Penzioneri iz Vukovara se družili uz stihove srpskih pesnika sa istoka Hrvatske

U prostoru Srpskog kulturnog centra, u petak 5. aprila održano je pesničko veče u organizaciji Udruženja penzionera Vukovar Novi.

Udruženje penzionera Vukovar Novi naslovna

„Što je lepo kad se neko voli“ bila je tema na koju su srpski pesnici sa prostora Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije odgovorili čitajući po dve svoje pesme.

– Večeras će se pesnici predstaviti poezijom koja govori o ljubavi, većina njih su naši članovi koji pišu o onom što osećaju, o svojoj deci koja se nalaze negde u svetu i koliko im je teško što su ostali sami. Imamo 25 pesnika na ovim prostorima, a večeras učestvuje njih deset. Svi koji mogu večeras su sa nama, mnogo je njih došlo i na štakama, jer ljudi vole da se druže. Svi bi voleli da dođu, da ih dovedemo, ali mi nemamo svoje prostorije. Za večerašnji program prostor nam je ustupio Srpski kulturni centar i zahvalni smo na tome, ali čak nam je i ovaj prostor mali. Pripremili smo druženje nakon pesničke večeri, nešto kolača, kafu i sokove koje će poslužiti naše aktivistkinje – izjavila je predsednica Udruženja penzionera Vukovar Novi Zlata Miškić.

U programu održanom u SKC-u učestvovalo je deset pesnika, moderator je bila pesnikinja Gordana Pavić koja je učesnike predstavila poetično bez suvoparnih podataka i rečenicama kojima opisuje karakter i pesnički stil svojih kolega. Pavić je spisateljica koja iza sebe ima 11 dela među kojima čak 7 zbirki pesama.

– Ovo je jako lepo druženje i meni mnogo znače pesničke večeri, jer upoznajem ljude, družim se, izađem iz kuće, a volim da budem u društvu. Večeras sam čitala pesme u skladu sa temom prva je bila „Oni se vole“, a u drugom krugu pročitala sam „Ponos današnjega vremena“. To je pesma koja je posvećena ženi heroini, mojoj dragoj teta Zlati Miškić – rekla nam je pesnikinja Gordana Pavić iz Dalja.

U pesničkoj večeri učestvovali su Nevenka Lukić iz Vukovara, Ljubica Bauković iz Bobote, Mara Leskovac Bobota, Dušanka Stojanović, Mihajlo-Mićo Zečević, Milenko Vasiljević Čiko iz Osijeka i najmlađa među njima Branislava Jurišić Maričić iz Trpinje.

Udruženje penzionera Vukovar Novi

– Često se susrećem sa našim pesnicima. Volim da slušam njihove pesme, ujedno tražim motiv, ili osnovu za neku svoju sledeću pesmu. Njihova uputstva puno znače nama mlađim pesnicima – rekla je Branislava koja ima tri zajedničke i jednu samostalnu zbirku pesma.

Pesničko veče samo je jedno od brojnih aktivnosti koje Udruženje penzionera Vukovar Novi sprovodi tokom godine.

– Svake godine imamo naš projekat prema gradu Vukovaru u kome su ucrtane sve aktivnosti. To su naša zdravstvena predavanja, pesničke večeri, druženja i putovanja, socijalni rad po pitanju obilaska svih socijalno ugroženih, starih i nemoćnih, svih onih koji su smešteni u domovima, te udomiteljskim porodicama. Vodimo brigu o svim starim ljudima i to naše udruženje radi dvadeset godina. Družimo se i najvažnije nam je da radimo, a humanost i ljudskost su na prvom mestu – objašnjava predsednica Miškić.

Udruženje penzionera Vukovar Novi ima 350 članova od kojih je 150 socijalno ugroženih. Mnogi su smešteni u domovima za stare i nemoćne osobe i u udomiteljskim porodicama na području Vukovarsko-sremske županije. Sve njih aktivisti udruženja redovno obilaze te daruju skromnim poklonima i što je najvažnije pružaju im bar na trenutak utehu u teškim životnim situacijama kada su ostali sami i u siromaštvu.