Promocija knjige “Narodni običaji Srba u Baranji”

Promocija knjige „Narodni običaji Srba u Baranji“ autora Milana Dvornića održana je 19.aprila u Belom Manastiru.

Zoran Popović 22.04.2019.
Promocija knjige Narodni običaji Srba u Baranji naslovna

Knjiga „Narodni običaji Srba u Baranji“ Milana Dvornića iz Belog Manastira ima 350 stranica i više od dve stotine geografskih karti, fotografija, crteža i autorovih umetničkih slika štampana je u 300 primeraka zahvaljujući finansijskoj pomoći Ministarstva kulture i informisanja Repubike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine.

Na početku promocije, koja je okupila stotinak posetilaca, što je za jedini baranjski grad respektabilan broj kada su promocije knjiga u pitanju, prisutne je u ime organizatora i izdavača pozdravio predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Belog Manastira Predrag Stojanović.

- Jedan jedini koji je na ovim prostorima sabrao u knjigu narodne običaje Srba u Baranji je gospodin Milan Dvornić. Ono što treba reći, jer svakodnevno smo tome svedoci, je da se argumenti nastoje osporiti, da se vrši zamena teza pa i da se vrši revizija istorije. U svakom slučaju ovo delo koje večeras predstavljamo ima poseban značaj upravo u tom smislu jer će trajno sačuvati određene vrednosti života, običaja, tradicije i kulture našeg naroda na ovim prostorima. Ovo delo je još jedan dokaz da Srbi na ovim prostorima nisu repa bez korena - rekao je Stojanović.

Nakon pozdravnog govora organizatora i izdavača prisutnima se obratio direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan .

- Meni je čast što su naši stručnjaci učestvovali u recenziji ove divne i veoma vredne knjige gde je obrađeno sve ono što se tiče i što je karakteristično za Srbe u Baranji, i to na primeru najbrojnijih baranjskih mesta u kojima žive Srbi. I u buduće možete računati na nas, na ustanove kulture u Novom Sadu, i mogu da vam prenesem pozdrave i od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu koji svojim skromnim sredstvima mogu da doprinesu, i doprinose, publikovanju ovakvih knjiga i realizaciji drugih projekata - rekao je Njegovan.

Nakon spomenutih govornika, a da bi sve proteklo kako to i priliči promociji knjige o narodnim običajima Srba u Baranji, Jovan Vilić iz Bolmana prisutnima se obratio autentičnim baranjskim divanom pročitavši zdravicu, tzv.“svatovski očenaš“, običaj koji se čuje na raznim svečanostima, a najviše se izgovara na slavama i svadbama, a da bi ugođaj bio još verodostojniji tokom cele promocije na platnu se mogla pratiti i video projekcija vezana za autora i knjigu.

Promocija knjige Narodni običaji Srba u Baranji publika

Bio je poslednji trenutak da se običaji sačuvaju od zaborava

Prisutnima se potom obratio i sam autor koji je većinu svog izlaganja posvetio motivima pisanja knjige.

- Svemu je prethodilo slikanje slika na kojima su narodni običaji baranjskih Srba, a pošto o tim običajima do tada nije objavljeno gotovo ništa bilo je izvesno da će jednoga dana sve pasti u zaborav, kao da nikada nije postojalo. U to vreme su se, na žalost, održavali samo pogrebni običaji. Svi ostali su gotovo nestali, a nestajali su i oni koji su običaje još pamtili. Bio je poslednji trenutak da se nešto učini. Nameravao sam da prikupljeni materijal nastavim objavljivati u časopisima, kao što sam to ranije činio, no 2008. godine ukazala se prilika pa je uz finansijsku pomoć VSNM Belog Manastira izdana knjiga „Oj Vidovo, Vidovo“ u kojoj je objavljeno ono što sam do tada imao. S obzirom na to da je još mnogo toga ostalo nedorečeno, nastavio sam sa radom, i uz nekoliko novih kazivača, prikupio dosta novih podataka. Kazivači su većinom bili u odmaklim godinama starosti, i zato je od njih 20, sa kojima sam poslednje dve decenije sarađivao, danas svega njih petoro živih - rekao je Dvornić.

Biranim rečima, kako to i dolikuje prosvetnim radnicima, o knjizi je govorila i profesorica Jadranka Radošević koja je uz profesora Nikolu Živkovića bila lektor na knjizi.

-Poštovani Milane svima nama koji smo radili uz vas na ovoj knjizi velika je čast i radost da možemo podeliti ponos da je ovakva knjiga konačno videla svetlost dana. Vaše će nesebično zalaganje na polju kulture ostati zapamćeno kao zalog mnogim budućim generacijama koje će uz ovu knjigu pronositi i negovati običaje Srba u Baranji u nadi da se ti običaji nikad ne zaborave. Ova knjiga je sveznanje i jedan bukvar od kojeg svako mora da krene jer je to bukvar neprocenjive vrednosti - rekla je Radošević.

Osim spomenutih govornika o knjizi su još govorili recezenti knjige viši kustos etnolog iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu Bogdan Šekarić, kustos i muzejski savetnik Muzeja Novog Sada Dušanka Marković, te direktor Zavoda za baranjsku povijesnicu Davorin Taslidžić. Nakon završetka organizatori promocije pozvali su prisutne da nastave s druženjem u holu sale u kojem je upriličena i izložba slika Milana Dvornića na kojima su naslikani pojedini običaji opisani u knjizi.

Prema mišljenju samog autora, ove knjige ne bi bilo da ne postoje pojedinci koji imaju visoko izraženu svest o bogatstvu tradicionalne kulture baranjskih Srba u prošlosti.

- O poreklu i značenju običaja u knjizi nisam napisao ništa, jer mi to nije struka. Ovo je samo građa koja može poslužiti naučnim radnicima prilikom proučavanja tradicionalne kulture Srba u celini, a ostalim čitaocima će pomoći da upoznaju već skoro zaboravljenu tradiciju jednog od naroda Baranje. Eto, to je bio put koji me je vodio od spomenutih slika do ove knjige - zaključuje Milan Dvornić.