Obeleženo 20 godina kulturno–umetničkog rada u Bijelom Brdu

Srpskog kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Bijelog Brda i tamošnji SKUD „ Jovan Jovanović Zmaj“ proslavili su 20 godina rada.

SKUD Jovan Jovanović Zmaj Bijelo Brdo naslovna

U Bijelom Brdu je u subotu 12. septembra obeleženo dve decenije rada pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ i Srpskog kulturno-umetničkog društva „Jovan Jovanović Zmaj“. Tim povodom održan je program na kom je predstavljena monografija ova dva društva te postavljena izložba fotografija sa poslednjih 9 pudarina na kojoj su posetioci mogli videti kako se razvijala jedna od najvećih manifestacija u ovom mestu koju krasi međunarodni karakter.

– Ovo je malo drugačiji program, drugačiji i ritam i ton. Inače poslednjih devet godina ovaj vikend održavamo „Bjelobrdsku pudarinu“, odlazimo u vinograd i družimo se u etno kući. Ove godine smo zbog epidemiološke situacije to promenili i organizovali izložbu fotografija i ovaj program povodom 20 godina rada SKD „Prosvjete“ pododbora Bijelo Brdo i SKUD-a „Jovan Jovanović Zmaj“. Inače to je bilo planirano za 21. mart, ali je odgođeno zbog Korone. Podelićemo zahvalnice i povelje našim članovima i saradnicima – rekao je predsednik bjelobrdskog pododbora SKD „Prosvjeta“ Tihomir Sekeruš koji ističe neke od najznačajnijih dešavanja u kojima su se Bjelobrdci pojavljivali kao učesnici ili organizatori.

– Učestvovali smo na Evropskoj smotri folklora, pojavili smo se dva puta kao jedino srpsko društvo na „Đakovačkim vezovima“, takođe smo dva puta predstavljali srpsku zajednicu u Lipovljanima na Susretu nacionalnih manjina te učestvovali na Smotrama narodnog stvaralaštva svih društava u Hrvatskoj gde smo prve godine osvojili drugo mesto. Cilj nam nikada nije bio takmičenje nego prikazati, negovati i čuvati kulturu i tradiciju Srba u Bijelom Brdu i na ovom području. Tokom godine pododbor i SKUD zajedno organizuju manifestacije „Degustaciju bjelobrdskih vina“, tradicionalni godišnji koncert na kom učestvuju sve naše sekcije i „Pudarina“ te održavamo saradnju sa mnogim društvima kao i sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom te negujemo narodne običaje kao što je i „Litija na žita“ – navodi Sekeruš.

Dve decenije kulturnog rada u Bijelom Brdu pratili su razni izazovi, a danas je to borba za članove kojih je sve manje.

– Trenutno je aktivna muška pevačka grupa i starija dečija grupa folkloraša gde imamo 15 članova. Radimo igre iz Bijelog Brda, ravničarske igre Slavonije i Baranje i par igara iz Srbije. Sa radom smo tek počeli pre mesec dana s obzirom na Korona virus koji nas je jako poremetio i nazadovao. Kada smo prestali sa radom dosta članova nas je napustilo, deca su odustala od folklora tako da iako smo imali dve dečije grupe, sada imamo samo jednu. Trenutno rad baziramo na učenje novih koreografija, pokušaćemo da obnovimo deo nošnji i očekuju nas u oktobru i novembru nastupi na smotrama folklora – rekla je umetnički rukovodilac SKUD-a „J.J. Zmaj“ Teodora Narančić.

U kulturno-umetničkom programu povodom 20 godina rada i postojanja pododbora „Prosvjete“ i SKUD-a „J.J. Zmaj“ i 10 godina „Pudarine“ pored domaćina muške pevačke grupe i folkloraša učestvovao je i KUD „ Branko Radičević“ iz Dalja.