Rekordna ulaganja u opštinu Dvor

Svečanom sednicom opštinskog Veća proslavljen je Dan opštine Dvor, a ovom prilikom naglašena su i milionska infrastrukturna ulaganja koja su realizovana ili su u fazi realizacije.

Dan opštine Dvor
Foto: Fejsbuk

Opština Dvor je kao svoj Dan uzela Međunarodni dan mira koji se obeležava 21. septembra. Dan uoči ovog praznika i ove je godine održana svečana sednica opštinskog Veća u prisustvu brojnih meštana i gostiju. Prisutnima se obratio načelnik ove banijske opštine Nikola Arbutina koji je istakao da je ove godine ukupna vrednost projekata na području Dvora oko 30 miliona kuna. To se odnosi i na one projekte koji su realizovani, ali i na one koji su trenutno dogovoreni i u fazi su realizacije.

– Najveći deo sredstava došao je kroz EU projekte i Hrvatske vode, ali i iz budžeta države. Izgradnja vodovodne mreže i obnova postojeće svakako su najveći i najbitniji projekti. Tu bih izdvojio vodovod Donji i Gornji Javoranj, izgradnju vodovoda Kozibrod – Hrvatska Kostajnica, kao i revitalizaciju bunara pa smo u vodosnabdevanje imali ulaganja veća od 11 miliona kuna. U cestovnu infrastrukturu je uloženo više od sedam miliona kuna, a pored toga obnavljali smo i društvene zgrade, kao što su vrtići, zgrada vatrogasnog doma, opštine i biblioteke – kaže načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina.

On posebno izdvaja donaciju traktora s malčerom i vozila hitne pomoći Republike Srbije, a ova donacija bila je obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom prošlogodišnje posete Hrvatskoj. Traktor je stigao pre nekoliko dana, a nabavka vozila hitne pomoći je u trenutno u toku. I jedno i drugo vozilo značiće stanovnicima ove teritorijalno izuzetno velike opštine sa više od 60 naselja i sa oko pet hiljada stanovnika.

U kulturnom delu programa učestvovao je i KUD „Đoko Patković“ iz Bobote koji se predstavio spletom narodnih igara.

Dan opštine Dvor KUD Bobota
Foto: Fejsbuk

Među brojnim gostima svečanoj sednici opštinskog veća prisustvovali su i ambasadorka Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoline Mile Horvat, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, a prisutnima se obratio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

– Sa nekim stvarima nismo zadovoljni. Postoje poteškoće u pripremi određene dokumentacije u administraciji, ali nastojimo da odradimo što je moguće kvalitetnije, brže i bez čekanja sve ono što je u vezi sa Županijom. Ipak, sve ovo što je napravljeno svakako je za čestitku, pogotovo na ovako ruralnom području, koje poseduje veliku infrastrukturu, cestovnu, vodovodnu i komunalnu infrastrukturu. U takvim uslovima nije jednostavno sve to napraviti – rekao je Žinić čestitajući na projektima vrednim 30 miliona kuna.

Vodovodna mreža i dalje prioritet

Ovaj iznos je i najveći iznos investicija u Dvoru ikada. Uz sve to, u Dvoru je i opštinski budžet rekordan za ovu godini u iznosi 14,7 miliona kuna. U opštini se provodi i program „Zaželi“ kao pomoć starijim i nemoćnim meštanima u iznosu 3,4 miliona kuna. Sa svim ovim sredstvima lakše je finansirati redovne troškove, izdvojiti za socijalne potrebe građana, stipendije studentima i pomoći školarcima, ali i imati planove za budućnost.

Foto: Opština Dvor

– I dalje ćemo davati prioritet vodosnabdevanju jer i dalje imamo samo deset odsto opštine pokrivene vodovodom. Nastavkom ovih započetih radova taj postotak dižemo na 25 odsto. Prioritet nam je i pomoći ljudima koliko budemo u mogućnosti. Najveći broj naših meštana ima minimalne penzije i prihode od oko 1000-1200 kuna, što su sredstva koja nisu dostatna za život, a nisu ni socijalni slučajevi i teško je pomoći tim ljudima. Svima kojima država finansira troškove stanovanja i mi učestvujemo sa pola iznosa. Raduje nas da ima i rođene dece za koju izdvajamo 3000 kuna, a to ćemo i dalje raditi – govori načelnik opštine Dvor.

Potpisan ugovor o nastavku rada na vodovodnoj mreži

Uoči svečanog obeležavanja Dana opštine Dvor, u opštinskim prostorijama potpisan je i ugovor o nastavku izgradnje vodovoda na potezu Dvor – Kozibrod – Hrvatska Kostajnica čija je izgradnja započela 2018. godine, a nastavlja se i u ovoj godini. Hrvatske vode su ranije za ovaj projekat obezbedile 2,4 miliona kuna, a sada je osigurano dodatnih 4,8 miliona kuna. Do sada je napravljeno 5.362 metara cevovoda, a ugovor o nastavku radova potpisali su direktor opštinske firme Komunalac Božo Trivanović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u prisustvu načelnika opštine Dvor Nikole Arbutine, sekretara Ministarstva zaštite okoline Mila Horvata i župana Ive Žinića.

Komentariši