Parastos u Uzdolju: “Lice i naličje Oluje”

Avgust 1995. godine ostaće trajno zabeležen u srcima mnogih, jednima kao radost, drugima kao žalost. Kako su osećanja bila pre dvadest i tri godine, tako je i danas. Uspomene i dalje žive, svedoče i opominju.

Vaska Radulović 06.08.2018.
Uzdolje spomenik žrtvama oluje

Tokom proslavljanja 23. godišnjice od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“, 5. avgusta u Kninu, predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, između ostalog, je rekla: „Svima izražavam posebnu zahvalnost i s posebnim poštovanjem prisećamo se prvog hrvatskog predsednika dr Franje Tuđmana koji je poveo narod u ostvarenje istorijske težnje. Bila je to veličanstvena pobeda. Oluja postaje školski primer uspešno vođene operacije. Ne smemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje. Vrednosti moramo prenositi budućim naraštajima, to dugujemo i našim braniteljima“.

Sutradan je u selu Uzdolje nadomak Knina takođe obeležena jedna godišnjica, ali tužna. Naime, navršilo se dvadeset i tri godine kako je osmoro nevinih ljudi, takođe tokom vojno-policijske akcije „Oluja“, ubijeno bez ikakve krivice, suda i osude, samo zato što su bili srpske nacionalnosti.

Ubijeni su: Stevan Berić (1934-1935), Janja Berić (1933-1995), Đurđija Berić (1920-1995), Miloš Ćosić (1923-1995), Sava Šare (1915-1995), Milica Šare (1922-1995), Jandrija Šare (1932-1995) i Krstan Šare (1933-1995).

Najmlađi od osmoro ubijenih, Stevan Šare, imao je u trenutku ubistva šezdeset i jednu godinu, dok je najstarija bila Sava Šare koja je ubijena u osamdesetoj godini. Jasno je da niko od njih nije predstavljao bilo kakvu opasnost, ni vojsci ni policiji, niti bilo kome, ali nije im dopušteno da dostojanstveno prožive svoje staračke dane u svom selu.

Uzdolje Oluja parastos

Tim povodom služen je parastos ispred postavljenog spomen obeležja stradalima u Uzdolju, a predstavnici lokalnih vlasti opštine Biskupija i SDSS-a položili su vence i cveće, te zajedno sa porodicama žrtava i preživelim svedocima odali počast svojim nastradalim sumeštanima.