Penzioneri iz Vukovara se družili uz stihove srpskih pesnika sa istoka Hrvatske

U prostoru Srpskog kulturnog centra, u petak 5. aprila održano je pesničko veče u organizaciji Udruženja penzionera Vukovar Novi.

Jadranka Jaćimović 08.04.2019.
Udruženje penzionera Vukovar Novi naslovna

„Što je lepo kad se neko voli“ bila je tema na koju su srpski pesnici sa prostora Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije odgovorili čitajući po dve svoje pesme.

- Večeras će se pesnici predstaviti poezijom koja govori o ljubavi, većina njih su naši članovi koji pišu o onom što osećaju, o svojoj deci koja se nalaze negde u svetu i koliko im je teško što su ostali sami. Imamo 25 pesnika na ovim prostorima, a večeras učestvuje njih deset. Svi koji mogu večeras su sa nama, mnogo je njih došlo i na štakama, jer ljudi vole da se druže. Svi bi voleli da dođu, da ih dovedemo, ali mi nemamo svoje prostorije. Za večerašnji program prostor nam je ustupio Srpski kulturni centar i zahvalni smo na tome, ali čak nam je i ovaj prostor mali. Pripremili smo druženje nakon pesničke večeri, nešto kolača, kafu i sokove koje će poslužiti naše aktivistkinje - izjavila je predsednica Udruženja penzionera Vukovar Novi Zlata Miškić.

U programu održanom u SKC-u učestvovalo je deset pesnika, moderator je bila pesnikinja Gordana Pavić koja je učesnike predstavila poetično bez suvoparnih podataka i rečenicama kojima opisuje karakter i pesnički stil svojih kolega. Pavić je spisateljica koja iza sebe ima 11 dela među kojima čak 7 zbirki pesama.

- Ovo je jako lepo druženje i meni mnogo znače pesničke večeri, jer upoznajem ljude, družim se, izađem iz kuće, a volim da budem u društvu. Večeras sam čitala pesme u skladu sa temom prva je bila „Oni se vole“, a u drugom krugu pročitala sam „Ponos današnjega vremena“. To je pesma koja je posvećena ženi heroini, mojoj dragoj teta Zlati Miškić - rekla nam je pesnikinja Gordana Pavić iz Dalja.

U pesničkoj večeri učestvovali su Nevenka Lukić iz Vukovara, Ljubica Bauković iz Bobote, Mara Leskovac Bobota, Dušanka Stojanović, Mihajlo-Mićo Zečević, Milenko Vasiljević Čiko iz Osijeka i najmlađa među njima Branislava Jurišić Maričić iz Trpinje.

Udruženje penzionera Vukovar Novi

- Često se susrećem sa našim pesnicima. Volim da slušam njihove pesme, ujedno tražim motiv, ili osnovu za neku svoju sledeću pesmu. Njihova uputstva puno znače nama mlađim pesnicima - rekla je Branislava koja ima tri zajedničke i jednu samostalnu zbirku pesma.

Pesničko veče samo je jedno od brojnih aktivnosti koje Udruženje penzionera Vukovar Novi sprovodi tokom godine.

- Svake godine imamo naš projekat prema gradu Vukovaru u kome su ucrtane sve aktivnosti. To su naša zdravstvena predavanja, pesničke večeri, druženja i putovanja, socijalni rad po pitanju obilaska svih socijalno ugroženih, starih i nemoćnih, svih onih koji su smešteni u domovima, te udomiteljskim porodicama. Vodimo brigu o svim starim ljudima i to naše udruženje radi dvadeset godina. Družimo se i najvažnije nam je da radimo, a humanost i ljudskost su na prvom mestu - objašnjava predsednica Miškić.

Udruženje penzionera Vukovar Novi ima 350 članova od kojih je 150 socijalno ugroženih. Mnogi su smešteni u domovima za stare i nemoćne osobe i u udomiteljskim porodicama na području Vukovarsko-sremske županije. Sve njih aktivisti udruženja redovno obilaze te daruju skromnim poklonima i što je najvažnije pružaju im bar na trenutak utehu u teškim životnim situacijama kada su ostali sami i u siromaštvu.