Penava odgađa ćirilicu unedogled

Vukovarsko gradsko Veće raspravljalo je danas o dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga prema kojem se prava srpske nacionalne manjine ni ove godine neće proširivati.

Nikola Milojević 28.10.2020.

Zaključak o dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine donosi se prema gradskom Statutu svakog septembra. Gradsko Veće danas je raspravljalo i izglasalo Zaključak koji je svojim sadržajem identičan prošlogodišnjem. U njemu se kaže kako se nisu „stvorili preduslovi za proširivanje obima osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine“.

Sednica je zbog epidemiološke situacije bila zatvorena za javnost i bez prisustva medija. Za Zaključak su glasali bivši većnici HDZ-a koji su proletos zajedno sa gradonačelnikom Ivanom Penavom izašli iz te stranke zajedno sa većnicima Hrvatske konzervativne stranke, dok su protiv ovog akta glasali većnici SDP-a, SDSS-a i većnik Živog zida.

Predsednik vukovarskog SDSS-a i većnik u gradskom Veću Srđan Kolar kaže da je za ovu stranku ovakav predlog koji je identičan prošlogodišnjem bio neprihvatljiv.

- Unazad godinu dana ništa se nije pomerilo, a prava srpske zajednice su i dalje mrtvo slovo na papiru. Istina je da mi konzumiramo određena prava, ali toga je bilo i pre ove odluke. Jedno od tih prava je da mi kao većnici dobijamo materijale sa sednica na ćiriličnom pismu. To nije ništa novo, a ovaj Zaključak je jedna vrsta farse koja ima, zna se koji politički cilj. To je ponovo osvajanje vlasti ove političke garniture. Mi smo uvek bili spremni da razgovaramo o određenim ustupcima kao što bi na primer bio da se neki delovi grada izuzmu od uvođenja ćirilice. Očigledno je da na drugoj strani i dalje nemamo sagovornika – kaže u izjavi za naš portal Srđan Kolar.

U obrazloženju zaključka kojeg je danas izglasalo gradsko Veće navodi se da su 2013. godine prisilno primenjene odredbe Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina koje se manifestovalo postavljanjem dvojezičnih tabli na zgradama državnih institucija, a što je dovelo do protesta građana kako se navodi „svih nacionalnosti koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. godine“.

Ćirilične table Vukovar tekst

Foto: Dvojezične table na državnim institucijama u Vukovaru i dalje su prelepljene

Prema ovoj oceni, uostalom kao što je to bilo i prošle godine, nisu se stekli uslovi za uvođenje ćiriličnog pisma zato što se većini građana krše temeljna ljudska prava „sistematskim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinioca ratnih zločina“, a da „politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru ne pokazuju poštovanje prema žrtvi i vrednostima Domovinskog rata“ te zbog svega toga nisu učinjeni potrebni preduslovi za širenje posebnih prava.

Ustavni sud Republike Hrvatske nekoliko je puta davao mišljenje na problem nemogućnosti srpske zajednice na ravnopravnu upotrebu svog jezika i pisma u Vukovaru u skladu sa zakonima. Poslednji put je to bilo u julu prošle godine kada je gradu Vukovaru naloženo da reši ovaj problem, a gradske vlasti su upozorene da se ovo pitanje ne može otezati unedogled.

Veće srpske nacionale manjine: „Gradonačelnik se nije potrudio da se odnosi poprave“

Navedeni zaključak je uoči sednice gradskog veća ocenilo i Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara odakle su istakli da sama činjenica da je predlog identičan prošlogodišnjem podrazumeva da Veće na njega ne može dati nikakav odgovor, a posebno ne pozitivno mišljenje.

- To govori i da se gradonačelnik u razmatranom periodu nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i to da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha. Na taj način omalovažavaju se svi građani Vukovara. Gradonačelnik treba da bude odvažan predvodnik i svetionik pomirenja, razumevanja i dijaloga i umesto da pokreće dijalog sa predstavnicima srpske nacionalne manjine, on dodatno proziva zvanične i legitimno izabrane predstavnike srpske zajednice da su remetilački faktor u gradu. Očigledno su Veće kao i svi članovi Veća pretnja miru zato što pozivaju na poštovanje Ustava, zakona kao i odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, a neki drugi su pravi i dobri zato što ih ne poštuju – navodi se u mišljenju VSNM-a grada Vukovara.

„Trgovanje žrtvama vodi u mrak“

U obrazloženju Zaključka o kojem se danas raspravljalo navodi se i da „300 nestalih Vukovaraca, 6000 logoraša i 1800 poginulih od prekomernog granatiranja velikosrpskog agresora čekaju svoj red na pravo i pravdu“. Veće srpske nacionalne manjine na ovo je odgovorilo da se radi o selektivnom navođenju žrtava stradalih 1991. godine.

- Takva podela i političko trgovanje žrtvama je apsolutno neprihvatljivo i vodi u mrak. Iskreno se nadamo da će svi koji su počinili zločine u gradu Vukovaru biti privedeni pravdi i odgovarati za počinjena zlodela, a to podrazumeva i počinioce zločina nad srpskim civilima pre i posle početka ratnih dejstava. Svi članovi Veća poštuju žrtve rata i zalažu se za poštovanje evropskih vrednosti i demokratsku Hrvatsku kao državu svih građana. Međutim, Veće se oštro protivi svakom jednoumlju i ograničavanju slobode govora i drugačijeg mišljenja te upozorava da takvo ponašanje izaziva tenzije i odbija investitore koji žele ulagati novac u grad – navodi VSNM grada Vukovara.