca RH, antifašisti iz Vukovara, Trpinje, Borova, Mirkovaca, Brčkog, Srebrenika, Gradačca, Sremske Mitrovice, Inđije, SUBNOR-a Vojvodine, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština, Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, Samostalne demokratske srpske stranke i Demokratskog saveza Srba. Venac je položila i delegacija ambasade Ruske federacije u RH na čelu ambasadorom Anvarom Azimovim.

- Srećni smo što smo došli u herojski grad Vukovar. Puno pripadnika Jugoslovenske i Sovjetske armije je poginulo za oslobođenje ove zemlje. Čak 10 hiljada sovjetskih vojnika poginulo je na ovom prostoru, a to je bila naša zajednička pobeda i zahvaljujem svima ovde koji dobro pamte našu pobedu. Planiramo ove ili početkom iduće godine renovirati ovaj spomenik i druge spomenike kojima čuvamo sećanje na tu pobedu – rekao nam je Anvar Azimov.

Desant na Dunav ambasada Ruske federacije

Delegacija ambasade Ruske federacije

Delegacije su se nakon Borova naselja uputile u Vukovar gde je najpre položen u Dunav jedan zajednički venac, a zatim su venci položeni i kod Spomen kosturnice nedaleko od vukovarske bolnice. Program obeležavanja 75. godišnjice Desanta na Dunav završen je u Ružičkinoj kući gde je istoričar Zoran Jakšić održao prigodno predavanje. Pokrovitelji manifestacije bili su Grad Vukovar, Srpsko narodno veće i Zajedničko veće opština.